23.4.2011

Tuuli tuule sinne missä kamerani on

Oletteko ikinä käyneet Kustavissa, siellä on Isokarin majakka. Jos ette, niin kannattaa mennä: ehkä vaikka törmäisitte kameraani - hommat ovat nimittäin olleet täysin kustavissa sen jälkeen, kun joku vääryydellä ja viekkaudella rosvoten vohki rakkaan ja kovin kuuliaisen kamerani. Tosiasia on, ettei sijaisräpsäyttäjänä toimivan kännykkäkameran kanssa paljon juhlita, vaikka se olisikin jo pyöreitä vuosia iältään.

On myös mahdollista, ettei kameraani ole näpistetty, se on voinut tippua naisen viereen kaapin taakse. Voi se olla myös työpaikallani tai jossain muussa vielä tietämättömässä sijainnissa, josta en sitä vaan ole vielä tavoittanut. Tietäisivätköhän Fonectalla?!

Kun vielä mustarastaskin lauloi puistossa kaipaustaan, päätin suunnattoman kameraikävän kourissa valmistaa lohturuokaa. Muistan nähneeni jonkin vastaavan viritelmän jossain sivuilla joskus, no en ole kyllä ihan varma, oliko se ihan vastaava.Ilmakuivattuun kinkkuun kiedottua ahventa, salviavoita ja hernepyreetä
(2 annosta)


Ahvenet:

6 ahvenfilukkaa
6 siivua ilmakuivattua kinkkua

Poista ahvenfileistä ruodot tekemällä kiila viilloilla keskiruotorivin molemmille puolille. Tätä kutsutaan housuttamiseksi, sillä filee näyttää toimenpiteen jälkeen housuilta. Kääri kinkku kalan ympärille.


Salviavoi:

iso köntti voita
muutama lehti basilikaa

Heitä pieneen kattilaan iso köntti voita (50 g) ja anna sen kiehahtaa. Lisää salviat ja lämmitä voita rajulla lämmöllä, niin että voi alkaa tummua, älä kuitenkaan polta pohjaan. Lisää ripaus suolaa. Valmista. Käytä vain voi.


Hernepyree:

½ pieni punasipuli
2 dl herneitä
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
nokare voita

Kuullota hetki pilkottua punasipulia. Lisää pakasteherneet ja kerma ja anna hetki kevyesti kiehuilla. Aja sauvalla tasaiseksi ja paseeraa vielä kuoret pois siivilän läpi. Kaada takaisin kattilaan ja tarkista maku suolalla, pippurilla ja voilla.

Tarjoa annos esim. varhaisperunoiden kanssa. Kilohinta tällä hetkellä sama kuin ahvenilla, huh.


Pika-analyysi:

- hernepyree possuhyvää
- salviavoi possuhyvää
- kala olisi kaivannut seurakseen jonkun lempeämmän ilmakuivatun kuin serranon, ahven on niin herkkä, että oma maku peittyi liikaa


5 kommenttia:

 1. Hernepyreetä on jo pitkään pitänyt tehdä, mutta en ole koskaan sitten muistanut kuitenkaan. Mutta tämän luettuani otin herneet jo sulamaan... Jos ahvenfileitä vielä löytäisi. Ne voisi paistaa kokeellisesti pekonin päällä, kun sitä sattuu jääkaapissa näköjään löytymään...

  VastaaPoista
 2. Siis tuliko tuohon voihin salviaa vai basilikaa? Taitaa olla virhe ainesosalistassa.

  Jos teet ahvenia joskus uudelleen sitten kun kamerasi on löytynyt, olisi kiva nähdä kuvan kanssa miten nuo ruodot poistetaan. Silloin kun itse olen ahvenia syönyt, ne ovat tuntuneet olevan kauttaaltaan täynnä pieniä ruotoja, joita ei millään saa pois.

  VastaaPoista
 3. Tuo hernepyree on nyt testattu ja oikein hyväksi havaittu. Siivilöintivaiheessa siitä jäi yllättävän paljon siivilään, mutta pyrettä riitti kuitenkin kahdelle lautaselle, niin kuin pitikin. Kiitos tästä reseptistä.

  VastaaPoista
 4. Salviaahan siihen tuli. Olin varmaan jossain suklaamunapöllyissä, kun kirjoitin jutun.

  Hernepyree on helmi. Helppo tehdä ja maistuvaa. Paseerausta ei kannata jättää tekemättä, sillä kuten sanoit, kuoria jää yllättävän paljon siivilään.

  VastaaPoista
 5. Hee-hee. Luin niin kauan plokiisi, et kastike kiehu yli. Ei muuta kun että hyvä meininki ja sillee. Tää menee nyt riipiin possuu vaik ei ookaa sossuu..äiti. Miettii et miten sais swiittii siihen soueriin.

  VastaaPoista