3.4.2020

Etätöissä? Kokkaa nopea kalalounas


Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot, ja monet tekevät töitä kotoa käsin. Arjen muuttuminen voi tuntua hankalalta, mutta terveellisestä ja maittavasta ruoasta ei kannata tinkiä! Sen on kuulkaas Pro Kalan tarjoamien kalaruokaohjeiden paikka nyt.
Hyvä lounas ei ole liian raskas, jotta töitä jaksaa sen jälkeen jatkaa samalla tarmolla. Jos lounas sisältää paljon rasvaa ja hiilihydraatteja, voi aterian jälkeen alkaa väsyttää. Toisaalta samaan lopputulokseen voi päätyä liian vähäenergisellä lounaalla. Pidä siis huolta siitä, että kokoat lautasellesi tasapainoisen kokonaisuuden!
Lounaskokkailuun ei välttämättä ole kuitenkaan rajattomasti aikaa. Täydellinen kotona tehtävä lounas on paitsi ravitseva, myös nopea valmistaa. Kalaruoat sopivat lounasruoaksi mainiosti: kala kypsyy nopeasti ja se on terveellistä. Kalan rasva on pehmeää, ja se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja sekä D-vitamiinia. Kalasta saa hyvälaatuista proteiinia sekä monia elintärkeitä kivennäisaineita.
Kuva: Pro Kala

Nopea tomaatti-lohikastike

Kumina ja savupaprika tuovat yksinkertaisen ihanaan tomaattikastikkeeseen häivähdyksen espanjalaisia makuja. Lisää lohiviipaleet vasta lopuksi, näin niiden rakenne pysyy napakkana eivätkä ne murene kastikkeen joukkoon.
4 annosta
300 g kirjolohta
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1 tl sokeria
1 tl (savu)paprikajauhetta
1/2 tl jauhettua kuminaa
1/2 tl suolaa
1 dl hienonnettua basilikaa tai persiljaa
mustapippuria myllystä
Leikkaa kirjolohi nahattomiksi, noin 3 cm levyisiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää porkkanaraaste ja valkosipulit. Paista pari minuuttia. Lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta sokerilla, paprikajauheella, kuminalla ja suolalla. Kypsennä välillä sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää kastikkeen joukkoon lohiviipaleet. Aseta paistokasarin päälle kansi ja anna kastikkeen poreilla vielä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.
Lisää päälle hienonnetut yrtit ja rouhaisu mustapippuria. Tarjoile riisin tai keitetyn pastan kanssa.

Omena-curry-silakkapihvit mikrossa

Kuva: Pro Kala
Kun kokkaamisen täytyy tapahtua todella nopeasti, ota avuksi mikroaaltouuni!
2 annosta
300 g silakkafileitä
ripaus suolaa
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 – 1 1/2 tl currya
1 hapahko omena
2-3 rkl hienonnettua persiljaa
n. 3 rkl vettä tai kalalientä fondista
Levitä silakkafileet leivin- tai käärepaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Mausta ne suolalla, sitruunapippurilla ja currylla.
Raasta omena. Levitä raaste puolelle fileemäärästä. Käännä loput fileet omenaraastefileiden päälle nahkapuoli ylöspäin. Nosta kalat mikronkestävään vuokaan tai lautaselle ja ripottele kalojen päälle currya ja persiljasilppua sekä pirskota lautaselle vähän vettä tai kalalientä.
Kypsennä mikrossa kuvun alla noin 5 minuuttia (teho 650 W) vuokaa välillä kääntäen mikäli mikro ei ole pyörivää mallia. Kokeile kypsyyttä. Kala kypsyy mikrossa hyvin nopeasti. Anna jälkikypsyä muutama minuutti ennen ruokailua.
Tarjoa lisäkkeeksi kasvisriisiseosta tai perunoita, salaattia tai porkkanaraastetta ja leipää.
Tasakokoiset perunat kypsyvät mikrossa 4-6 minuutissa. Nosta 4-5 pestyä pisteltyä tai kuorittua perunaa sopivan kokoiseen vuokaan ja peitä kannella tai kypsennä leivinpaperin sisällä.
Kokoile kypsyyttä hammastikulla ja anna perunoiden jälkikypsyä pyyhkeellä tai patalapuilla peitettynä silakoiden kypsyessä.



Pro Kala on kalan asialla.
Yhdistys tiedottaa, tuottaa materiaalia ja järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Pro Kalassa on mukana koko kalan ketju vedestä ruokapöytään saakka.

Kala  helppoa, hyvää ja herkullista!

1 kommentti:

  1. Totta, hyvä lounas ei ole liian raskas, jotta töitä jaksaa sen jälkeen tehdä samalla tarmolla. Täytyisikin tehdä kalaruokaa tässä lähipäivinä. Näyttääpä herkulliselta tuo tomaatti-lohikastike. https://www.cafeulpukka.fi/lounas/

    VastaaPoista