10.11.2008

Miten valmistetaan täydellistä kaalipataa?

Kun nyt olen aloittanut tämän sarjan, niin annetaan sille jatkoa. Eli miten valmistaa kunnon...

Aikaisemminhan on käyty perusteellisesti läpi muutama perusjuttu, viime aikoina mm. risotto ja makaronilaatikko. Jos hyvin käy, saan tällä jutulla jonkun tekemään kaalipataa. Makaronilaatikon kohdalla palaute oli nimittäin mahtavaa. Kävin moikkaamassa baaritiskin toisella puolella työskentelevää kaveriani, joka minut nähtyään otti jääkaapista eväsboksin ja pyysi arvaamaan, mitä se piti sisällään. No en arvannut, mutta makaronilaatikkoa oli syntynyt erään jutun innotuksella. Erinomaisen hyvää työtä Chef Maksa-Allas. Toinen kaverini tunnusti, ettei aikaisemmin ollut ollut erityinen risoton ystävä. En minäkään ennen kuin opin valmistamaan sitä.

Mutta entäs se paras kaalipata sitten?


Perusjutut. Valkokaali, porkkana, sipuli, valkosipuli. Koska kyseessä on kuitenkin kaalipata, olisi varsin suotavaa, että ruoassa käytettäisiin kaalia. Valkokaali on ainoa oikea. Porkkana on ehdoton lisä ja sipulia ei sovi unohtaa. Valkosipulin kanssa pitää olla varovainen, ettei se maistu liikaa. Lähtökohtana on freesata pilkottuja kasviksia hetki voissa ja kenties hommata niihin kevyesti ruskettunut pintakin. Siitä kaikki alkaa. Eri asia sitten on, kuinka pieniksi kasvikset kuuluu pilkkoa...

Jauheliha. Lampaasta jauhettu liha on ylivoimaista. Olette varmaan kuulleet lammaskaalista. Aivan ehdoton ruokalaji, joka aina yllättää. Ihan kuin hyvä kirja, jonka voi lukea uudestaan ihan kuin ei olisi sitä ennen nähnytkään. Lampaan voi tietty korvata sialla ja naudalla, tai jos haluaa heittäytyä oikein hulppeaksi, voi lihan korvata soijarouheella. Tai rantapalloilla ja kumiankoilla. Jauheliha kannattaa ruskistaa pannulla ja sen voi maustaa kevyesti suolalla ja pippurilla. Ja ehdottomasti kunnon roiskaisulla Dijonia.

Riisi. Tähän en ole löytänyt vielä varmaa suosikkiani, mutta tällä hetkellä joku simppeli puuroriisi tuntuu parhaalta. Kaalipadan ei tarvitse olla steriiliä sairaalatavaraa, jossa jokainen aines erottuu omaksi kokonaisuudekseen. Hieman möhevä riisi kokoaa eri osaset kivasti yhteen. Riisin voi korvata myös ohrasuurimoilla. Se ei ole suuri synti.

Mausteet. Jos meiramin unohtaa, voi hypätä Tenoon. Yhtä kylmää kyytiä tulee saamaan. Ilman meiramia kaalipata on turhaa kuin Rudolf-kulta ilman punaista nenäänsä. Viime aikoina olen ymmärtänyt, että jauhettu neilikka kaalipadassa saa sukkani pyörimään jaloissa. Se herättääkin ihmetystä isälläni, joka silloin tällöin lainailee sukkiani. Ainakin hän tietää, milloin poika syö kaalipataa. Tapahtuma jaksaa aina naurattaa äitiäni. Kunnon liemi on tietysi myös kaalipadan perusta. Saa sen korvata vedellä ja liemikuutioillakin, sillä itsekin tulin, näin ja tein näin. Liemi saa määrällisesti lähes peittää muut ainekset.

Hapot. Kuten monissa muissakin ruoissa, tässäkin sopiva loraus väkiviinietikkaa tekee myrskyn rauhansilmään. Kuten ennenkin olen sanonut, etikka antaa luonteelle sopivan lorauksen särmää.

Makeus. Siirappi. Kaalipata kaipaa makeutta kuin possu joulunjälkeistä elämää ja perinteinen tumma siirappi on siihen osuva ratkaisu. Hätärinä mainio on balsamicosiirappi, jota allekirjoittanut joutui käyttämään. Siirappi otti hatkat muuttopuuhissa kuten niin monet muutkin kuivakaappini helmet. Balsamicosiirapin lisäksi viljelin joukkoon vielä muutaman murusen ruokokidesokeria.

