30.5.2017

Lahnaa leivinpaperikääreessä

Ranskalaisessa keittiössä tunnetaan kypsennystekniikkana en papillote. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että raaka-aine kypsennetään kääreessä, jolloin se mukavasti höyrystyy ja muhii mukavan mehukkaaksi. Jotta tulos olisi täydellinen, pieni määrä nestettä tarvitaan pitämään höyryt liikkeellä. Kalan kanssa menee hyvin vaikkapa loraus valkoviiniä. Kääreenä toimii usein leivinpaperi, mutta periaatteessa vaikkapa paperipussi käy ihan yhtä hyvin. Annokseen tulee juhlavuutta, kun kala tuodaan kääreessä pöytään ja ruokailija saa ihanat aromit nokkaansa avatessaan pakettia. 

Kypsennystapa on erinomainen kalalle ja vihanneksille, mutta mikään ei estä käärimästä vaikka kokonaista lammasta leivinpaperiin. Kypsennysmetodi on yleinen eri puolilla maailmaa, mutta pienin variaatioin. Kaakkois-Aasiassa kääreenä toimii banaaninlehti, Indonesiassa tällainen suosittu ruoka on otak-otak. Ruoka sai nimensä raumalaiselta lähetyssaarnaajalta, joka joskus 1930-luvulla valmisti paikallisille ruokaa ja kysyi Otak galaaa. 

Lahnaa en papillote aasialaisittain

Poista lahnasta sisälmykset ja suomusta. Leikkaa lihan molemmin puolin muutamia viiltoja. Valmista kastike:

1 rkl soijakastiketta
1 limen mehu
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl ketsuppia
1 valkosipulinkynsi
snadisti inkivääriätahnaa
chiliä
mitä sattuu olemaan


Valele molemmin puolin. Päälle vielä kevätsipulia. Lorauta ihan lopuksi hieman valkkaria pakettiin. Kääri kala kuvan osoittamalla tavalla levinpaperiin ja kypsennä 180 asteisessa uunissa. Itselläni tuli juuri sopivaa perunoiden keittymisajan. Juu, on siinä ruotoja, kyseessähän on lahna. Mutta tämä on hyvä lahnaresepti, vaikka lahnan syöminen saattaakin tuntua työläältä. 

1 kommentti:

  1. Kuulostaa sopivalta tavalta valmistaa lahnaa. Seuraavalla kerralla kun ne ui verkkoihin kokeilen. Terveisin Maalaisbistrosta.

    VastaaPoista