15.3.2006

Pöllön suuri kosto

Pelle Miljoonan terveiset Goalta joskus marras-joulukuussa 2005: "Fuck you, asholes!" pomo äänesti ittensä ulos talosta, rantsuun goisaamaan. Heräsin aamunkoitteessa koiralauman keskeltä, ne kai kelas et toi iso on rantsun pomo, the Big Dog, kaikki diggaa goisata Ison Pomon suojeluksessa. Hiippailin talolle, aamutuimaan ku neidit nukku peukalo suukissa, vedin viiden minsan rumpusoolon, Pöllön Suuri Kosto!"

Monilla intialaisilla naisilla on kaapissaan valmiina masalaseosta (daag). Se valmistetaan paistetusta sipulista, valkosipulista, tomaatista, inkivääristä ja erilaisista mausteista. Currya varten se säilyy jääkaapissa n. 2 viikkoa ja jos haluaa pakastaa, niin kauemmin. Daag-seos on hyvä pohja currylle. Seos lämmitetään, lisätään muutama ruokalusikallinen öljyä ja sitten broileria, lammasta, kalaa tai vihanneksia, paistetaan hetki ja lisätään hieman vettä ja curry onkin jo valmista.

Useimmille meistä curry varmaankin on maustehyllyn purkillinen kellertävää maustetta. Tai oikeastaan mausteseosta. Intiassa curry-sana tarkoittaa kastiketta ja se valmistetaan kypsentämällä lihaa tai kasviksia eri höysteiden ja mausteiden kanssa. Suurustamiseen ei käytetä jauhoja, vaan se tapahtuu sipulilla, jogurtilla, kookosmaidolla, pähkinöillä, siemenillä tai vaikkapa linsseillä.

Curryn valmistus lähtee liikkeelle oikean kattilan valinnalla. Paksupohjainen ruostumattomasta teräksestä valmistettu kattila on hyyä vaihtoehto, sillä sen sisäpinta ei reagoi voimakkaisiin mausteisiin tai happamiin aineksiin. Yleensä myös tarttumattomiksi käsitellyt pinnat ovat hyviä intialaisen ruoan valmistuksessa. Missäpä ei olisi. Kun kattila on valittu ja lämmin, kuumennetaan rasva. Intiassa käytetään yleisesti gheetä, joka on käytännössä kirkastettua voita. Sitä on helppo tehdä kotona sulattamalla suolatonta voita ja keittämällä sitä varovasti. Voista poistetaan tässä prosessissa vesi ja proteiinit, jolloin voi saa kirkkaan värin. Jos haluaa välttää kolesterolipommia on ehkä parempi käyttää ihan ruokaöljyä vaan. Tavallista voita ei voi oikein käyttää, koska currya valmistettaessa paistetaan sipulia ja mausteita pitkään, jolloin tavallinen voi ruskistuu liikaa.

Curryn valmistamisessa mausteilla on erittäin tärkeä merkitys. Ja niitä ei vaan heitellä pataan, kuten Polkkapossulla on tapana tehdä. Puhuttaessa mausteista ja intialaisesta ruoasta pitää muistaa vähintään neljä asiaa:

1) Mausteiden lisäämisjärjestys on tärkeä.
2) Mausteiden valinta vaikuttaa ruoan väriin, tuoksuun ja varsinkin
makuun.
3) Mausteita voidaan käyttää eri tavoin. On aivan eri asia lisätäänkö
paistettaessa vai lisätäänkö se kiehuvaan seokseen. Paistettaessa
mausteista irtoaa keittämistä enemmän makuaineita.
4) Mustanaamio on jopa Intian mittapuulla suurin guru.

Bhuna on samaa currynvalmistukselle kuin lantioliike samballe. Se tarkoittaa mausteiden paistamista öljyssä koko ajan hämmentäen niin, että mauste on koko ajan kosketuksissa kuuman öljyn ja pannun pohjan kanssa siten, ettei mauste kuitenkaan tartu pohjaan. Joissakin ruokalajeissa mausteet lisätään vasta veden tai muun nesteen lisäämisen jälkeen, jolloin mausteiden vaikutus on vähäisempi.

Ayurvedalla, hindujen Kekkostakin kohtalaisen paljon vanhemmalla kirjalla, on merkittävä vaikutus intialaiseen ruoanlaittoon. Nimi tulee sanskritinkielisestä sanasta ayus = elinikä ja veda = tieto. Ayurveda sisältää siis tietoa pitkän eliniän saavuttamisesta. Siinä ruoan ominaisuudet ja vaikutus käsitetään eri tavalla kuin länsimaisessa ravitsemusopissa. Ravinnon biokemialliset ominaisuudet eivät ole koko totuus, vaan ihmisruumiin eri elämänvoimien ja ruoka-aineiden välillä on omat suhteensa. Sairauksia pyritään hoitamaan ensisijassa ruokavaliolla, jolloin hoito perustuu kuuten makuun: makea, hapan, suolainen, kirpeä, kitkerä ja supistuva.
Ayurvedan pohjalta meidän on helpompi ymmärtää intialaista ateriaa, sillä jonkin perusmaun puuttuminen vaikuttaa negatiivisesti vastaavaan elämänvoimaan.


