7.4.2025

Vihreän parsan valmistaminen

Alkupalaksi Topi ja Vihreät niityt




Ja miten niin vihreän parsan valmistaminen? Siksi että parsaa nyt on yleisemmin vihreää ja valkoista. Ja vielä nupuistaan violettiinkin vivahtavaa. 

Ah, parsa-aika on alkamassa – kevään omaa aromiterapia, jonka tuoksua ei voi sivuuttaa edes pissatessa. Mutta kuka siitä välittää, kun lautasella odottaa rapeaksi paahdettua parsaa, voikastiketta ja aurinkoista fiilistä.

Tässä käsitellään siis vihreää parsaa, vaikkei se huikeasti valkoisesta eroakaan. Valkoinen on mullan alla kasvanutta, eikä ole siksi ehtinyt puhkeamaan vihreään loistoon. Tosin valkoisen makua sanotaan hienostuneemmaksi, mutta mitäpä nuo hifistelevät homekorvat tietävät. 

Yhtä kaikki, nämä jutut päteävät vihreään versioon (suurelta osin valkoiseenkin).



Katkominen

Mitä vanhempi parsa, sitä puisevammaksi sen alaosa alkaa käydä. Katko vanhemmista ja vankemmista tyviosa pois. Parsa menee poikki siitä kohdasta, mistä se itse haluaa napsahtaa. Ota siis alaosasta kiinni molemmilla käsillä ja kuuntele napsahduksen ääntä. Voit myös hakea tarkempaa kohtaa painamalla vartta varovasti kynnellä: kynsi uppoaa helpommin siitä kohdasta, jossa puisevaa kohtaa ei enää ole. Älä heitä kuitenkaan tyviä pois, hävikki on masentavaa!

♻️ Mitä siis tehdä parsatyvistä ja välttää hävikkiä? 7 ideaa

  1. Kiehauta parsaliemi: Heitä tyvipalat kattilaan veden, sipulin ja yrttien kanssa – ja keitä maukas liemi. Käytä risottoon, keittoihin tai vaikka pastan keitinveteen tuomaan keväistä makua.
  2. Kasvissosekeittoon mukaan: Pilko ja lisää vaikka porkkanan, perunan ja sipulin seuraksi. Parsan maku ei dominoi, mutta antaa pehmeän taustan.
  3. Parsavoikastike: Keitä tyvet liemeksi, voit redusoida sitä ja lisätä kirkastettua voita → saat ihanan keväisen kastikkeen vaikkapa uusille perunoille.
  4. Tee parsavoita: Soseuta keitetyt tyvet ja sekoita pehmeän voin kanssa → syntyy parsavoi, joka maistuu taivaalliselta lämpimän leivän, kalan tai keitettyjen perunoiden päällä.
  5. Parsapesto: Soseuta keitetyt tyvet valkosipulin, manteleiden, sitruunan ja öljyn kanssa → saat keväisen peston! Ei ehkä silkinpehmeää, mutta makua kyllä riittää.
  6. Pakasta tulevaa käyttöä varten: Jos et heti keksi käyttöä, heitä keitetyt palat pakkaseen. Ne ilahduttavat myöhemmin liemipohjissa tai kasvissoseissa.
  7. Kompostoi kunniakkaasti: Jos mikään ei enää pelasta, päästä jatkamaan elämää kompostissa.

Kuoriminen

Paksummat parsat kannattaa vetäistä pikaisesti kuorimaveitsellä, ohuempia on turha kuoria. Älä kuitenkaan kuori nuppuja vaan aloita kuoriminen noin sentti niiden alapuolelta. Yksi veto koko varren pituudelta varmistaa varren pysymisen muuten ehjänä.

Itse asiassa vihreää parsaa ei ole edes ihan pakko kuoria, jos paistat sen uunissa tai grillissä. Huomaathan, että myös kuoret vois käyttää liemipohjien valmistuksessa. 

Miten parsa kannattaa kypsentää?

Keittäminen on varmaan se suosituin tapa. Muistathan kuitenkin, ettei kukaan haluaa lötköpötköä lautaselleen. Parsaa keitetään suolavedessä vain ihan muutama minuutti paksuudesta riippuen. Tarkkaa minuuttiaikaa ei voi antaa. Huomaa, että parsa jatkaa kypsymistä vielä hetken keittämisen jälkeen.

Paistaminen pannulla tai uunissa ovat omia suosikkejani. Parsa saa tällöin mukavan paahdon, eikä ylikypsyminenkään ole todennäköistä. Uunissa parsa kypsyy 225 asteessa jopa 10 minuutissa ja pannulla hieman nopeammin. Parsalla on oma hieno maku, jota ei kannata lähteä peittämään. Pannulla hyvä kaveri on mieto sipuli, timjami ja voi.

Myös grillissä parsasta saa makoisaa. Penslaa ensin hieman öljyllä ja grillaa kerran käännellen kolmisen minuuttia.

Jos käytät parsaa salaatissa, voit leikata varret vinottaisiksi paloiksi tai käyttää pelkät nuput ja keittää vedessä ihan muutaman minuutin.  

Höyryttämistäkään ei sovi unohtaa ja senkin voi tehdä monella tavalla. Perinteisesti vesikattilan päällä olevassa höyrystyskipossa tai pannulla pienessä vesimäärässä. Tai jos haluat hiukan brassailla, uunissa höyrystäminen voi olla sinun juttusi. Tällöin parsa laitetaan voin ja yrttien kanssa leivinpaperipakettiin reiluksi 10 minuutiksi ja ihmetellään makujen sinfoniaa. Tuloksena on Parsaa en papillote.

