8.3.2009

Päärynä-gorgonzola-pinjansiemenpitsa

Kuten muitakin herkullisia sinihomejuustoja, niin myös gorgozolaa kypsytettiin joskus luolissa, joissa homeitiöt melskasivat ihan luonnostaan. Nykyisin lehmänmaitoon lisätään bakteereita ja homeitiöitä ja juustoon painellaan reikiä, jolloin mikrobit pääsevät paremmin lisääntymään ja hengittämään. Gorgonzolaa kypsytetään 3-6 kk: nuori juusto (Dolce) on rakenteeltaan rasvaista ja sopii hyvin vaikka kastikkeisiin tai levitteisiin. Vanha gorgonzola (Piccante) voi olla jopa pistävän makuista, mutta on parhaimmillaan jälkiruoissa esim. hedelmien kanssa. Rasvaprosentti on öpaut 50.

Monet ruoat ovat saaneet nimensä jonkin paikan mukaan, yllättävää kyllä tämä herkku on kotoisin Italian Gorgonzolasta. Entinen kyläpahanen on nykyään Milanon esikaupunkialuetta. Asukkaita yhtä paljon kuin Lauttasaaressa tuossa Suomen Gorgonzolassa. Lehmien määrä siellä on valtava ja ylittää pian asukkaiden määrän. Lauttasaaressa on n. 19000 utareihmettä.

Yleensäkin sinihomejuustot pitävät hedelmistä ja pähkinöistä. Mutta mitäs juomaksi? Jos ajatellaan, että gorgonzolaa vedeltäisiin pelkiltään, hyviä valintoja olisivat makeat jälkkäriivinit, ja täyteläiset punaviinit. Samppanjoistakin voisi löytää jotain mukavaa. Nyt tehdään kuitenkin pitsaa ja itse näkisin sopivaksi juomaksi vaikka jonkun hieman tummemman oluen. Monet muuten ajattelevat, ettei pitsan kanssa sovi juoda punaviiniä. Tähän vaikuttaa pohjimmiltaan se, että pohjan päälle laitettavan tomaattikastikkeen happoisuutta on vaikea yhdistää punaviiniin. No tässä ei ole sitä ongelmaa, sillä pohjakastikkeena toimii pesto. Pariksi oluen ohuella siis vaikka joku mukava chianti. Itse olen kyllä jo lähtökohtaisesti sitä mieltä, että pitsan kuin pitsan kanssa voi juoda punaviiniä ja varsinkin pitsaa valmistaessa, valmistamisen jälkeen, pitsaa syödessä ja syömisen jälkeen.

Hieman tämän tyylistä lättyä veivattiin joku aika sitten jossain ohjelmassa, vai olikohan se jossain lehdessä. Miten vaan, hyvä vaihtoehto illanistujaisiin.



Päärynä-gorgonzola-pinjansiemenpitsa

Pohja:

1,5 dl vettä
3/4 pkt hiivaa
0,5 tl suolaa
3 rkl rypsiöljyä
n. 5-6 dl vehnäjauhoja

Täyte:

3 rkl vihreää pestoa
1 tlk päärynöitä (puolikkaita sokeriliemessä) viipaloituna
150-200 g gorgonzolaa paloiteltuna
1 dl pinjansiemeniä paahdettuna
1 dl perusjuustoa raastettuna
rucolaa

Kun pohja on kohonnut tee siitä viisi pikkupitsaa. Levitä pohjan päälle vihreää pestoa, sitten päärynöitä, gorgonzolaa, pinjansiemeniä ja ihan vähän juustoraastetta. Paista 230-asteisessa uunissa kypsäksi. Heitä päälle vielä rucolaa.


5 kommenttia:

  1. Mahti ohje! Pistetään ehdottomasti korvan taakse, vaikka siellä jo on aika täyttä! Oon kyllä samaa mieltä tosta punaviinistä, että sitä voi juoda ennen, jälkeen ja valmistuksen aikana ja syödessä. Tai no oikeestaan punaviiniä voi juoda millon vaan!

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtava pitsa! Laitoimme taytteeksi lisaksi prosciuttosiivuja, kun sinihomejuustoa oli paljon vahemman kuin ohjeessa.

    VastaaPoista
  3. Veera, Jou-Nam.

    Jenny, Jos niin täyttä on niin, kannattaa pestä korvantauset. Itse en ole pessyt 15 vuoteen, mutta se vaan vahvistaa. Olen juonut niin paljon punaviiniä, etten ole muistanut.

    Tei, Jeees, ilmakuivattu kinkku toimii taatusti. Kävi itsellänikin mielessä, mutta päädyin pitämään tämän lihattomana palana.

    VastaaPoista
  4. Hihii, tästähän tulee mieleen meidän yhteistuotoksemme aikojen takaa: http://polkkapossu.blogspot.com/2008/03/unelias-salama.html :D! Voi tosin olla että tässä lauttasaarelaisessa on maut hieman helpommin kohdillaan ;)

    VastaaPoista