Ark(t)inen kanacurry (2 annosta)

Seuraavassa on yksinkertaisen arkicurryn valmistusohje. Ostin eilen sittarista kanan rintaleikkeitä, joten tulkoon tästä sitten kanacurry. Pieni vinkki vielä intialaisen ruoan valmistukseen. Koska siihen tarvitaan yleensä niin monia eri aineita, kannattaa ne ottaa jo valmiiksi esille ja myös kasvisten pilkkomiset suorittaa etukäteen. Tästä ohjeesta on chili jätetty pois, vaikka se siihen vähintäänkin olennaisena osana kuuluisi. Tänään ei vaan viitsi ähistä ja puhista tulisuuden siivittämänä.



4 rkl gheetä (tai kirkastettua voita/sinappiöljyä/seesamiöljyä/ruokaöljyä)
1 iso sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä silputtuna
puolen sentin pala inkivääriä silputtuna
3/4 tl korianteria
1/4 tl kurkumaa
1/4 tl juustokuminaa
1/4 tl garam masalaa
1 tl paprikajauhetta
2 tomaattia kuutioina
suolaa
(korianterinlehtiä silputtuina)

Kuumenna öljy pannussa (tai kattilassa). Lisää öljy ja paista keskilämmöllä sipulia n. 15 minuuttia tai kunnes sipulinpalat ovat ruskistuneet. Aikas kauan kuitenkin, sillä sipulista yritettän saada sen makeus ja suurustavat ominaisuudet esiin. Lisää valkosipuli ja inkivääri ja paista minuutti hämmentäen. Lisää jauhettu korianteri ja hämmennä taas minuutti. Jos näyttää, että öljyä tarvii lisää, niin mitäs siinä odotat, anna mennä vaan. Lisää sitten kurkuma, kumina, garam masala ja paprika ja paista puoli minuuttia. Lisää 2,5 dl kookosmaitoa ja keittele rauhallisesti n. 10 minuuttia. Lisää tomaatit ja hauduta vielä 5 minuuttia. Kastike on nyt oikeastaan valmista.

Poista kananrintaleikkeestä luut ja lisää fileet curryyn, jolloin sinun pitää lisätä ehkä myös hieman vettä. Jos sipulista ja kookosmaidosta ei ole tullut tarpeeksi makeutta, lisää hieman sokeria. Hauduttaa kana kypsäksi. Ja suolaa maun mukaan. Tarjoa naan-leivän, pulaoriisin ja kurkkuraidan kanssa.

Ai että, tää oli niin hyvää...

Pulaoriisi
1 pieni viipaloitu sipuli
2 rkl öljyä
basmatiriisiä
pala laakerinlehteä
1 cm kanelitankoa
1 neilikka

Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista sipuli. Lisää laakeri, kanelitanko, neilikka ja riisit ja paista 2 minuuttia. Lisää sen jälkeen riisipakkauksen ohjeen mukainen määrä nestettä ja keitä kypsäksi. Poista riisistä ylimääräiset osat.


Kurkkuraita
2 dl jogurttia
5 cm pätkä hienoksi pilkottua kurkkua
suolaa ja pippuria
juustokuminaa
sokeria
paprikajauhetta
1 tl silputtuja korianterinlehtiä

Sekoita viisi ensimmäistä ainetta keskenään ja koristele paprikajauheella sekä koritanterinlehdillä.

Ja jälkiruoaksi hedelmäsalaattia, koska piti päästä maistelemaan niitä edellisen kirjoituksen kaktusviikunoita ja omenabanaaneja. Hedelmäsalaatin seuraksi pyöräytin kookoskastikkeen vähän niinkuin teeman näköisesti. Nyt te opettajat siellä norsunluutornissa voitte paheksua, sillä pääruoassa ja jälkiruoassa on kummassakin kookosta :) Mutta ei sitten liikaa piiskaa, jookos!?


Pikachusalaatti kookoksisella pokemonkastikkeella

2 kaktusviikunaa
4 omenabanaania
1 appelsiini
1 kiivi

Leikkele kaikki hedelmät sopiviksi paloiksi ja kasaa cocktailmaljaan. Tarjoa pokemonkastikkeen kanssa. Ja jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin korvaisin kyllä omenabanaanin omenalla ja kaktusviikunan vaikka vesimelonilla. On ne hieman turhan vaikeita hedelmiä. Mutta taas... kun on kiva kokeilla, on kivaa kokeilla. Jes, keksin juuri sloganin.


Pokemonkastike

1/2 dl vettä
3/4 dl sokeria
1/6 tölkkiä kookosmaitoa
puolikas banaani

Kiehauta sokeri ja vesi. Muusaa banaani mössömasaksi. Lisää sokeriveteen banaani ja kookosmaito ja kiehauta. Vedä vielä vaikka sauvasekoittimella tasaiseksi.

2 kommenttia:

  1. Maistoin kerran omenabanaaneja. Ei mikään ihmeellinen kokemus. Ja olet aivan oikeassa siinä, että niiden kuoriminen oli hankalaa. Ostelen myös silloin tällöin outoja hedelmiä. Olen huomannut, että suurin ongelma niissä on tietää, koska ne ovat kypsiä. Minkälaisia esimerkiksi omenabanaanien pitäisi olla? Minun oli ainakin kivikovaa, eikä minulla ole aavistustakaan siitä, pitäisikö näin olla.

    VastaaPoista
  2. Samaa jutteli kaverini juuri. Onneksi on netti, josta sentään löytyy "jotain" tietoja :D

    VastaaPoista