7.8.2006

Ryömivä muurahainen

Thaimaalaisessa keittiössä käytetään rekkalavoittain kaffirlimenlehtiä. Niitä on hyvin saatavilla ainakin kuivattuina ja tuoreita saa erikoiskaupoista. Santa Marian tuotteita ainakin löytyy hyvin isommista kaupoista. Kuivatut limelehdet poistetaan keitosta ennen syömistä, paitsi hyvin harvoin, jos ne on leikattu todella pieniksi ja ohuiksi suikaleiksi.

Ehkä tunnetuin thaisoppa on hyvin maukas ja tulinen Tom Yam, joka valmistetaan kanasta, kalasta tai äyriäisistä. Vähemmän tulinen, tuttu soppa, on Tom Kha Gai, jossa pääraaka-aineita ovat kookosmaito, kana ja galangal-juuri. Kha tarkoittaa galangalia. Kaffir taas on islamissa vääräuskoinen ja Afrikan eteläosissa sitä on käytetty loukkaavana sanana tummaihoisesta. En tiedä, mitä se sitten tarkoittaakin limeyhteydessä.

Kaffirlimenlehdissä on hyvin omaleimainen maku, joten sitä on vaikea korvata muilla aineilla. Ehkä parhaiten toimisi limen kuori tai sitruunatimjami. No jälkimmäistähän on yhtä helppo löytää kuin maastopuvussa ryömivää muurahaista.


Tom Kha Gai ilman khata

3,5 dl kanalientä
200 g kanafilesuikaleita
3 cm pätkä inkivääriä
1 sitruunaruohon varsi
5 limen lehteä
1 prk bambunversoja
1 punainen chili
puolikkaan limen mehu
1,5 rkl sokeria
1 prk kookosmaitoa
2 rkl fish sauce
(suolaa)Kiehauta liemi ja lisää siihen kanasuikaleet. Keitä 2 minuuttia ja lisää paloiteltu inkivääri, 4 cm pätkiin leikattu sitruunaruoho, kaffirlimenlehdet, bambunversot, paloiteltu chili, limen mehu ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kanat ovat kypsiä ja lisää kookosmaito ja kalakastike. Tarkista suola. Poista limenlehdet ja sitruunaruohot syöntivaiheessa lautaselta.

6 kommenttia:

 1. Ostin noita kaffirlimenlehtiä jokunen kuukausi sitten kun satuin törmäämään, mutta en ole sittemmin saanut aikaiseksi mitään ruokaa niistä. Ehkä pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni. Galangajuurtakin olisi kiva kokeilla, mutta en oikein tiedä, mistä Helsingin lukuisista etnisistä kaupoista tuota lähtisi hakemaan. (kuulun niihin, joiden mielestä etniset kaupat, Tokyokania lukuunottamatta, ovat pelottavia)

  VastaaPoista
 2. Heh. Minulle etnokaupat taas ovat huvipuistoja, joista voi nautiskella rauhassa possujunan kyydissä. Vieläköhän Särkänniemessä on possujuna?

  VastaaPoista
 3. Tahtoisin valmistaa keittoasi myös "khalla" maustettuna, koskapa sitä Kanadasta asti on minulle rahdattu (sieltä tuli myös lakritsapuun (?) paloja, niillekin pitäisi keksiä käyttöä). Paljonko khata menee tuohon annokseen?

  Ja mitä sitruunatimjamiin tulee, niin sisko kasvattaa sitä ikkunalaudallaan ja on hurahtanut siihen ihan täysin. On kuulema paras yrtti ikinä (rosmariinin lisäksi)!

  VastaaPoista
 4. Ilman parempaa tietämystä laittaisin galangalia parin sentin pätkän ja ehkä voisin jättää jopa inkiväärin pois. Tai puolet ja puolet :)

  VastaaPoista