11.1.2010

Cokisnakkitrilogian jatko-osa

Hahaaa, siitäs saitte: pommac on alkuperältään ruotsalaista. Se kehitettiin aikoinaan kuohuviin tilanteisiin alkoholin korvaajaksi ja siinähän sitä näkyy käytettävän vieläkin. Mutta voidaan sitä muutenkin nautiskella, esimerkiksi allekirjoittanut siemailee sitä ajoittain, kun muu pillimehu ei tunnu riittävän.

Pommacin perimä on Hudiksvallin kyläpörhelössä jossain päin Ruotsia. Paikkakunnan ihmiset tunnetaan yltiöystävällisinä ylänköprinseissoina, joiden kasvoilta näkyy iloinen elämänasenne. Tästä syystä paikkaa kutsutaankin nimellä Glada Hudik. Suosittelen reissukohteeksi, vaikken olekaan koskaan kätellyt paikkaa Tukholmaa lähempää. Syytön minä omaan lähestymiskieltooni olen. Jos haluatte etukäteistietoa noista iloisista hudikkalaisista, voi täältä imeä esitteen pdf-muodossa. Se on englanniksi, jos kieli ei satu olemaan toimintavalmiudessa.

Voitaisiin ehkä sanoa, että tämä kastike on limpparitrilogiani toinen osa. Ensimmäinen ansioitunut osa oli ehdottomasti cokisnakit, joita te raukat luulitte vitsiksi. Ja pöh, cokisnakit on legenda jo omassa mystisyydessään. Olette kyllä kuulleet puhuttavan Olympoksen jumalien juomasta nektarista ja ruoasta ambrosiasta. Voittekin ehkä jo keksiä, mitä tulee kun nektari ja ambrosia yhdistetään. Kokisnakit, tädädätättädää.

Mutta nyt siis jatko-osaan.Uunilohi, pommac-bearnaisekastiketta ja
jokiravunpyrstöjä

(2-3 annosta)

500 g lohifilee

2 dl bearnaisekastiketta
(80 g voita)
2,5 rkl pommacia
muutama tippa tabascoa
muutama jokiravunpyrstö

Ripottele lohelle suolaa ja paista 200-asteisessa uunissa hieman reilu vartti.

Valmista bearnaisekastike itse tai suoraan pussista. Itse tehtynä hyvä kastikeohje löytyy esimerkiksi Perjantaikokilta. Pussikastikkeista kelpuutan hätätilassa mm. Blå bandin version. Jos kyseessä on pussikastike, lisää kunnon nokare voita. Heh, tästä lähin 80 g voita = kunnon nokare. Mittaa myös pommac ja tabasco ja ole lämmittämättä liikaa, ettei kastike mene reisille. Heitä ihan viimeiseksi joukkoon rapulaiset.

Tarjoa muhennetun lantun ja parsakaalin kanssa. Ohje siihen tulee mahdollisesti seuraavaksi. Jos ei tule, niin perunamuusi on hyvää kauraa.

2 kommenttia: