21.2.2010

Appelsiini-calvadoskastike

Nyt on appelsiinien sesonkiaika: ne ovat parhaimmillaan tammikuusta maaliskuun loppuun. Suopeana sitrushedelmien ystävänä mutustelen noita talvisynkkyyttä värittäviä palleroita kuin ohimennen - vaikken niistä ohi pääsekään.

Appelsiineissa on eroja kuin puutarhatontuissa. Kuten tontutkin, kannattaa appelsiinit valita huolella, hukkareissut kun eivät ole järkeviä kuin Ähtärin eläintarhaan. Minulla on käsittääkseni aika normaalikokoinen napa: se on pienempi kuin Agia, mutta isompi kuin Nokian laturissa oleva. Jos pitää makeista appelsiineista, kannattaa valita isonapainen möhkäle. Minä suosin appelsiinilajikkeita, joissa on kunnon tönkkö - päättelen siis pitäväni makeista. Navan ohella tärkeä on myös paino. Valitsen kaupassa muutaman samankokoisen appelsiinin ja kevyimmät heitän välinpitämättömien otettaviksi. Oletettavasti kevyissä on kuitenkin vähemmän nestettä kuin muissa samankokoisissa. Ja kuiva appelsiinihan on yhtä turha kuin nautaravintola Varanasissa.


Appelsiini-calvadoskastike vaalealle kalalle 4-5 annosta
(lue: kuhalle)

2 appelsiinia
1½ dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
1 rkl calvadosia
70 g voita
kuivattua rakuunaa


Kuori appelsiinit ja vedä monitoimikoneessa tasaiseksi. Painele siivilän läpi. Yhdistä kattilaan kalaliemi ja appelsiinimönjä ja keitä niin kauan, että nesteestä on puolet jäljellä. Lisää kerma ja calvados ja keittele hetki kasaan. Suurusta maizenalla. Sulata paloiteltu voi hiljalleen kastikkeeseen. Mausta kevyesti rakuunalla ja tarkista suola.

Jos haluat enemmän appelsiinin makua, pese kuori hyvin ja ota pikku suiroja siitä kastikkeeseen mukaan. Kastikkeen ei ole kuitenkaan tarkoitus peittää kuhan ominaismakua, joten ole varovainen.

Allekirjoittanut veteli tätä bambukorissa höyrystetyn kuhan ja paprika-sipulirisoton kanssa. Erittäin hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti