27.4.2017

Kikhernenuudeleita ja tempeä hapanimelässä appelsiinikastikkeessa


Kikhernenuudeleita ja tempeä appelsiinikastikkeessa

Appelsiinikastike (hapanimelä): 

1 ison appesiinin mehu
1 rkl soijakastiketta
1½ rkl omenaviinietikkaa
½ dl vettä 
2 rkl sokeria
2½ rkl ketsuppia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
chiliä maun mukaan
maizenaa

Sekoita ainekset. Kiehauta. Suurusta vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla, saa olla hieman löysempää kuin ketsuppi. 

1 pussi kikhernenuudeleita (Palmusto)
100 g tempeä
1 porkkana
1 keltasipuli
1 tlk vesikastanjoita
1 tl seesaminsiemeniä paahdettuna
(korinateria)

Keitä kikhernenuudeleita n. 3 minuuttia. Pilko tempe peukalonpään kokoisiksi paloiksi, paista pannulla öljyssä kullanruskeiksi ja mausta suolalla. Kaada puolet kastikkeesta tempen päälle ja sekoita. Pilko porkkana tikuiksi ja keltasipuli puolirenkaiksi. Wokkaa pikaisesti kuumalla pannulla ja lisää myös vesikastanjat. Siirrä syrjään pannulta ja lisää tilalle kikhernenuudelit. Kaada loppu kastike nuudeleiden päälle ja sekoita. Lisää porkkanat, sipulit, vesikastanjat ja loput tempet. Lisää myös paahdetut seesaminsiemenet. Korianteristakaan ei ole haittaa :) 

26.4.2017

Vappumenu - Olisiko tässä sinun vappuruokasi?

Vappupöytä on sitä parempi, mitä valmiimmaksi homman voi etukäteen tehdä. No kaikkea ei voi tietenkään saada, focaccia kannattaa tehdä juuri ennen tarjoamista ja keittokin pitää lämmittää, mikäli sen on edellispäivänä valmistanut. Ja perunasalaatin kastikkeesta kannattaa suurin osa sekoittaa joukkoon vasta aikaisintaan pari tuntia ennen syömistä. Mutta aika valmista kuitenkin. 

Olen valinnut vapuksi sillisalaatin erilaisia makuja. Tässä on kivasti Ranskaa, Italiaa, Suomea, Välimerta ja Lähi-itää. Ai mikä näistä edustaa Suomea? No punaviinimarjakastike ja Fazerin sininen tietty. Mukavaa vappua!


Paahdetty myskikurpitsa-valkosipulikeitto
Focaccia
Artisokka-päärynäsalaatti ja punaviinimarjakastike
Tabbouleh (ja tsatsikia: turkkilainen jugu, valkosipuli, kurkku, sokeri, suola, oliiviöljy)
Parsa-perunasalaatti
Lime-korianterimarinoidut paahtopaistiviipaleet
Juomat: Prosecco Casa Vinironia Extra Dry, La Caliera Moscato d'Asti, kahvi 
Fazerin sininen


Paahdettu myskikurpitsa-valkosipulikeitto


1 kokonainen valkosipuli
1 myskikurpitsa
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltasipuli
1 chili 
0,8-1 l kasvislientä
iso nokare voita  
2 dl kermaa
kourallinen persiljaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)


Leikkaa valkosipuli vaakasuunnassa halki, laita puolikkaat foliopaperille ja kaada pinnoille oliiviöljyä. Kääri folioon. Leikkaa myskikurpitsan liha palasiksi, öljyä kevyesti ja paahda valkosipulin seurana leivinpaperilla 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

Kuori kesäkurpitsa, pilko kuutioiksi ja pilko keltasipuli isoiksi paloiksi. Lisää nämä ja chili kiehuvaan kasvisliemeen. Kun valkosipuli ja myskikurpitsa ovat valmiit, lisää ne kasvisliemeen. Valkosipulit lähtee kuoristaan painelemalla, varo polttamasta näppejäsi. Surauta keitto sauvalla tasaiseksi, lisää voi ja kerma ja surauta uudestaan. Tarkista suola, mikäli kasvisliemesi oli pliisu, lisää suolaa tai ainakin pippuria. Hakkaa joukkoon iso kasa persiljaa. 



Focaccia

Myllyn paras -pizzajauhoja
vettä 
hiivaa
muutama oliivi
rosmariinia
suolahiutaleita


Valmista puolikas taikina pussissa olevan ohjeen mukaan. Anna kohota liinan alla puoli tuntia. Voitele pieni peltinen uunivuoka tai uunipelti (17x28) reilulla oliiviöljyllä ja taputtele taikina siihen. Anna kohota ilman peitettä puoli tuntia. Painele pieniä kuoppia ja laita niihin oliiviviipaleita. Voitele taikina oliiviöljyllä ja riivi päälle tuoretta rosmariinia. Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia. Ota pois uunista ja voitele taas oliiviöljyllä. Heitä päälle vielä suolahiutalelastuja. Siirsin vielä hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva jäisi siihen. Focaccia on parhaimmillaan tuoreena ja hieman lämpimänä.



Artisokka-päärynäsalaatti ja punaviinimarjakastike

kastike:

3/4 rkl punaviinimarjahyytelöä (mustaviinikin kelpaa)
1/4 dl vettä
2 rkl vadelmaviinietikkaa (tai jotain muuta vastaavaa)
½ dl oliiviöljyä
muutama lehti hienonnettua rakuunaa
kierros mustapippuria myllystä
½ valkosipulinkynsi pilkottuna

Mittaa kastikeainekset kulhoon ja aja blenderillä tasaiseksi.

salaatti:

rucolaa
tammenlehväsalaattia revittynä
kirsikkatomaatteja puolitettuna
säilöttyjä artisokansydämiä pilkottuna
säilykepäärynä viipaloituna
raejuustoa (oikeasti tässä pitäisi olla sinihomejuustoa)
pinjansiemeniä paahdettuna

Sekoita.




Tabbouleh

3 dl bulguria
2-3 tomaattia
pätkä kurkkua
puolikas punainen paprika
jotain mietoa sipulia esim. puna- tai salaattisipulia
iso kourallinen lehtipersiljaa
pieni kourallinen minttua
suolaa
mustapippuria
varovasti kanelia
kunnon loraus oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu



Keitä bulgur ohjeen mukaa. Kuutioi tomaatti, kurkku, paprika ja sipuli aikas pieniksi. Silppua persilja ja minttu. Sekoita kaikki ja lisää vielä mausteet, öljy ja mehu. Älä tee tabboulehista liian kuivaa. 

Tarjoa avekkina tsatsikia. 





Parsa-perunasalaatti

Keitettyjä ja kuutioituja perunoita (kiinteitä)
keitettyjä parsoja paloiteltuna
pekonia ja pari sipulia kuutioituna ja pannulla paistettuna (voi myös jättää pekonin pois)
kapriksia

muutama retiisi

kastike:

kermaviiliä
1/2 kermaviilin määrästä majoneesia
valkoviinietikkaa yllättävän reippaasti
reilusti sokeria (koska reilusti valkoviinietikkaa)
Dijon-sinappia
mustapippuria

Laita salaattiainekset kulhoon. Sekoita toisessa kipossa kastikeainekset ja kaada salaattikulhoon. Sekoita hyvin.



Lime-korianterimarinoidut paahtopaistiviipaleet 

paahtopaisti
öljyä
puristettua limemehua
chilikastiketta
valkosipulia
tuoretta inkivääriä
tuoretta korianteria
suolaa
sokeria
omenamehua
korianteria

Paista kuumalla pannulla lihasta pikaisesti syyt kiinni. Vempauta paisti uunivuokaan ja paista 120 asteessa niin kauan, että lihan sisälämpötila on 55 astetta. Anna lihan jäähtyä ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Valmista marinadi lopuista aineksista sekoittamalla kaikki keskenään. Määriä ei kannata jännittää, osasia voi lisäillä vähän maun mukaan. Kaada marinadi lihojen sekaan ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Limehän vielä kypsentää lihaa, joten ei hätää vaikka se onkinn tässä vaiheessa kovin punaista. Paahtopaisti on muutenkin parhaimmillaan hieman punaisena.



Juomat: 

Läpi aterian: luomuinen prosecco Casa Vinironia Extra Dry 11,90€
Jälkkäriksi; La Caliera Moscato d'Asti 8,29€ ja kahvi

Suklaata: Fazerin sinistä jälkkäriviinin ja kahvin kanssa




24.4.2017

Pohjoisafrikkalainen kattaus

Pohjoisafrikkalainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita valloittajilta, kauppamatkustajilta, maahanmuuttajilta, sieltä täältä. Se on suloinen sekamelska ympäröiviä alueita ja niiden historiaa. Perusta on vanhassa Egyptissä, sitten tulee Foinikiaa, Karthagoa, berbereitä, arabeja, ottomaaneja ja uutta maailmaa. Egypti on lähempänä Lähi-idän ruoka-aluetta, yleensä pohjoisafrikkalaisella kulinaristisessa yhteydessä tarkoitetaan Algeriaa, Marokkoa ja Tunisiaa (ehkä myös Libyaa ja Mauritaniaa). Käsite on kylläkin hyvin väljä, mutta periaatteessa Maghrebin alueen ruoka on se, mistä puhutaan.

Maittain valmistetaan lähes samoja ruokia, jotka saatetaan toki tuntea hieman eri nimillä ja hieman erilaisilla valmistustyyleillä. Ruuat ovat mausteisia, muttei kuitenkaan kovin tulisia. Makukartta muodostuu muun muassa juustokuminasta, sitruksista, kanelista, neilikasta, korianterista, aniksesta, mintusta ja sahramista. Leipänä syödään usein lättänäleipää, joka on tärkeä osa ateriaa. Tagine tunnetaan joka paikassa. Shakshuka on parhautta, joka aiheuttaa makunystyröissä auringonpaistetta. Marokkolainen papukeitto harira todistaa vanhan sanonnan oikeaksi: ei possu siitä suutu, vaikka sitä papukeitolla päähän heittää. Hunajassa uitetut baklavan palat hakee vertaistaan jälkkäriä. Aterialla juodaan usein vettä, mehuja tai muita virvoitusjuomia. Minttuteetä litkitään lähes joka paikassa, Marokossa överimakea minttuteeversio on kansallisjuoma.  

Al'Fez-sarjan tuotteilla on helppo tehdä tutustumisretki pohjoisafrikkalaisiin herkkuihin. Tuotesarjassa on ateriakastikkeita, tahnoja, mausteseoksia ja dippejä. Ihan ehdoton on aprikoosi-korianterikastike, jota voi vaikka pikaisesti pyöräyttää kuskusiin ja syödä lättänäleivän ja maustamattoman jugun kanssa. 

Kutsuin ystäväni Eimlaq Latif Spåren kanssani valmistamaan Shakshukaa, hän on nimittäin lähes natiivina Namibian kunniakansalaisena kyseisen ruuan spesialisti. No on Namibia ainakin Afrikkaa, häh? Natiiviuden huomasi lopputuloksestakin, erittäin maukasta. Seuraavana päivänäkin oli vielä hyvin rapsakat maut suussa.
  
Alla olevasta menusta aterioi mukavasti 4-6 henkilöä. Kata pöytään myös hummusta, maustamatonta jugurttia ja lättänäleipää. Ruoka on vegeä, tokihan tuolla paljon myös lihoja käytetään.

Shakshuka
Zaalouk
Ras el hanout -perunat
Korianteri-porkkanasalaatti
Mausteinen helmikuskus
Myskikurpitsa-freekehsalaatti


Shakshuka

2 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli
½ paprika
2 valkosipulinkynttä
1 chili
2 rkl Sitruuna-tagine maustetahnaa
500 g tomaattimurskaa (tai kokonaisia tölkkitomaatteja tai tuoreita tomaatteja)
peukalonpään kokoinen kasa juustokuminaa
hieman vähemmän savupaprikaa
suolaa
1,5 dl kikherneitä
3 kananmunaa
tuoretta korianteria

Valitse uuninkestävä paistinpannu. Pilko keltasipuli, paprika, valkosipulinkynnet, chili ja freesaa öljyssä maustetahnan kanssa. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna muhia kymmenisen minuuttia, lisää sitten kikherneet. Anna muhia taas  hetki siten, että nesteet eivät enää lainehdi pannulla. Tee kolme koloa ja riko jokaiseen kananmuna. Paista uunivastusten alla 4-7 minuuttia, tuloksena pitäisi olla vain hyvin kevyesti hyytynyt keltuainen. Hakkaa päälle korianteria.





Zaalouk

1 munakoiso
oliiviöljyä
2 tl kuminaa
2 tl fenkolinsiemeniä
juustokuminaa
2 kynttä valkosipulia
2 rkl vihreää harissaa
500 g tomaattimurskaa (tai kokonaisia tölkkitomaatteja tai tuoreita tomaatteja)
1 rkl tomaattipyreetä
½ rkl sokeria
suolaa
tuoretta korianteria ja minttua

Kuori munakoiso ja leikaa pitkittäissuunnassa neljäksi viipaleeksi. Öljyä ja åaahda 200 asteessa uunissa n. 25 minuuttia kypsäksi. Lohko reiluiksi paloiksi. Freesaa kuminaa, murskattuja fenkolinsiemeniä, juustokuminaa, pilkottua valkosipulia ja vihreää harissaa hetki öljyssä. Lisää tomaattimurska, pyree ja sokeri, anna muhia 10 minuuttia. Lisää munakoiso ja muhauta vielä hetki ja tarkista suola. Hakkaa päälle korianteria ja minttua.


Uunissa paahdetut ras el hanout -perunat

6 jauhoista perunaa
3 rkl oliiviiöljyä
3 rkl ras el hanout -mausteseosta

Pese perunat hyvin ja leikkaa venelohkoiksi. Kaada pussiin rypsiöljyä ja mittaa mausteseos. Pyörittele perunoita pussissa ja heitä leivänpaperille. Nuketa 225 asteessa noin 20 minuuttia. 



Korianteri-porkkanasalaatti

3 porkkanaa
tuoretta korianteria
1 rkl seesaminsiemeniä
1 appelsiinin mehu
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruuna-taginetahnaa

Kuori porkkana ja raasta. Silppua sekaan puuhka korianteria ja lisää myös seesaminsiemenet. Sekoita appelsiinin mehu, oliiviöljy ja tahna. Kaada kastike raasteen päälle ja anna marinoitua vähintään tunti. 


Mausteinen helmikuskus

250 g Artisan grains helmikuskusia
1 lime
2 rkl punaista harissaa
½ purkkia aprikoosi-korianterikastiketta
½ keltasipuli
puuhka minttua

Kypsennä kuskus ohjeen mukaan, lisää kypsennysveteen lime viipaleina. Sekoita kypsän kukskusin joukkoon harissa, aprikoosi-korianterikastike ja pilkkottu freesattu sipuli. Hakkaa joukkoon minttua.



Myskikurpitsa-freekehsalaatti

200 g Artisan grains vihreää vehnää (Freekeh)
1 myskikurpitsa
pari vartta lehtikaalia
4 retiisiä
2 dl maustamatonta jugurttia
½ rkl vihreää harissaa
2 rkl tahinia
1 pilkottu valkosipuli
suolaa ja pippuria


Kypsennä freekeh ohjeen mukaan. Leikkaa kurpitsa pitkittäisiksi paloiksi ja sivele rypsiöljyllä. Öljyä voi vaikka vähän kaataa paikkaan, josta olet jo ottanut siemenet pois eli siemenkotaan, ei tule ylimääräistä tiskiäkään. Kun nyt olet ottanut talteen siemenet, huuhtele ne ja kuivaa talouspaperipalojen välissä. Paahda hetki pannulla öljyssä, lisää suolaa ja savupaprikaa. Varo poksuvia siemeniä. Paahda kurpitsoja 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, erota liha kuoresta ja leikkaa liha sitten kuutioiksi. Pilko retiisit, poista lehtikaalista ruodit ja hakkaa pienemmäksi. Sekoita kaikki freekehin kanssa. 

Valmista kastike: Sekoita jugu, harissa, tahini ja valkosipuli. Lusikoi salaatin päälle. Purista päälle vielä sitruunamehua ja pyöräytä pari täyskäännöllistä suolaa ja pippuria myllystä. Tähänkin sopii minttu ja korianteri, mutta koska niitä alkaa olla jo aika hyvin muissa ruuissa, jätin pois. 



Kirjoitus on tehty yhteistyössä Fine Foods Oy:n kanssa.

19.4.2017

Graavilohi-lehtikaalikeitto

Kalakeiton voi vaihteeksi tehdä jostain muustakin kuin seitistä, turskasta, ahvenesta, mateesta tai kolmipiikistä. Varsinkin jos viimeisintä on saanut vain yhden, suosittelen toista vaihtoehtoa. 

Kalakeitto on lähes suomalaisten lempiruoka, ennkä siksi hirveästi uskalla edes lähteä tuunaamaan sitä. Mutta kun niin kovasti paljon tykkään lehtikaalista ja graavilohesta, niin jos edes ihan vähän. Pääsiäisestä nimittäin jäi hieman graavia, sehän menee mainiosti keittoon. Kaivoin vielä pakkasesta itse keittelemääni kalalientä, jota oli höystetty mm. valkoviinillä, fenkolilla ja sitruunalla. Arvatenkin tästä tuli ihan törkeän hyvää soppaa. 

Tämä kyseinen ohje on siis ihan perusohje kalakeitolle. Tässä on vaan kalana graavia ja lehtikaalia heitetty lisäksi. Voi siis jättää pois ja korvata graavin vaikka seitillä.


Graavilohi-lehtikaalikeitto

8 perunaa
3 porkkanaa
1 keltasipuli
10 maustepippuria
kalalientä (tai vettä)
250 g graavilohta (tai muuta kalaa)
2 dl täysmaitoa
tilliä
muutama ruoti lehtikaalia (ruodit poistettuina ja loput pienittyinä)
köntti voita
suolaa ja pippuria

Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipuli. Laita lientä (tai vettä) kattilaan niin paljon, että juurekset reilusti peittyvät ja vielä vähän lisää. Lisää maustepippurit. Anna kiehuilla noin 15-20 minuuttia tai kunnes kuutiot ovat kypsyneet. Lisää kala, lehtikaali, tilli ja voi. Lisää hetken päästä maito, kala ja lehtikaali kypsyvät lähes heti.  Huomaa, että graavista tulee jo itsestään suolaa keittoon. Lisää silti suolaa ja pippuria, jos tarvii. Parhautta tuoreen ruisleivän kanssa.

Jos lehtikaalia jäi yli, niin tässä pari salaattista lemppariani:

Lehtikaali-fetasalaatti ja vehnäolutkastike


Härkäpapu-lehtikaalisalaatti ja paistettua halloumia


18.4.2017

Kobe Sushi, Turku, *****


Osoite: Martinkatu 3
Hinta: Lounasbuffet 12,50€ 
Auki: Ma-Pe 11-21, La-Su 12-21, ks buffan ajat erikseen ravintolan sivuilta
Muuta: -20% take away, opiskelijat -10%, buffet myös viikonloppuisin, iltaisin tilaus listalta 


Vihdoinkin Turussa on sushiravintola, jossa ruoka maistuu ja olo on kotoisa. Tämän vuoden alussa martinsillan kupeeseen, täl puol jokke, avautui japanilainen ravintola Kobe Sushi. Samassa paikassa ovat toimineet ennen mm. hampurilaisravintola Sloppy Joe ja ranskalaisravintola Le Porc. Vasta nyt pääsin vierailemaan Kobeen, toivottavasti emme syöneet paikkaa konkurssiin, sillä mielelläni soisin paikan nauttivan viehättävästä seurastani vielä uudemman kerran. 

Epäilemättä viehättävämpi on paikan omistaja Chen Qianxia, jonka hymyilevä olemus otti meidät lämmöllä vastaan. Polkkapossu tuli heti Chenin kanssa hyvin juttuun, kun vaihdettiin muutama sana paikasta. Päivä oli keskiviikko, kello 14 ja lounasaika hiljalleen loppumassa. Ihmettelin, kun Kobessa oli edelleen aika paljon ruokailijoita. Chen kertoi tämän olevan aivan tavallista. Hieno juttu, olen todella iloinen Chenin puolesta. Totesinkin lopuksi hänelle, kuinka extremely magnificient her restaurant was and without a doubt best sushi buffet in Turku. She smiled at me with her big eyes wide open. And the rest is history.




Ei ole sattumaa, että ravintolan nimi on Kobe Sushi. Koben kaupunki on osa Keihanshinin 19 miljoonan asukkaan metropolialuetta, jonka muita suuria kaupunkeja ovat mm. Osaka ja Japanin entinen pääkaupunki Kioto. Chen on asunut hetken Kobessa, arvatenkin. En tullut kysyneeksi, miten Chen on päätynyt Suomen Turkuun, mutta tänne hän muutti Italiasta, jossa hän työskenteli muutaman vuoden japanilaisessa ravintolassa. Epäilen, että oli lukenut Polkkapossu-ruokablogista Turkua ylistäviä tarinoita ja sen myötä hänellä oli pakko olla myös tieto täältä puuttuvasta kunnollisesta sushibuffasta :)

Monet sushipuristit eivät tietenkään hyväksy sushia, joka tarjoillaan noutopöydästä. Helposti mielessä käy, kuinka kauan makit ja nigirit ovat valmiina jo mahtaneetkaan seistä, lienevätkö enää edes tuoreita. Kobe Sushissa tuo ei ole ongelma, sillä asiakkaita riittää hienosti. Veikkaisin, että keittiöllä on täysi työ pysyä ruokailijoiden mukana. Todella kiitettävällä tahdilla kokit kävivätkin pöytää täyttämässä. Laskin, että sinä aikana kun paikassa istuimme, näin ainakin 16 erilaista nigiriä ja makia. Mahtavaa todellakin. Riisi oli aivan täydellistä, täytteet ja kastikkeet myös, toki myös misokeitto. Aivan upeaa. Selvästi kauniimman versioni naama oli yhtä hymysiltaa ja sitä pitkin olisi helposti kävellyt Turusta Kobeen. Ei meinannut pysyä lainkaan pöksyissään. Siinä ei toki ole mitään uutta. 

Sushin lisäksi noutopöydässä oli tarjolla vaikka mitä muitakin herkkuja. Friteerattuja sipulirenkaita, kevätkääryleitä, erilaisia lihajuttuja, ihania kastikkeita. Jälkkärinä mm. erittäinkin mielenkiintoisia seesamipallukoita. Melkein tilasin vielä erikseen jäätelöä ja friteerattua banaania, mutta olisihan se ollut jo ihan liiottelua. 

Paikka on aivan täysi kymppi. Tätä suosittelen ilolla. Thanks again Chen, I'm looking forward to meet you and taste your wonderful dishes again.






    



 

10.4.2017

Mädin käsittely

Kalaa näyttäisi tulevan nyt ovista ja ikkunoista. Mikä parasta fisut ovat nyt täynnänsä mätiä, josta kaltaiseni kulinaristi on hyvinkin iloinen. Kalojen kutuajat toki vaihtelee, mutta nyt on ainakin ahventa ja haukea saatavilla. Olen kuullut, että suuri osa päiväkodeista ja kouluistakin olisi läpeensä mätiä, huono saalispaikka luulen ja surkuttelen.


Moni kokematon kalastaja on ihmeissään avatessaan kalan mahan ja löytäessään isoja mätipusseja. Useimmiten ne heitetään meriharakoille ihan vaan siitä syystä, ettei mätiä osata käsitellä. Kalamiehiä kun kuuntelee, suosikkeja ovat muikun, mateen ja siian mäti. Ystäväni mummo on hauen mädin vannoutunut rakastajatar ja eräs kaverini tykkää hyvinkin paljon savustetusta silakan mädistä. 

Perusohje: poista mäti pussista joko kostealla sormella, lusikalla, lypsämällä tai jollain muulla mielenkiintoisella vempaimella tai tavalla. Vispaa mätiä haarukalla, vispilällä tai elektronisella vispilällä pienellä nopeudella, nypi hiljalleen kalvot pois. Huuhtele mäti runsassa vedessä muutamaan kertaan, mäti painuu pohjalle ja roska jää pinnalle. Juoksuta vielä tiheän siivilän läpi. Voit vetää mädin vielä vaikka kahvin suodatinpaperin tai harsokankaan läpi jääkaapissa, niin saat siistin lopputuloksen. Mätiä ei ole tarkoitus rangaista, käsittele sitä hellästi. 




Yleisesti voidaan todeta, että makeasta ja murtovedestä kalastettujen kalojen mätiä pitäisi pakastaa vuorokausi ennen nauttimista heisimatoriskin (lapamato) vuoksi. Lohikaloja tämä ei koske. Tarkempi ohjeistus kannattaa tarkistaa vaikka eviran sivuilta. Siika onkin asia erikseen, sillä evira ohjaa pakastamaan senkin mädin, mutta kalamiehet tietävät sen olevan tarpeetonta. Jokainen päättäköön itse. Suolaa mäti vasta pakastamisen jälkeen, määrä onkin sitten makuasia. Jos nyt ajatellaan vaikka siian mätiä, niin suolamäärä voisi olla lähellä 2,5-3%. Tarkoittaa käytännössä siis sitä, että jos sinulla on 100 grammaa mätiä, siihen voi laittaa 2,5-3 grammaa suolaa. Kalatalouden keskusliitto suosittelee joditonta suolaa. 

Loppuun vielä muutama ruokavinkki. Oma lempparimätini tulee ehkä hieman tylsästikin kirjolohesta. Tykkään mausta ja rakenteesta kuten poikanikin, joka voi fiilistellä juuri sopivan kokoisia pallukoita vaikka yksitellen. Perinteisten blinien kanssa kirjolohenmäti on ehdottoman toimivaa, mutta hyvää se on pastassakin. Katso täältä. Kultakimpaleita Lapissa kaivava kokkaileva kaverini, Kittilän Vuorenpeikko, tykkää vedellä lohikalan mätiä ihan raakana. Lohen tai harjuksen juuri pyydetyt pallerot pikaisesti huuhdeltuna suoraan kämmeneltä suolan kanssa on peikon herkkua. Moni pitää hauen mätiä maultaan hankalana jopa metallisena. Tähän ystäväni mummo tietää hyvän kikan: hän lurauttaa joukkoon pienen tipan konjakkia ja hieman isomman tipan kristallilasiinsa. Ja taas mennään. Entäs ahvenen mäti? Ehdottoman makoisaa leivän päällä: ensin keitettynä pussissa, sitten pannulle voihin ja viipaleiksi. Mädin savustaminen on myös oma juttunsa. Kokeile esimerkiksi mateen pusseja mukavasti savustettuina. Äläkä unohda mateen maksaakaan, kun nyt pääsit savustamisen makuun.   



Kittilän Vuorenpeikon kanssa vaihdoin juuri muutaman sanan. Hän heitti vielä loppukaneetiksi, että kalaa perattaessa ja mätipusseja poistettaessa on ehdottoman tärkeää varoa, ettei sappirakko pääse rikkoutumaan, se pilaa mädin maun heti. Niin ja heti käyttöön menevän mädin joukkoon hän heittää usein ihan pienen ripauksen sokeria. Kannatan, kalamiestä kannattaa uskoa!




5.4.2017

Herkulliset spelttipatongit - pala taivasta

Nämä patongit lupaavat aika paljon enemmän kuin ihan peruspatongit: näissä on vähintään yhtä paljon munaa kuin Itä-Saksan naisurheilijoissa aikanaan. Maitorahkaa kannattaa käyttää leipätaikinassa jo pelkän mukavan kevyesti happaman makunsa vuoksi. Ja se lisää myös säilyvyyttä. Porkkana nyt on muuten vaan hyvää. Speltti tuo taikinaan kivan pähkinäisen maun, joka saa sinulle ihan orava-olon. Hunaja on itsestäänselvyys, korvaa sokerin tai siirapin, tuo kivan makeuden rahkan happamuudelle ja mikä parasta, parantaa myös säilyvyyttä. Hunaja on siitä mahtava aarre leivonnassa, että se pystyy imemään itseensä kosteutta ilmasta, jolloin esim. tällaiset leipätaikinat jaksavat tuntua kauemmin tuoreilta. Ja kuivatut herkkutatit. No niinpä, tosiaankin sopii murennettuna leipätaikinaan. Huh. 



Herkulliset spelttipatongit

4 dl vettä
1 dl maitorahkaa
2-3 dl porkkanaraastetta (karkea terä eli pientä mehuisaa raastetta)
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
½ dl kuivattuja herkkutatteja
30 g sulatettua voita
10-11 dl spelttijauhoja
1 pss kuivahiivaa

Sekotita vesi, rahka ja porkkana ja lämmitä hieman kättä lämpimämmäksi. Lisää suola, murennellut herkkutatit, hunaja ja sulatettua voi. Sekoita kuivahiiva muutamaan desiin jauhoja ja vispaa taikinaan. Lisää spelttijauhoja hiljalleen alustaen, niin että taikina irtoaa mukavasti kulhon reunoista. Nostata liinan alla 30 minuuttia. 

Jaa taikina neljään osaan. Kauli jokainen suorakaiteeksi ja lähde käärimään vasemmasta alareunasta hiljalleen tiiviiksi rullaksi. Anna kohota vielä leivinpaperin päällä pellillä 15 minuuttia. Voitele rypsiöljyn ja maidon seoksella ja paista 230 asteessa 8-10 minuuttia.