Avec. Puolukkasurvos/puolukkahillo, ruisleipä, maito. Eivät kaipaa selittelyjä.

Liedellä. Pitkä ja hidas hauduttelu. Kaalipata ei todellakaan valmistu alle puolessatoista tunnissa.

Mitähän unohtui? Periaatteessa ei mitään, mutta pataa voi jalostaa heittämällä mukaan esimerkiksi smetanaa, pekonia ja hapankaalia. Siitä ehkä myöhemmin, jos vielä joskus jaksan tänne kirjoittaa.

13 kommenttia:

 1. Voiko kaalin korvata pekonilla? ;)

  VastaaPoista
 2. Soijarouheella tulee ihan hyvää kaalipataa, eikä mieskään tajua aina tulleensa huijatuksi. En siis ole kasvissyöjä, mutta joskus ihan huvin vuoksi korvailen soijarouheella jauhelihaa. Kivasti se toimii.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä, tätä voisikin laatia lähiaikoina. Kaaliruuat kun vielä yleensä tuppaavat vaan paranemaan jos niitä säilyttää yön yli, eli tämä voisi olla myös mainio eväsruoka töihin.

  VastaaPoista
 4. Cele: Ehdottomasti. Kuten myös sipulin, valkosipulin ja porkkanan. Siirappia ei :D

  Anniina: Meitä miehiä aina sorsitaan ja huijataan. Kysyn vaan, moniko mies on joutunut soijarouheen uhriksi tietämättään. Vaikkakin olet ihan oikeassa: hyvin se toimii.

  Ent-tu: Kelpaa. Mutta kyllä mustamakkara ja tuorepastakin kelpaisi. Koska pidetään kinkerit Treella?

  Ketturouva: Periaatteessa olet ihan oikeassa. Käytännössä olet täysin väärässä, sillä eihän kaaliruoat säily yön yli; viimeistään yöllä kello 4 ollaan kaapilla vetämässä viimeiset huppuun.

  VastaaPoista
 5. Kiitos oppitunnista. Näin tehdään ensikerralla kaalipataa.

  VastaaPoista
 6. Tulipa hyviä lisävinkkejä herkkupataani.
  Kaalipata on yksi suosikeistani.
  Tenossa oli käytävä pikauinnilla ;) en ole nimittäin laittanut meiramia enkä neilikkaa. Olen laittanut katajanmarjaa mutta kokeilen seuraavalla kerralla meiramia (Tenossa vesi alkaa kuuleman mukaan olla jo aikas vilposta :) sekä neilikkaa kuin myös Dijonia & väkiviinietikkaa.
  Joskus olen siirapin kaveriksi lisännyt lorauksen tummaa olutta ja joskus hunajaa. Lammpaasta tulee paras mutta hirvikin käy.
  Viimeeksi kokeilin ohra-riisi sekoitusta. Se sopi mielestäni hyvin, siitä tuli sopivasti "puuromaista" mutta purutuntumaakin jäi.

  VastaaPoista
 7. Tuula: Hahahaa, hetken jo ihmettelin tuota Teno-teemailua, kunnes tajusin lukea höpötykseni läpi. Niinpä niin. Omaan nilkkaan osui taas. Mutta juu, suosittelen neilikkaa. Ja kiva jos sinä suosittelet katajanmarjaa, minä sitten vastavuoroisesti testailen sitä. Tumma olut sopii takuulla myös, makeutta ja mallasta, miksipä ei. Viime aikoina olen korvaillut jauhelihaa mm. soijarouheella (en suosittele tähän) ja quorn-färssillä (suosittelen).

  VastaaPoista
 8. kaalipadasta tulee hyvää kun sen antaa hautua yön yli uunissa.

  VastaaPoista
 9. Olen kyllä samaa mieltä, että uunissa tulee pitkällä muhimisella todella hyvää kaalipataa. Mutta on se myös aika kovaa energiantuhlausta.

  VastaaPoista
 10. Ainakin kuvassa kuvottavan näköistä

  VastaaPoista
 11. En tiedä, miten tulisin toimeen ilman tätä reseptiä! Vuosia olen tätä käyttänyt, ja vaikka osaan ainekset ulkoa, palaan aina lukemaan reseptin uudestaan, kun aika on. Osaankin sen itse asiassa lähes sanasta sanaan ulkoa :D

  VastaaPoista
 12. Uunissa tulee toki hyvää, mutta samaa mieltä energiantuhlauksesta. Martta, olen iloinen sanoistasi :)

  VastaaPoista