25.11.2007

Pimp my Wine


Erään ystäväni mielestä glögiin ei kuulu sotkea alkoholia. Tai jos sotketaan, siitä tulee hehkuviiniä. Ihan sama: toiset saavat juoda hehkuviiniä, glühweinia, glögiä, mulled winea, päärynäsmurffia, ihan mitä haluavat. Pääasia että on sopivan jouluista.

Tiv kyseli tässä joku aika sitten kommenteissaan, mitä voisi tehdä 5 litralle etikoitunutta punaviiniä. Helpoin tapa olisi ehkä kaataa se Tigrikseen ja toivottaa Bagdadiin hauskaa ramadania. Pohdiskelin asiaa myös erinäisten ihmisten kanssa: Altian tuotekehitysjohtajan, lämpimän keittiön ylijumalan ja parin viehkeän kulinaariopettajan. Kysymys oli aika paha ja mietittiin mm. lihan marinointia, salaatinkastiketta, kokoonkeittämistä ja sitten pakastamista jääpaloiksi. Paras ehdotus oli ehkä kuitenkin glögiin, johon keittäisi oikein vahvan pohjan mustaherukkamehusta ja perinteisistä glögimausteista. Siihen voisi koittaa sitten varovasti lisäillä etikoitunutta punkkua.

Asiaa enemmän mietittyäni huomasin, että tällähän on jopa historiallista pohjaa. Jo rennot roomalaiset nimittäin keksivät mitä kummallisempia mausteita viineihinsä. Ei sinänsä ihme, sillä kun viini oli valmistettu, se jätettiin köpöön saviruukkuun makaamaan. Muutaman ajan päästä maku ei ollut enää niin hemaiseva, joten sille piti tehdä jotain. Se muuttuu, minkä on pakko muuttua: mutatis mutandis -periaatetta soveltaen paikallisen viiniakatemian Xzibit Valeriukset pimppasivat viinejään viskomalla keitoksiinsa appelsiininkuorta, mastiksipihkaa, sahramia, taateleita, narduksen lehtiä ja lätkäliiga-karkkeja.

Miten vaan, hehkuviinit ja glögit keitellään yleisimmin punaviinistä. Ette varmaan olisi ikinä arvanneet, mutta yleisimmin kuuluu possukeittiön kirosanoihin, perkele. Poristellaan siis hehkuviini tällä kertaa valkoviinistä ja lisätään siihen jotain hauskaa eli verigreippiä.

Saatoin ehkä luvatakin jossain vaiheessa hehkuviinin reseptin, joten antaa palaa vaan!


Verigreippihehkuviini 4 annosta

½ dl Rainbown päärynä-rypälesekamehutiivistettä + 4 dl vettä (<-maksettu mainos?) ½ verigreipin mehu ½ dl sokeria 3 kanelitankoa 12 neilikkaa ripaus kardemummaa 5 dl valkoviiniä (loraus vodkaa)

Mittaa kattilaan muut aineet paitsi valkoviini ja vodka. Anna poreilla hiljalleen n. 40 minuuttia. Siis poreilla ei kiehua. Tutkaile makua ja etsi itsellesi sopiva kanelimäärä. Minä nimittäin heitin tässä vaiheessa vielä ripauksen jauhettua kanelia mukaan. Siivilöi. Lisää valkoviini ja vodka ja lämmitä kuumaksi, mutta älä anna enää kiehua. Tarkista sokeri, sillä oikea määrä on pitkälti riippuvainen myös valkoviinin makeusasteesta. Lasin pohjalle saa tiputella rusinoita, manteleita, rommimarinoituja kirsikoita, omenakuutioita tai vaikka apteekkisalmiakkia. Jos uskallat.

7 kommenttia:

  1. Kiitos Polkkapossu! Tätä blogimaailma on parhaimmillaan - autetaan kaveria pyyteettömästi vaivoja säästämättä. Kiitän ja kumarran. Ja häpeillen tunnustan, että Keski-Uudenmaan viemärirotat ovat jo useamman päivän olleet ylenpalttisen iloisessa hiprakassa. Mutta onni yksillä, tyhjä pullo toisilla.....

    VastaaPoista
  2. Hih. Minäkin voisin.

    Tiv: Pakko myöntää, että kiinnostihan kyseinen asia itseänikin. Jotain tästäkin oppi.

    “It is cheering to see that the rats are still around - the ship is not sinking” :D

    VastaaPoista
  3. Mä laitoin sitä marttaviinaa tekeytymään - veikkaan että tulee aika muhevaa Jallua :-)

    VastaaPoista
  4. Heh. hyvin meni ristiin... kävin just sun sivuilla kommentoimassa ennen kuin edes näin tätä sun kommenttia.

    VastaaPoista
  5. Minä taas jäin makustelemaan noita rommimarinoituja kirsikoita... Ei sulla olis essun taskussa jemmassa mitään muikeaa marja-hedelmä-viina-säilötsydeemiä?

    VastaaPoista