14.9.2016

Miksi Hesburgerin ranskalaiset maistuvat kuralle?

Aamutilitys: eniten v#@*ttaa monetkin asiat, mutta juuri tällä hetkellä erityisesti —»

Ranskikset Hesburger: peruna, muunneltu tärkkelys, riisijauho, tärkkelys, suola, nostatusaineet (E450, E500), sakeutusaine (ksantaanikumi), mausteuute (E100), rypälesokeri, auringonkukkaöljy. Valmistaja: Lamb Weston, Hollanti.
Vieläkö ihmettelette, miksi hesen ranskikset maistuvat kuralle? Siis oikeesti, riisijauhoja ja nostatusaineita. Jos mietitte, mihin näitä tarvii ranskiksissa, niin ei mihinkään. Tai siis nähtävästi tarvitaan, mutta pitäisikö. Veikkaisin, että hesen ranskalaiset ovat maksimissaan 70-80% perunaa. Tuleeko syödessä sellainen olo, että niitä voisi kutsua myös riisiranuiksi? No ei, mutta voisi tulla. Hesen viestintäpäällikkö Heini Santos kertoo, että riisijauhoja käytetään kuorrutteessa maun takia. Erikoinen strategia: halutaan tehdä pahoja ranskalaisia.
Mietin vielä, miten hesen ranut valmistetaan. Luulen, että epämääräisestä massasta, joka valetaan muoteissa etäisesti ranskalaisia muistuttaviksi tikuiksi. Mäkkärissä sentään viillellään kokonaista perunaa ja viillostikkuja sitten möhennetään rypsi-auringonkukkaseoksessa. Maussa sen huomaa. Laitahan vierekkäin hesen ja mäkkärin ranut ja maistele. Taidan pistää massaepäilystäni vielä Heinille kyselyn kuten myös hesen ranujen perunaprosenttiosuudesta.
Ja eikö Suomesta tosiaankaan löydy ranskisten valmistajaa, vaan käytetään jenkkifirma Lamb Westonia, joka valmistaa heselle ranut Hollannissa? Rehellisyyden nimissä, samaa firmaa käyttää myös mäkkäri ja burger king ja jälkimmäinen lotraa vielä palmuöljylläkin.
Niin että lopettakaa se meuhkaaminen siitä, syödäänkö hesellä aterioidessa ensin ranskikset vai hampurilainen (#hesegate). 

Ja jos ei kuluttajaa aliarvioitaisi, hese myisi rehellisesti ranskisten kaltaisia peruna-riisijauhotikkuja.

Ja kun nyt kerran mietitte, niin vastaus on ei, en käynyt eilen hesellä.
________________

Edit: Veikkasin hieman alakanttiin, sain juuri vastauksen Heseltä, että ranskisten perunaosuus on 86%. 

7 kommenttia:

 1. Oltiin pari-kolme vuotta sitten tulossa Virosta Eckerölinjenin laivall ja tilattiin baariannokset. Ranskikset sisältäkin niin tulikuumia, että Etna jäi kakkoseksi. Kävin kysymässä koostumusta ja sain eteeni säkin, jossa luki juuri jotain tuon kaltaista. Ymmärsin, että perunoista tehdään mössöä, jäädytetään ja leikataan sitten ranskalaisiksi. Sen jälkeen olenkin syönyt vain itse tekemiäni maalaisranskalaisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätäkin asiaa kysyin, mutta en saanut Heseltä vastausta.

   Poista
 2. Miksi Hesen kaikki muukin maistuu ***alta? Käytiin Hki-Tku motarin varrella jollain Hesellä ja yritettiin syödä kanahampurilaiset, nugetit ja ranut. Syömättä jäi. Ihan hirveää kuraa! Suolatonta ja mautonta mössöä joka on lähempänä sairaalaruokaa, mutta jengi syö siellä kun ne luulee kannattavansa suomalaista ruokaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nugetteihin en koskisi tikullakaan. Mutta joskus tulee maisteltua kebabhamppari, joka on kyllä erittäin maukas.

   Poista