11.4.2016

Keliakia - Polkkapossun FAQ

Minulta kysellään usein keliakiaan liittyviä juttuja. Olen varmasti oppinut niistä aimo kourallisen hakemalla tietoa verkosta ja lähettämällä edelleen uteluja firmoille.   


Keliakia on siis sairaus, jossa erinäisten viljatuotteiden gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Oireet vaihtelevat, mutta yleisoireena todettakoon, että muiden suolistojurnutusten lisäksi paska saattaa lentää kuin varpusparvi. Tosin lapsilla tavallisinta on riittämätön painonnousu, vaikka varpusparvejakin saattaa olla havaittavissa.

Laitan tähän muutaman mielenkiintoisen kysymyksen ja vastauksen, joita olen joskus joutunut miettimään.
  • Tykkään paahdetusta leivästä, voinko paahtaa samassa leivänpaahtimessa gluteenitonta leipää? Periaatteessa kyllä. Mutta suojaa leipäsi silikonisella paahtopussilla. Hinnoista en tiedä, mutta koska yleensäkin kaikki keittiön erikoishärpäkkeet maksaa levottomia, kehottaisin ennemmin hankkimaan kakkosleivänpaahtimen kotiin vain itseäsi varten. Reissuun voi varata paahtopusseja mukaan. 
  • Kaverini Mari mietiskeli tässä muutama päivä sitten, että kun tupaan oli tunkemassa keliakiasta kärsiviä vieraita, niin voiko kekseissä käyttää kauraa?! Toisille kaura sopii, toisille ei. Yleensä sanotaan, että puhdas eli gluteeniton kaura sopii, mutta tekeekö tämä sitten hullua hurskaammaksi. No ei tee, vaikka vastaskinkin puhtaan kauran sopivan. Mielestäni hyvä ohjenuora on, että jos leivot jotain keliaakikolle, jätä jauhot ja muut kyseenalaiset tuotteet pöydälle tarkasteltaviksi. Kyllä keliaakikko itse tietää, mitä hän suuhunsa pistää ja jos ei tiedä, niin tällä menetelmällä saat ainakin hieman paremman omatunnon, kun varpusparvi soittaa puhelua vessaposliinilla.
  • Mikä maksaa? Niinpä, miksi gluteenittomat tuotteet on niin kalliita! Monet asiat vaikuttavat, mutta erityiskäsittely ja kontaminaatioriskittömyyden vaatimus syö taatusti rahaa. Myös tuotantomäärät ovat pienempiä, jolloin raaka-ainekustannukset nousee. Mutta gluteeniton ruokavaliohan on jo jonkin aikaa ollut muotijuttu, joten ehkä tällä saralla hinnat joskus laskevat. 
  • Lähetin veljelleni gluteenittomia näkkäreitä ja hän totesi, että mielenkiinnolla odottaa, kun nyt on jo tässä muutaman vuoden mauttomia ruokia syönyt. Tarina ei kerro veljen tuomiota. Mutta kysymys kuuluu siis, miksi gluteenittomat leivät ovat ensinnäkin mauttomia ja toiseksi rakenne on kivikova. Monissa jauhoseoksissa mauttomuus on jo tullut lähes perusominaisuudeksi, mikä on aika masentavaa. Masentavaa on myös se, ettei jauhoseoksia osata tuunata, kyllähän makua saa aina lisättyä leipätaikinaan. Mutta mauttomuus ja kivikovuus gluteenittomissa leivissä on kuulemani mukaan parantumaan päin. Kohta nämä muistetaan vain myyttinä, jonka suurempi tuotetarjonta eittämättä ajaa vääräksi (toivon).  Eli siis en vastannut lainkaan kysymykseen, mutta itsepähän kysyin. Toisaalta, näetkö tässä kappaleessa missään kysymysmerkkiä.
  • Margariinirasiassa on leivänmuruja, voinko voidella leipäni rauhallisin mielin? Et voi. Hanki leivänpaahtimen ohella myös oma rasva. Ja leikkuulauta. Paitsi jos murut ovat omia tekosiasi.
  • Uskallanko tilata Mc Donaldsista ranskalaisia? Nykyään ilmeisesti uskallat. Asiaa mäkkäristä tiedusteltuani, minulle kerrottiin, että jokaiselle uppopaistettavien tuotteiden tuoteryhmälle on oma paistoaltaansa. Ettei sitten esimerkiksi omenapiirakan vehnä joudu ranskisten kanssa tekemiseen. 
  • "Hei uskontotieteilijä, onko kirkoissa saatavilla gluteenitonta ehtoollisleipää?" No mistä helvetistä minä sen voisin tietää. Ei vaan, olisit ensin kertonut, mistä kirkoista. Tarkoitatko tällä kenties Anton LaVeyn oppeihin pohjautuvaa Saatanan kirkkoa vai ehkä ortodoksikirkkoa. No en kyllä tiedä kummastakaan, ensimmäisellä tuskin on edes ehtoollista. Evankelis-luterilaisen kirkon sivuilla kerrotaan, että mahdollisuus gluteenittomaan leipään on, kun vaan ottaa yhteyttä seurakuntaan ennen ehtoollisjumalanpalvelusta. Niin no, sama lafka kertoo myös mahdollisuudesta pelastukseen.
Gluteenittomista tuotteista olen silloin tällöin testaillut erilaisia leipiä, jauhoseoksia ja pastoja. Tähän mennessä parasta antia näistä ovat olleet pastat, joista ei kummempaa maullista eroavaisuutta kansan pastoihin verrattuna löydä. 

Semperillä on erittäin monipuoliset valikoimat gluteenittomia tuotteita: näkkileipää, pitsapohjaa, vuokaleipää, jauhoseosta, mysliä, keksiä, pastaa ja vaikka mitä. Erityisesti näkkäriosastolla on tuotekehittelyn porukka ollut paikalla, sillä tuotoksista voi perusjuttujen lisäksi maistaa makunautintoja rosmariinista pellavansiemeniin. Enemmän tietoa Semperin tuotteista kotisivuilta. Niin ja tosi hauskoja ja makoisia kikherneistä ja linsseistä valmistettuja sipsejä.  Kirjoitus tehty yhteistyössä Semperin kanssa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti