12.2.2016

Japanilainen ilta

Japanilainen ruoka on paljon muutakin kuin sushia. Ideana on lyhyet kypsennysajat, yksinkertaisuus, hyvät raaka-aineet ja esteettisyys. Sushi ei tarkoita pelkästään makeja ja nigirejä. Sanaa käytetään kuvaamaan kaikkia japanilaisia ruokia, joissa on viinietikalla maustettua riisiä eli sumeshia ja muita raaka-aineita kuten vihanneksia. Ruokapöydässä saattaa olla monia kippoja, joista tarjotaan vaikkapa misokeittoa, tempuraa, temakitötteröitä, nuudelisalaattia ja kalaa. Soija on ruokavaliossa tärkeä proteiinin lähde. Sen huomaa meidänkin menusta.

Vietimme japanilaista iltaa, johon possukeittiö valmisti misokeittoa, nuudelisalaattia, pankopaneroituja soijanugetteja, makeja ja nigirejä. Taivaallisia makuja. Melkein kävi kateeksi itseäni, kun puikottelin ensimmäistä maistiaista kielelleni. Ohje soijanugetteihin tulee myöhemmin. Misokeitto oli perussettiä, joka jaksaa aina lämmittää. Makeissa täytteinä mm. kurkkua ja porkkanaa, nigirien päällä avokadoa. Niiden kanssa sitten gareja eli inkiväärilastuja plus soijakastiketta ja wasabia. Bonuksena vedin muutaman makirullan täytteeseen vielä viivan piparjuuritahnaa. Pankolla paneroituja soijanugetteja natusteltiin hedelmäisen väkevällä kastikkeella, jonka valmistaja on pirkkalalainen Tannisen Chilinen. Japanilainen ruoka on perinteisesti aika mietoa, mutta kastikkeen mahtavuudesta johtuen päätin tuoda sen tähänkin pöytään. Ja salaattiinkin livahti palko chiliä. Erityistä herkkua oli udonnuudelisalaatti, josta resepti alla.


Nuudelisalaatti

250 g udonnuudeleita
2 rkl kuivattua merilevää
puolikas punasipuli
1 porkkanasoijapapuja
1 palko punaista chiliä

Keitä nuudelit ohjeen mukaan ja turvota myös merilevä ohjeen mukaan vedessä. Viipaloi punasipuli ohuiksi puolikuusiivuiksi. Tee porkkanasta kuorimaveitsellä pitkiä lastuja. Freesaa sekä sipulia että porkkanaa pikaisesti pannulla, älä kuitenkaan anna ottaa väriä. Pilko chili. 

kastike:

2,5 rkl miriniä
2 rkl rypsiöljyä
0,5 rkl riisiviinietikkaa
1,5 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1 limen mehu
pieni pätkä raastettua inkivääriä

Sekoita ainekset. Lisää keitettyjen nuudelien sekaan ja kääntele hyvin. Lisää myös merilevä, sipuli, porkkana, pavut ja chili. Koska jätit hieman puristamatta limen mehua, runttaa sitä vielä hellästi salaatin päälle juuri, kun alat ruokailla. 

Fine Foodsin Yutaka-sarjassa on perinteisiä japanilaisia ruoanvalmistustuotteita. Sarja on vähintäänkin kattava ja tarjoaa kaikenlaista hauskaa vähän vaativammallekin japanikokkaajalle. 


Kirjoitus on tehty yhteistyössä Fine Foodsin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti