1.1.2008

Jäkäläpää kysyy vaan

Ystäväni Kulinaarimuru ihmettelee, miksi uutena vuotena syödään nakkeja ja perunasalaattia. Ohitin asian harmittomalla hartianheilautuksella, mutta juttu jäi rankasti riepomaan. Ja perskule, että riepominen vaan jatkuu. Tietämättömyys ei todellakaan saisi olla maailman palkka. Löytyykö asialle jotain perustetta?

Ja miksi kyseessä on juuri nakit ja perunasalaatti eikä perunasalaatti ja nakit? Onko nakit tosiaan se juttu ja perunasalaatti se lisuke? Jos ajattelee Armia ja Dannya, juttu on ihan ymmärrettävä: Armi on se juttu ja Danny lisuke. Armista vetäistään ensin niin paljon kuin jaksetaan, ja jos jollekin luonto suo, on Dannystakin kyytipojaksi. Ja kuka edes olisi kiinnostunut Dannysta ja Armista! Jos ajattelee legendaarisia parivaljakoita, se ensimmäiseksi mainittu on yleensä naisellinen osapuoli: Armi ja Danny, Sillanpää ja Koriseva, Tarja ja Pentti, Ohukainen ja Paksukainen, Bat ja Ryyd, Matti ja Teppo, Saukki ja Pikkuoravat, Kätkä ja Kätkä, Alexei ja Litti. Ajatella! Onko nakki siis feminiini ja perunasalaatti maskuliini?


Ja mikä on nakin ja perunasalaatin historiallinen perusta? Kun kaksi hurttia uskontotieteilijää kohtaa Eerikinkadun kattorakennelmia nuolevalla parvekkeella pamahdusten viitoittaman kultaisen sateen helkkyessä päiden päällä, ei tiettyjä keskusteluita voi ohittaa. Ilotulitteiden ampuminenhan on tapana peräisin Kiinasta, paukuttelulla yritettiin pitää pahat henget loitolla. Allekirjoittaneen takamuksesta kuuluu epäilyttävä paukahdus, joka vielä pisteenä i:n päällä varmistaa pahojen henkien kaikkoamisen. Mutta entäs uusivuosi? Jeesushan oli juutalainen ja juutalaislapset ympärileikataan kahdeksan päivän ikäisinä. Monille tulee yllätyksenä, että uusivuosi on oikeasti Jeesuksen ympärileikkauksen vuosipäivä. Joku saattaa kysyä, ammutaanko raketteja siis Jeesuksen kunniaksi. Mutta miten tähän kaikkeen liittyy nakit ja perunasalaatti, pilin ympärileikkaus ja valkoiset tulehdusvoiteet? Ei aavistustakaan.

Minusta nakit ja perunasalaatti tuo kivan poistumisen joulun perinnepöydästä. Se on se viimeinen ateria kaiken laatikkomätön jälkeen. Suomalaisessa kansanperinteessä uuden vuoden herkkupöydän on uskottu vastaavan määrillään niitä antimia, joita sitten sadonkorjuusta tultaisiin tulevana vuotena saamaan. Alkoholiakin juotiin, mutta isännän piti pysyä skarppina. Jos tapahtui sammuminen, viljankin uskottiin menevän lakoon.

Eilinen kulinaristinen höräytys aloitettiin valkosipulisilla tapaksilla, väliin vedettiin suklaakakkua ja vadelmakastiketta, Markku Aron lempiaikaan huitaistiin vielä nakkeja ja perunasalaattia. Saattaa olla, että viimeisten siivellä maisteltiin vielä erilaisia juustoja. Savuhilmasta ei todellakaan tullut suosikkiani. Voihan kefiiri, risuja Herkkujuustolalle. Shame on you!

Lähitulevaisuuden postaukseen sitten jotain näitä tapaksia. Tai sitten lupailen vaan taas.

6 kommenttia:

 1. Ja Hilma & Onni :-)

  Vai ei savujuusto toiminut. Itse olen muutaman kerran ollut aikeissa kyseistä juustoa ostaa, mutta ei vissiin maksa vaivaa? Sen sijaan saman valmistajan Appenzeller-tyyppinen Vilho on ihan killerikamaa.

  VastaaPoista
 2. Siis osta ihmeessä. Meidän seurueessa Hilma ei muodostunut hitiksi. Vilhoa en ole maistanut, mutta Appenzellerit on yleensä sellerien parhaimmistoa :-)

  VastaaPoista
 3. Hmm. Pahan pistit! Kiintoisaa on, että nakit ja perunasalaatti mielletään myös vappuruoaksi. Vaikka ruokahistoriaa olen jonkin verran joutessani penkonutkin, ei tähän arvoitukseen taida löytyä pikaista vastausta.

  Jotakin 70-lukulaista tuossa yhdistelmässä kyllä haistan... Olisivatko nakit ja perunasalaatti olleet tuolloin uutta ja "modernia" kemuruokaa, joka sitten jäi mystisellä tavalla pysyväksi osaksi suomalaisten ruokavuotta?

  Ainakaan keskiaikaisia juuria yhdistelmällä ei taida olla sen enempää, kuin makkaroilla juhlaruokana yleensä.

  VastaaPoista
 4. 70-lukulaiselta yhdistelmältä kuulostaa minustakin. Historiallista faktaa ei nyt vaan oikein tunnu olevan missään tarjoilla. Tai kai sitä olisi, jos jaksaisi ihan tosissaan penkoa.

  VastaaPoista
 5. Hei Polkkapossu, osaatko sanoa, johtuuko minun koneestani tai jostain muusta jutusta, että en pääse selaimella sivultasi pois... eli siis pitää syöttää jotain osoitetta tuonne yläpalkkiin perettäessään sivuiltasi... Tämä sama ilmiö on myös työpaikan koneellani...? ... ei toki estä täällä käymästä, mutta en vain ole toisilla sivuilla tällaiseen törmännyt....=)

  VastaaPoista
 6. Niin, ruotsalaiset kuten myös saksalaiset syövät !! jouluna nakkeja ja perunasalaattia. Surku heille.

  uuden vuoden juhlinta ei muuten ihan pakosti liity Jeesukseen jonka "oikea" syntymäpäivä oli jo syyskuussa. Uusivuosi = roomalaisten saturnalia ja mitä muuta vielä vanhempaa.

  VastaaPoista