3.4.2010

Lehmä maistuu kinuskitoffeelta


Alkumakeaksi: Ray Charles_Georgia on my mind


Kiinnitä kerrankin huomiosi metallitönikkään, jossa lukee moloko s saharom. Ensinnäkin Moloko antaa minulle erinäisistä syistä hyvät fiilikset, toiseksi maito on yksi lempijuomistani ja kolmanneksi olen ehkä asunut joskus Venäjällä. Jos kaikille ei venäjä aukea, niin tässä lyhyt maidon oppimäärä:
 • moloko = maito
 • s = kanssa ( + instrumentaali)
 • sahar = sokeri (inst. -> saharom)
 • kirjaimet c=s, x=h, p=r (caxapoM)
Kyseessä on siis tötsy kondensoitua maitoa eli maitoa, josta on poistettu vesi ja lisätty sokeria. Sitä myydään myös makeuttamatonta versiota. Pääpiirteissään kondensoitua maitoa valmistetaan lämmittämällä ns. raakamaitoa 90 asteessa, jolloin haitalliset mikro-organismit kuolevat, rasvan erottuminen hidastuu ja hapettuminen estyy. Kun tarvittava määrä vettä on haihtunut, lisätään sokeria, jolloin sakkaroosi lisää nesteen osmoottista painetta. Tämä vaikeuttaa mikro-organismien kasvua tulevaisuudessa. Kondensoitu maito voi säilyä avaamattomassa tölkissä vuosia.

Mutta mihin sitä käytetään? Lähinnä jälkiruokiin kai. Intiassa pakerretaan pista kulfia, eräänlaista pistaasijäätelöä. Filippiineillä populaariversio crème bruleesta tehdään kondensoidusta maidosta. Uudessa-Seelannissta valmistetaan mielenkiintoista salaattikastiketta, johon tulee tiivistetyn maidon lisäksi etikkaa, suolaa ja kuivasinappijauhetta. Puolasta tiedetään kaymak, joka on ihan helmi naiseksi. Kondensoitua maitoa keitetään purkissa pari tuntia, jolloin tuloksena on kinuskikastiketta.

Meillä Suomessa on tajuttu kaymakin hienous. Ja koska olemme kärsivällinen kansa, keittelemme maitoamme tunnin enemmän. Tuloksena on mielenkiintoinen kinuskin ja toffeen välimuoto. Tiedätte varmaan lehmäkarkit, no tulos on aika paljon vastaavan makuinen.
Tästä saa hyvää materiaalia kakkuiluun.Kinuskitoffee

1 tölkki kondensoitua maitoa
kattila
vettä

Keitä tölkkiä kiehuvassa vedessä kolme tuntia siten, että purkki on kokonaan vedenpinnan alapuolella. Lisää vettä tarvittaessa. Mitä vähemmän aikaa keität, sitä juoksevampaa tulos on.

1 kommentti:

 1. Dulce de leche tuo on! :D Herkkua espanjankielisissä maissa ympäri maailman. Sitä muuten myydään nykyään Leppävaaran Läkkitorilla olevassa Asian Delissä ihan sellaisenaan. Ei tarvitse enää odottaa pari tuntia + tölkin jäähdyttämistä :)

  Hyvä blogi muuten, on ollut iloa lukea sitä :)


  -enk

  VastaaPoista