Parsa ja kananmuna rakastavat toisaan. Kypsennä parsat ja paista päälle kananmuna, josta saat sopivan löysäksi jätettynä keltuaisesta valmiin kastikkeen.


Entäs parsa-kylmäsavulohirisotto? Käy kurkkaamassa, miten
täydellinen risotto valmistuu. Leikkaa parsa vinopätkiksi plus nupuiksi ja ryöppää niitä kolmisen minuuttia. Lisää annokseen kylmäsavulohen kanssa.

Jos risotto ei ole juuri tänään sun juttu, maistuisiko Pasta Alfredo parsalla http://polkkapossu.blogspot.com/2020/06/pasta-alfredo-on-pakko-testata.html

 

6.4.2025

TAIn pop up -myymälä Kauppahallissa 8.–11.4. – tavoitteena edistää resurssiviisaasti valmistettujen ruokatuotteiden markkinoita



Turun ammatti-instituutin elintarvikealan opiskelijat avaavat pop up -myymälän Turun Kauppahalliin 8.–11.4.2025. Myymälässä myydään opiskelijoiden käsityönä tekemiä tuotteita, kuten erilaisia ruokia, jälkiruokia ja lisukkeita.

Wisefood-hankkeessa kehitetään ruokaketjun yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä

Osa tuotteista on valmistettu yhteistyössä Kauppahallin Juustopuodin kanssa. Niissä on hyödynnetty ylijäämäheraa, josta on tehty muun muassa pannukakkua, sämpylöitä ja ohrapuuroa. Kaikki tuotteet on valmistettu opiskelijatyönä ja myydään edulliseen opiskelijahintaan. Raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia ja paikallisia. Tuotteiden lähtökohtana on laadukkuus ja resurssiviisaus.

Myymälä on osa Wisefood-hanketta, jossa kehitetään ruokaketjun yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä. Tavoitteena on lisätä opiskelijoiden osaamista kiertotaloudesta ja edistää resurssiviisaasti valmistettujen ruokatuotteiden markkinoita.

Turun ammatti-instituutti kehittää hankkeessa opetuksen malleja, jotka tukevat yritysten tuotekehitystä ja resurssiviisasta toimintaa. Wisefood-hankkeessa kehitetty pop up -myymälä on konkreettinen esimerkki tällaisesta mallista. Hanketta rahoittaa Euroopan Unioni.

Mukana yli 30 opiskelijaa – ”Ihana oppimiskokemus!”

Pop up -myymälän toteuttamiseen osallistuu useita TAIn koulutusaloja. Elintarvikeala vastaa tuotteista ja myynnistä. Media-ala on luonut visuaalisen ilmeen, puhtaanapidon opiskelijat huolehtivat siisteydestä ja logistiikka-ala tuotteiden kuljetuksista. Kaikkiaan mukana on yli 30 opiskelijaa ja noin 10 opettajaa eri aloilta.

Wisefood-hankkeessa mukana olevat elintarvikealan opettajat Sari Keskitalo ja Jonna Tuomi-Lehtonen ovat innoissaan myyntipisteen toteutuksesta.

- Pop up myymälän toteuttaminen on ollut ihana oppimiskokemus! Tämä laajentaa opiskelijoiden ymmärrystä yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä toiminnasta sekä antaa kokemusta projektityöskentelystä. Lisäksi opiskelijoiden asiantuntemus resurssiviisaista ruokaketjuista ja tuotteiden vastuullisesta tuottamisesta kasvaa, Sari Keskitalo toteaa.

- Pop upin toteuttaminen on lisännyt yhteistyötä sekä ammatti-instituutin eri alojen välillä että TAIn ja paikallisten yrityksien ja yrittäjien välillä. Meidän opettajien projektinhallintaidot ovat myös kehittyneet kokonaisuutta työstäessämme, Jonna Tuomi-Lehtonen jatkaa.

Pop up on avoinna 8.–11.4. klo 10–16 tai niin kauan kuin tuotteita riittää.

Lisätiedot:

Projektikoordinaattori Lotta Luukkonen lotta.luukkonen@turku.fi 044 9073057

4.4.2025

Suklaa-punaviinikastike tummalle lihalle

Pääsiäinen on jo liki eli on aika kaivaa esiin muutaman vuoden takainen Kinder-punaviinikastike. Siinä on jotain hauskaa, kun se ei ole ihan pertsa punkkusoosi. Tämä kastike, on täydellinen kumppani tummalle lihalle. Grillattu karitsa, hirvi tai ankanrinta saavat siitä aivan uuden ulottuvuuden. Menee hienosti pääsiäispöytään. Mene sinäkin pieteetillä.



Suklaa(kinder)-punaviinikastike

1 porkkana
1 pieni keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1/4 dl sokeria
öljyä
1/4 dl balsamiviinietikkaa
2 dl punaviiniä
2 dl vettä + liemikuution osa tai jotain fondia
timjamia
laakerinlehti
suolaa
pippuria
maizenaa (tumman kastikkeen suuruste)

kinderiä

Pilko porkkana ja sipulit. Paahda sokeri sulaksi kattilassa, lisää kasvit ja paahda hetki, lisää loraus öljyä. Lisää myös balsami, punkku, vesi, fondi, timjami ja laakeri. Anna kiehuilla hiljakseen noin 20 min. Lisää nestettä, jos tarvii ja anna muhia sen mukaan. Sihtaa ylimääräiset kasvit siivilällä. Mausta. Suurusta maizenalla, jos tarvetta. Lsää hiljalleen suklaata oman makusi mukaan. Itse käytin patukkaa, mutta yllärimuna on takuulla aivan yhtä käypää.