13.9.2013

KangasrouskutahnaTattiaika tuntuu olevan ainakin Lounais-Suomessa toistaiseksi ohi ja syyssienet ovat taas kuninkaita. Metsä täyttyy rouskuista ja etenkin kangasrouskuista. Ne on suhteellisen helppo tunnistaa: lakki on kaunis piparkakun värinen, jalka lähes samaa sävyä mutta hieman vaaleampi ja ontto. Maku on pippurinen, ruotsiksi nimi onkin pepparriska. Englanniksi rouskut tunnetaan nimellä milk cap, mikä johtuu maitiaisnesteen valkoisesta väristä. Kangasrouskun saattaa joskus sekoittaa kevyesti myrkylliseen lakritsirouskuun, mutta hänellä maitiaisneste on kirkasta.

Joka tapauksessa suosittelen keräämään kangasrouskuja. Pienellä käsittelyllä niistä tulee ihan erinomaisia ruokasieniä ja vain mielikuvituksettomuus on rajana, mihin niitä voi käyttää. Monestihan rouskuja säilötään suolaan ja tehdään sienisalaattia. Tässä hieman jalostettu versio, jota voi natustella esimerkiksi uuniperunan täytteenä, rahkalettujen kanssa, sieniwrappissa tai vaikka tahnana leivällä. Jälkimmäisin on minun mielitiettyni.

Otetaan tähän vielä pikaisesti perusohjeistus kangasrouskun ryöppäämiseen. Keitä rouskuja reilussa vedessä n. 5-7 minuuttia. Kaada vesi pois, huuhtele kylmän veden alla ja keitä uudessa vedessä taas 5-7 minuuttia. Vesi pois, huuhtelu, valmista.Kangasrouskutahna

2 dl kangasrouskuhakkelusta (sienet ryöpättyinä ja hakattuina pieniksi)
200 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa
½ pieni sipuli pilkottuna
½ dl persiljaa hakattuna
1 kynsi valkosipulia murskattuna
suolaa
valkopippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tahna saa olla suolaista, mutta sitä tietty maun mukaan. Maistuu erityisen hyvältä jälkiuunileivän päällä. 
 

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Olen vierastunut kangasrouskuja, kun ovat niin kirpeitä. Kaksi kiehauttamista ilmeisesti auttaa siihen asiaan. Taidan kokeilla sekä sitä että tahnaohjettasi.

  VastaaPoista
 2. Voi apua, tämän täytyy olla hyvää. Minä nimittaäin on juuri kirpeitten rouskujen suuri ystävä!

  VastaaPoista
 3. Kaksi kiehauttamista tosiaan poistaa rouskujen kitkerää makua, mutta kuitenkin niin, että maku säilyy.

  Joku jo kyseli, voiko tuorejuuston korvata esim. ranskankermalla. Antaa mennä vaan. Tämähän on siis lähellä perinteistä sienisalaattia tai millä nimellä se kulkeekaan. Siinä tosin harvemmin käytetään tuorejuustoa, valkosipulia tai persiljaa. Jos haluaa vielä jotain pieniä viilauksia tehdä, niin toräys kotisinappia ja luraus sitruunamehua antaa oman lisänsä.

  VastaaPoista
 4. Itse olen keittänyt kangasrouskut vain kertaalleen, mutta toisaalta sitten sekoittanut ne "parempien" rouskujen sekaan. Pitääpä kokeilla kahteen kertaan keittämistä, sillä kangasrouskuja löytyy nyt hyvin.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys tätäkin kautta :)
  fBsta sain linkin blogiisi.
  Kiitokset ohjeen jakamisesta, kohta lähden kangasrouskuja noutamaan lähimetsästä kera koiruuksien.
  Ja tänään kokeilen tuota ohjettasi, kuulostaa maukkaalta.

  VastaaPoista
 6. Ulla, useimmiten sekoitan itsekin kangasrouskut muiden rouskujen sekaan, mutta tämän reseptin ollessa kyseessä, en siihen muita rouskuja laita. Sittenhän siitä tulee jo melkein sienisalaattia :)

  Tuula, no heipä hei. Onnea rouskureissulle, vaikkei sitä paljon taida tarvitakaan, niin paljon niitä nyt on!

  VastaaPoista
 7. Ulla, useimmiten sekoitan itsekin kangasrouskut muiden rouskujen sekaan, mutta tämän reseptin ollessa kyseessä, en siihen muita rouskuja laita. Sittenhän siitä tulee jo melkein sienisalaattia :)

  Tuula, no heipä hei. Onnea rouskureissulle, vaikkei sitä paljon taida tarvitakaan, niin paljon niitä nyt on!

  VastaaPoista
 8. Tuli muuten kokeiltua tuota ohjettasi, silloin sienireissun päätteeksi.
  Hyvää tuli ja sitä tulen tekemään jatkossakin.
  Ps. sienireissusta ei kovin hulppeeta saalista kertynyt...vastoin odotuksiani.
  Oli ilmeisesti ollut liian kuivaa meilläpäin...

  VastaaPoista