17.8.2020

Panzanella eli toscanalainen tomaatti-leipäsalaatti

Voisin hyvinkin olla italialainen kokki, minäkään en heitä ikinä mitään pois. Aina löytyy jokin ruoka, johon saa piilotettua erilaisia raaka-ainejämiä. Pizza nyt tietty on tässä asiassa vielä parempi kuin sata rusakkoa, mitä ikinä tuo vanha toscanalainen sanonta tarkoittaakaan.

Mahtava jämäruoka on italialainen panzanella, raikas leipäsalaatti, jonka väreistäkin hehkuu Italia. Paljon basilikaa, vielä enemmän tomaattia ja sopivasti leipää. Minun panzanellaani kuuluu myös paahdetut viinirypäleet ja mozzarella. Kaikki muu on valinnaista tai vielä enemmän sattumanvaraista. Paitsi oliiviöljy.

Mutta mikä tärkeintä, panzanellassa pitää olla myös paahdettuja osioita. Kuten tomaatit ja leipä. Kypsentämättömille tomaateillekin on tilausta. Kaikille paikkoja on.

Panzanella

kirsikkatomaatteja
sipuli
viinirypäleitä
oliiviöljyä
valkosipulia
vaaleaa leipää
kurkkua
sipulinvartta
basilikaa reilusti
oliiveja
mozzarella 


Kastike:

1 rkl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
luraus hunajaa
suolaa ja pippuria
oreganoa ja tinjamiinia


Paahda 4 siivua vaalea leipää. Puolita valkosipulinkynsi, hiero puolikkailla viipaleiden pinnat ja heitä puolikkaat kynnet laakeaan astiaan. Lisää sinne myös puolet kirsikkatomaateista, viinirypäleet ja lohkoiksi vedetty sipuli. Lutraa päälle reippaasti oliiviöljyä ja paahda 210 asteisessa uunissa niin kauan, että tomaatit ottavat reilusti väriä pintaan, mutteivat kuitenkaan mene mössöksi. Halkaise loput tomaatit. Pilko kurkku ja sipulinvarsi.

Voit pilkkoa leivän isoiksi paloiksi ja heittää lopuksi vielä tomaattihässäkän päälle uuniin pariksi minuutiksi, niin että lämpenee. Ja imee nestettä itseensä. Leipä saa tosiaan myös hieman mössöytyä ja ottaa makuja. Kokoa isolle laajalle astialle salaatti. Kaikki sekaisin vaan ja ihan lopuksi päälle mozzarellapaloja revittynä ja kastiketta lorotettuna.

Sinihomeisten etanoiden kanssa parhaimmillaan, mutta menee myös ihan pelkiltään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti