25.4.2020

Vietnamilaisen keittiön salat

Sanotaan, että vietnamilainen osoittaa rakkautensa ruoan avulla. Liiankin runsaan pöydän herkulliset antimet ovat kiintymyksen osoitus.Vietnamilainen ruoka on paitsi herkullista, myös terveellistä ja usein raaka-aineiltaan edullista. Vietnamilaisen keittiön salat -kirjassa Kim Thúy paljastaa parhaat reseptinsä. Samalla hän esittelee sukunsa naiset, joilta on keittotaitonsa oppinut. Teos kiteyttää ruoanlaiton yhteisöllisen olemuksen ja inspiroi toteuttamaan kaunista ja hyvää jokapäiväisessä elämässä.

Mutta ihan pakko paljastaa heti tässä kohdin, ettemme ole kalakastikkeen kanssa ihan parhaita kavereita. Olemme yrittäneet lähentää suhdettamme muutamia kertoja, mutta olen aina jäänyt hieman kylmäksi. Sinänsä tämä on hiukan ongelmallista, että vietnamilainen keittiö rakastaa kalakastiketta. Mutta ehkä tämä tästä. Ajan kanssa. Tai sitten olen vaan aina ostanut halvinta paskaa, joka on myös mahdollista. 

Kim Thúy lähtee liikkeelle vietnamilaisen keittiön keskeisimmistä raaka-aineista ja opettaa perusasiat kuten sen, että pettämätön mitta riisin keittoveden määrälle on etusormi. Reseptit hän on perinyt äidiltään ja tämän viideltä siskolta, jotka esitellään kirjassa ruokaohjeiden ja romaanikatkelmien lomassa.

Upea kuvitus yhdistelee ruokakuvia, perhealbumin parhaita ja matkatunnelmia Vietnamista.

Kirjassa on iso kasa reseptejä, joiden tuoksut pystyn kuvitelmissani haistamaan ja maut maistamaan. Muutama menee varmasti kokeiluun kuten betelpippurin lehtiin (korvaan lehtikaalilla) käärityt nyytit, joissa on täytteenä mm. jauhelihaa, maapahkinää, soijaa, sitiruunaruohoa ja rommia. Toinen veikeä resepti näyttäisi olevan tomaattipohjainen kalakeitto Canh Man, johon tulee korianteria, limettiä, kevätsipulia, yrttiselleriä ja sopivasti tietenkin myös kalakastiketta. Toivotan jo nyt itselleni onnea. 

Kim Thúy


Kim Thúy syntyi Saigonissa vuonna 1968 ja pakeni kymmenvuotiaana perheensä kanssa Vietnamin kommunistihallintoa muiden venepakolaisten mukana. Nykyään hän asuu Montrealissa. Ennen kirjailijanuraa Thúy on työskennellyt asianajajana, tulkkina ja ravintoloitsijana. Hänen teoksensa opettavat näkemään kauneutta ja hyvyyttä kaikkialla, pienimmissäkin yksityiskohdissa. Thúylta on julkaistu suomeksi romaanit Ru ja Vi.

Kim Thúy: Vietnamilaisen keittiön salat
Alkuteos Les secret des Vietnamiennes
Suomentanut Marja Luoma
191 sivua
Gummerus

3 kommenttia:

 1. Arvaukseni on, etta olet ostanut joko huonolaatuista tai huonoksi mennytta kalakastiketta. Meille nimittain kavi niin, kun aloitimme itamaisen kokkauksen vuosia sitten. Muistaakseni kuitenkin kaytimme pullon loppuun, koska luulimme maun kuuluvan asiaan. Vasta, kun ostimme seuraavan pullon, huomasimme eron. Onhan se tietysti myos 'acquire taste.'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla hyvin mahdollista, että itse kalakastike on ollut heikkoa. Kun on huonosti kokemusta, ei voi tietää :)

   Poista
  2. Kannattaa varmistaa, etta kastike on punaruskeaa ja taysin kirkasta, ilman minkaanlaista sedimenttia tai samentumista.

   Poista