5.11.2012

Bouillabaisse - ranskalainen kalakeitto

Ilmojen hiljalleen viiletessä maistuu höyryävän rustiikkinen ranskalainen kalakeitto bouillabaisse eli kotoisammin puijapee. Ohje on yhdistelmä Jamiea, Nigellaa, Sirkka Sumuvaloa ja ties mitä. Valmistamiseen kannattaa varata parisen tuntia aikaa ja hyvää valkoviiniä. Jamie tykkää tarjota keiton aiolin kanssa, minusta aiolin maku on liian rankka: kevyesti chilitty smetana toimii paremmin. Ja jos kokee tomaattimurskan liian raflaavana, voi aina käyttää kokonaisia tölkkitomaatteja. Ne ovat tähän aikaan vuodesta hyvä ratkaisu. Kaloja voi käyttää, mitä mieleen tulee, mitä verkoilla tulee, tai mitä kalatiskistä löytyy. Ei ole niin tarkkaa. En voi kuitenkaan suositella pakastettuja turskakuutioita, ne on ihan hanurista. 

Kannattaa siis kokeilla. Resepti on erittäin helppo ja herkullinen.



Bouillabaisse eli puijapee
2 rkl öljyä
1 fenkoli
2 keskikokoista sipulia
2 keskikokoista porkkanaa
70 g juuriselleriä
2 laakerinlehteä
2 tlk tomaattimurskaa
2 dl valkoviiniä
1,3 dl kalalientä 
timjamia
meiramia
kurkumaa
sahramia
350 g kuhaa
200 g siikaa
200 g lohta
150 g katkarapuja
mustapippuria
(suolaa)
persiljaa
krutonkeja
smetanaa
chiliä

Pilko fenkoli, sipulit, porkkanat ja selleri. Valitse iso kattila ja lisää öljy ja laakerinlehdet. Kuullota kasviksia 30-40 minuuttia puolimiedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen. Kuitenkin niin kauan, että ne alkavat hieman karamellisoitua. Tämä on tärkeää, sillä tarkoituksena ei ole enää lisätä keittoon sokeria ja tomaatti kuitenkin vaatii mukaansa makeutta. Lisää tomaattimurska, viini, kalaliemi, timjami, meirami, kurkuma ja sahrami. Ole kuitenkin varovainen sahramin kanssa, ettei siitä tule liian hallitseva. Anna muhia hiljalleen 45-50 minuuttia. Poraa keitto sauvasekoittimella ihan sileäksi. Poista kalafileistä ruodot ja leikkaa kuutioiksi. Lisää keitto takaisin levylle, heitä kalat joukkoon ja anna olla n. 5 minuuttia. Lisää katkaravut, älä anna enää kiehua. Hakkaa joukkoon pieni nippu persiljaa. Tarjoile chilillä maustetun smetanan ja krutonkien kanssa.




7 kommenttia:

  1. Nami,boullabaisse on aivan mielettömän hyvää.Jännästi se on myös hyvin samanlainen kuin ihana perulainen kalakeitto,parihuela.

    VastaaPoista
  2. ...kuullota kasviksia 30-40 minuuttia ... todellako näin kauan ?

    VastaaPoista
  3. Parihuela ei ole tuttu, mutta googlaillaan. Ja kyllä, kasviksia tosiaan kuullotellaan tuo 30-40 minuuttia, jotta alkavat hiljalleen päästää makeutta.

    VastaaPoista
  4. Millaista viiniä suosittelisit? Ajattelin tehdä riesinligistä tai chardonnaysta.

    VastaaPoista
  5. Hedelmäinen riesling on taatusti hyvä valinta.

    VastaaPoista
  6. Vähänlaisesti tässä on nestettä, lientä ei juuri ole. Itse tein niin, että laitoin reilusti puolilitraa kalanrippeistä tehtyä kalalientä. Mutta ohje on muuten kyllä mainio!

    VastaaPoista
  7. Olet ihan oikeassa, tämä bouilla on vähäliemisemmästä päästä, itse jotenkin pidän niistä. Mutta onneksi nesteen määrää on helppo lisätä :)

    VastaaPoista