26.1.2015

Kasvikset kemistin keittiössä

Kun kirja alkaa pienimuotoisella pohdiskelulla rouskahduksen ja rasahduksen eroista, on lupa odottaa paljon. Vielä kun joukkoon liittyy massahdus ja maininta herkän korvan erottavasta rytmiikasta sellerinvarta pureskellessa, on lupa odottaa paljon enemmän. Ja onhan keittiökemia muutenkin ihan älyttömän mielenkiintoista.
 
Anu Hopian ja Tatu Lehtovaaran uusin kirja löysi tänään kotiinsa. Ajatuksena oli tehdä pikainen silmäys sisällysluetteloon, kuviin ja ruokaohjeisiin, mutta kun ei malta, niin ei malta: ahmaisin teoksen yhdeltä istumalta. Kirjassa paistaa ammattimaisuus ja teksti on hyvinkin pitkälti muuta kuin polkkapossumaista tyhjää sanahelinää. Hopia toimii Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina ja on myös ruokakirjailija. Keittiömestari Lehtovaara lehtoroi Stadin ammattiopistossa ruokatuotannon puolella ja on hänkin julkaissut useita ruokakirjoja.

"Kasvikset kemistin keittiössä käsittelee erilaisten kasvisten, kuten vihannesten, juuresten, salaattien ja kaalien, sekä siementen käyttytymistä ja ominaisuuksia raakana ja ruoanvalmistuksessa." Näin kertoo takakansi. Esipuheessa heitetään ilmoille kysymyksiä, esimerkiksi miten kasvisruokien maku, rakenne ja aromi syntyvät, tai mitkä ovat suurimmat haasteet maukkaan kasvisruoan valmistuksessa. Hyviä kysymyksiä ja utelias kun olen, haluan näihin myös hyviä vastauksia. Ja ruokaakin valmistan joskus. 

Kirja on mukavasti rakennettu. Luvut alkavat pienellä pohjustuksella aiheeseen, sitten hypätään pintaa syvemmälle ja haetaan tapahtumalle tieteellinen pohja ja lopuksi heitetään jokin ruokaohje ilmoille usein herkullisen kuvan kanssa. Erityisen kiinnostavia ovat kokeet, joissa pieni ihmisjoukko on kokoontunut testaamaan jotain juttua, josta sitten annetaan perinpohjainen selostus tuloksineen. Tällainen erittäin kiinnostava oli mm. suolaan liittyvä kokeilu. Lehtovaara valmisti purjoperunasosekeittoa, jota sitten maisteltiin porukalla suolattomana, natriumglutamaatin kanssa ja ruokasuolan kanssa. Tulosten perusteella on mielenkiintoista havaita, että suolalla ei ole pelkästään tekemistä vain suolaisuuden kanssa: suola vaikuttaa myös makeuteen, aromiin, sakeuteen ja täyteläisyyteen. 

Kirja tarjoaa niin ravintola- kuin kotikokillekin hyviä niksejä. Miten nahistuneen porkkanan saa elvytettyä, miten uuniperunasta tulee täydellinen, kuinka keitetyn parsakaalin saa pidettyä hehkuvan vihreänä ja kaikkea muuta hauskaa. Ja hyödyllistä. Koska kirja on myös sopivasti tieteellinen, kuuluu sisältöön välillä pientä hifistelyä. Sous vide -kypsennyksessä tuote on suljettu vakumoituun pussiin ja sisältö kypsennetään tarkkaan säädellyssä tavallista matalammassa lämmössä. Näin esimerkiksi porkkanoista ja parsasta saa vakumoimalla täydellisiä, täydellisen värisiä, eikä maku- ja aromiaineetkaan pääse karkaamaan keitinveteen. No ei tämä ehkä enää niin hifistelyä olekaan, vakumointilaitteita saa jo lähes naurettavaan hintaan, hahhahaa. 

Sen verran vielä, että reseptit ovat kiinnostavia ja kekseliäitä. Satoja keittokirjoja lukeneena koen, että voin todeta näin. Tai paskat vaikkei kompetenssini riittäisikään, reseptit ovat silti kiinnostavia ja kekseliäitä. Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen kirja, suosittelen.


Arvostelukappale on saatu kustantajalta, joka kertoo kirjan ilmestyvän viikolla 6.

Tuotenumero: 9789523120952
Hinta: Noin 30€
Kustantaja: Minerva
Painosvuosi:
Asu: sidottu, kovakantinen
Kieli: suomi
Laajuus: 174 sivua



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti