2.11.2009

Hieno ihminen - tulen uudestaan


Voisin jopa heittää, että paikallisen juustokaupan täti taisi juustotietämyksensä ohella myös painojen arvioinnin. Suupaloiksi sanoin ottavani vuohenjuustoista Maasdamia 100 grammaa, kolmen maidon El Pastoirea-vai-mikä-se-oli-juustoa 80 grammaa ja Tomme de Savoiea 80 grammaa. Vaaka näytti 103 g, 78 g ja 80 g. Hyvä täti, hieno ihminen olet. Tulen uudestaan.

Kiehtovin näistä oli ehdottomasti Tomme de Savoie jo pelkästään senkin vuoksi, etten ollut sen kanssa ennen suhistanut. Tomme tarkoittaa ranskalaisista juustoista puhuttaessa pientä kiekkoa: Savoijin lätty olkoon siis tästä lähtien suora suomennos. Tai oikeastaan Savoiji on väärä sana. Savoie on ihan nykyinenkin paikkakunta Ranskassa, kun taas Savoiji on historiallinen suuriruhtinaskunta, herttuakunta ja paliskunta. No samaa aluetta kuitenkin Sveitsin rajan tuntumassa. Savoiji on kyllä paikkana huomattavasti mielenkiintoisempi, sillä sinne liittyy Humbert Valkokättä, Jerusalemin kuningasta ja Rhône Alpesin régionin departementistymistä. Savoie taas on kuuluisa ainutlaatuisista puna-kelta-vihreä -värisistä liikennevaloistaan ja uimahallistaan, jossa säilytetään monta kuutiota vettä. Savoiessa on myös tiettävästi grilli, jonka takana kasvaa piharatamoita.

Mutta tomppa on kyllä mielenkiintoinen juusto. Maku vaihtelee sen mukaan, onko lehmä hypellyt alppikedolla kuin pieni metsäkauris vai alppikedotta kuin pieni lehmä. Eteeni tullut pala oli mukavasti suolainen, hieman pähkinäinen, ehkä jopa kevyesti makea. Ja kun vinhoimmissa kuvitelmissa näin itseni lypsämässä lehmää juuri siellä alppikedolla, pystyin maistamaan tuulahduksen puhtaan ilman raikasta ruohoa ja Mc Donaldsin quarter pounderia. Olisi ehkä pitänyt pestä kädet ennen lypsyä - vaan minkäs teet, kun on kiire utaroitua.

Tomme de Savoie on rasvaprosentiltaan kohtalaisen kevyttä. Mainitsin 'rasvaprosentiltaan' siksi, että tietysti kilo kyseistä juustoa painaa ihan yhtä paljon kuin kilo gorgonzolaakin, joka nyt ainakin yleensä on rasvaprosentiltaan aikaa antavaa. Tompan prosentti on jotain väliltä 20-40. T de S valmistetaankin jämämaidosta eli siitä osasta, josta kermat on kuorittu päältä.

Ylhäällä oleva kuva on muuten linkitetty sivulta Artis' Anal Cheese, en voinut olla ottamatta.

Joka tapauksessa ehdottoman hyvä tuttavuus, Possu suosittelee. Kyytipojaksi heitin pari pulloa erittäin kuivaa kuoharia, joka maistuu enemmänkin-makealta-kuin-kuivalta. Ja sitähän saa Hemingwaysta hintaan 15€/poteli. Sitäkin suositellen. Maksettu mainos.

4 kommenttia:

 1. Mustakuorinen pyreneiden tomme <333 Juustot on parhaita. Ja juustokauppojen myyjät.

  VastaaPoista
 2. ...Paitsi sellossa yksi, joka on aina kovin hapan. Kerran jätin ostamatta juuston siksi, että myyjä oli niin vastentahtoinen ja pahalla päällä.

  Menin kysymään raakamaitobriestä, että kuinka kypsää se on? Sanoin, että jos se alkaa olla sellainen melkein jo ammoniakkinen, nii en ota sitä nyt, kun etsin pehmeämpää tällä kertaa. Myyjä melkein suuttui ja sanoi että ei juusto ole koskaan ammoniakkista ja katsoi minua kuin kabanossifani hk-sinistä.

  Taisimme olla molemmat ihan yhtä närkästyneitä. :) Mutta en ole mennyt pitkään aikaan juustotiskille kun ko. myyjä on vapaana...

  VastaaPoista
 3. Ylimuuli, juustokauppojen myyjiä kuuluu arvostaa. Vähän kuin farkkukauppojen, joissa meikäläinen on riesa. Tänään ehkä 30 farkut käyty läpi, eikä mitkään tyydyttäneet -> kulkis vanhoissa risoissa.

  Nelle, no joo, itsekin outoja juustoja tiskillä kyselleenä olen joskus saanut kummaa palautetta. Nehän kattoo mua välillä kuin vierasta sikaa.

  VastaaPoista
 4. Tomme De Savoiea ostin Citymarketista, joten oli varmaan Riitan Herkun maahantuomaa.
  Luonnonkuori oli komean rustiikkinen ja tuoksu aitoa lehmänkusta. Sisuksen maku oli kuitenkin yllättävän mieto, vaatimaton. Tuskin ostan toiste.

  VastaaPoista