31.1.2014

Kastikeakatemia osa II: Velouté

Luonnollinen jatkumo bechamélista vie veloutéen eli vaaleaan kastikkeeseen. Se on myös helppo valmistaa, tässä maito on korvattu muulla nesteellä, yleisimmin kana-, kasvis-, vasikka- tai kalaliemellä. Veloutéa harvemmin tarjoillaan sellaisenaan, sen funktio onkin toimia mahtavana pohjana erilaisille muunnoksille. 



Valitettavan usein lounaspaikoissa tulee vastaan limaisen nuljakoita kastikkeita, jotka on kustu juosten jollain vasemmista varpaista. Suurustetta ei ole jaksettu kypsentää kunnolla, eikä liemen peruselementitkään ole jaksaneet liiemmin kiinnostaa. Kypsä suurus ja rakkaudella keitelty liemi ovat ne kaksi tärkeintä juttua, joiden varaan kunnon velouté rakentuu. Velouté toimii myös hyvänä pohjana erilaisille keitoille. Lisäämällä peruspohjaan keltuainen ja kermaa saadaan aikaan samettinen cremé-keitto, joka jalostuu nenäkarvoja värisyttävään muotoon esimerkiksi ravuilla tai hummerilla. Älä kuitenkaan keitä enää keltuaisen lisäämisen jälkeen, ettei kastike vahingossa juoksetu. Eikä äyriäislihakaan parane keittämällä.

Veloutén voi siis tehdä ihan samalla 2:2:4 -jutulla kuin bechamélinkin ja tarpeen mukaan sitten lisätä nestettä. Monesti bechamél on kuitenkin jo käyttötarkoituksesta riippuen hieman paksumpaa, joten vedetään veloutélle säännöksi 2:2:5 eli hieman enemmän nestettä. 


Sauce velouté eli vaalea kastike

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl hyvää lientä (kana-, vasikka-, kala-, kasvis)
ripaus pippuria
suolaa
Sulata voi, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Älä päästä ruskistumaan, mutta huolehdi, että rasva kuitenkin imeytyy hyvin jauhoihin. Lisää neste hiljalleen hyvin sekoittaen. Anna kiehahdella miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Mausta pippurilla ja suolalla.

Jalosteita:


Albert
Vasikanliemeen. Piparjuurta, kirpeää sinappia, persiljaa, salottisipulia. Upeaa paahtopaistin kanssa.

Banquière
Kanaliemeen. Kermaa, madeiraa, tomaattipyreetä. 

Rakuunakastike
Vasikanliemeen. Rakuunaa, voita. 

Supreme
Kanaliemeen. Kermaa, voita, sitruunamehua.

Anjoviskastike
Kanaliemeen. Valkoviinikastiketta, anjovista, voita.


Keltavahverokastike
Kasvisliemeen. Kermaa, keltavahveroita, shalottisipulia.

Kalakastike (vaalealle kalalle)
Kalaliemeen. Tilkka valkoviiniä, kovaksi keitetty muna pilkottuna, ruohosipulia, makeaa sinappia.

Klassikkoja: tilliliha, kanaviillokki.

Ja jälkkäriksi:




22.1.2014

Kastikeakatemia osa I: Béchamel

Tämä klassikko on Jacques Cousteaun pipan ohella ehdoton ranskalainen lempparini. Béchamel on maultaan parempi, mutta pipaa voi käyttää maustamaan vaikkapa janssoninkiusausta maustetun kilohailin puutteessa.



Joskus kuuluu sellaista purnausta, että niitä kastikkeita on niin vaikea väkertää, kun ei ikinä muista raaka-aineiden mittasuhteita. Surkea, väsynyt ja muutenkin epärelevantti perustelu, sillä vaikka mittasuhteet olisivatkin väärät, voi jälkikäteen kastikkeen koostumusta muuttaa lisäämällä joko nestettä tai suurustetta. Béchamelin tapauksessa suhteet on kuitenkin helppo muistaa - 2:2:4. Eli 2 rkl voita, 2 rkl vehnäjauhoja ja 4 dl maitoa. Tämän kun valmistaa muutaman kerran, huomaa millaisen paksuuden mikäkin ruokalaji vaatii. Jos paksuutta tarvitaan lisää, pitää sekoittaa hieman vehnäjauhoja maitoon ja sitten kaataa keitokseen sekoittaen. Muista, että vehnäjauhojen kypsyminen kestää n. 10 minuuttia.


Béchamel eli valkokastike

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
suolaa

Sulata voi, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Älä päästä ruskistumaan, lisää maito hiljalleen hyvin sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Mausta muskottipähkinällä, pippurilla ja suolalla.

Béchamel humppaa niin kalan, kasvisten kuin possunkin kanssa. Parhautta tälle peruskastikkeelle antaa kuitenkin sen muunneltavuus. Lisäämällä siihen esimerkiksi pakastepinaattia, saa kivan ja halvan kotiruoan perunoiden ja kalapuikkojen kanssa. Mutta tässä lisää kastikkeita - klassikkoita ja ei niin klassikkoita. Ideana on siis, että pohjana toimii béchamel ja siihen sitten lisätään jotain raaka-aineita. Joihinkin myös ruokasuositus.



Mornay                                   Munankeltuainen + juustoraastetta, josta puolet parmesaania ja puolet
                                                 gruyèrea. Gratinointi, lasagne, kasvikset.

Soubise                                   Paistettua sipulia pyreenä. Grillattu possu, kana, kala.
 

Tomaatti-soubise                    Paistettua sipulia pyreenä. Tomaattipyreetä.



Cheddar                                  Cheddaria, sinappia, worchestershirea. Kasvikset, pasta, kala.

                                                                 

Aurore                                     Tomaattipyreetä, (ranskankermaa).                        



Tillikastike                              Tilliä. Kala.


Currykastike                            Mustaherukkahyytelöä, currya. Kana ja keitetty peruna.


Persiljakastike                        Persiljaa. Uunikala.


Ècossaise                                Keitettyä kananmunaa, vihannessilppua. Peruna ja kala.


Kapriskastike                         Kapriksia, kanelia, valkosipulia. Tagliatelle-pasta.                       


Herkkusienikastike                Herkkusieniä, sitruunamehua, parmesaania. Pasta. Parsakaaligratiini.


Porkkanakastike                    Keitettyjä lanteiksi viipaloituja porkkanoita, rakuunaa.  




15.1.2014

Kastikeakatemian alkutahdit

Kastike = orkesterin solisti lautasella - pilaa, pelastaa tai kruunaa. 

Koska olen ehdoton kastikemies, pieni kertaus ja muistutus tiettyjen kastikkeiden olemassaolosta myös itselleni on paikallaan. Tasaisen itsemurhaavasti tippuilee postiinikin kysymyksiä siitä, millainen kastike sopisi millekin ruualle. Ja ovathan Soosin olympialaisetkin alkamassa. Aionkin heittää rinkiin muutaman postauksen mittaisen soosikoulun, jossa käydään läpi ranskalaiset klassikot so. äitikastikkeet ja jotain niiden variantteja sekä käyttökohteita. Ehkä jotain myös näiden ulkopuolelta.

Marie-Antoine Caramê jakoi 1800-luvun alussa ranskalaiset äitikastikkeet neljään luokaan les quatre grandes sauces françaises: bechamél, velouté, espagnol, saksalainen kastike (allemande). Kaikkien kokkien isä, äiti, anoppi, kyty ja suvunsukulainen Auguste Escoffier tiputti listalta saksalaisen ja lisäsi sekä hollandaisen että tomaattisoosin. 

Seuraavaksi tulossa: Bechamél

Sitä odotellessa: Paljon bechamelia



6.1.2014

Valion tervehdys

Vaikka seuraava tekstinpätkä edustaakin possun rehellistä paatosta, mainitsen, että nämä tuotteet on arvioitu yhteistyössä Valio Oy:n kanssa. Älkää silti ymmärtäkö väärin, Valio tuskin on ihan kaikesta samaa mieltä, ei pidäkään olla. Yhteistyötämme kuvaa ehkä parhaiten jaloa olomuotoanikin kuvaava vanha viisaus Suu söis ja vatta vetäs, vaan ei kanna hennot sääret.

Seuraavista makupaloista monet ovat joulun kausituotteita, mutta ei kannata olla liian rajoittunut: rajoittuneisuus on normaaliutta, hulluus vapautta - saa käyttää. Harmi silti, että osa näistä on tosiaan kausituotteita ja saatavuus muina aikoina on kiven alla. Onnea silti Suomen jääkiekkoileville pikkuleijonille ja Curry Kivelle.

Jos vaikka ensin paneutuisi tuohon Valion nesteosastoon. Luumu-rusinakeitto on erittäin onnistunut tuote. Maku on perinteinen ja koostumus tyydyttää. Omatekoisen luumu-rusinasopan valmistamisessa ei toki tarvi olla Alexander Nilson, mutta jouluna on paljon muutakin ruokahäsäämistä. Purkin kyljessä komeilee myös opastus, miten kyseinen keitto saadaan kiisseliksi. Tykkään tästä, mutta toisaalta vähän myös ihmettelen, terkut markkinointi-/tuotekehitystiimille. Sillä vaivalla kun tuotteen muuttaa kiisseliksi, keittää jo alusta asti itsetehdyn sopan/kiisselin. Mutta joka tapauksessa tykkään. Joulu ei ala ilman aattoaamun riisipuuroa ja rusinaista soppaa - tänä jouluna se oli Valion, ehdottomasti hyvä vaihtoehto. 



Joulunajan nesteosaston parhaimmistoa (malaga-viinin ohella) tarjoaa eittämättä glögit. Jääkaappini pursuilee joulukuun ajan Valion tummasta herkkuglögistä. Siitä ei voi edes puhua samassa lauseessa Marlin marjalitkuglögien kanssa. Taisin juuri tehdä sen. Valion tummassa on luonnetta ja se on maustettu reilulla kädellä, juuri kuten glögin kuuluukin olla. Mahtavaa. Tuotteesta on tarjolla myös sokeroimaton versio, jota markkinoidaan vähäkalorisena vaihtoehtona. Kun nyt kerran rehellisiä ollaan, niin se on ihan täyttä paskaa kuraa ja keinotekoiset makeutusaineet puskee hulluna läpi. Pakko myöntää silti Valion puolustukseksi, ettei sanavarastooni muutenkaan kuulu aspartaami. Ja käytännössä kaikki, mihin sitä on lisätty, on yleisesti ottaen täyttä paskaa kuraa. Mutta olihan toi silti ihan järkyttävää. Ymmärrän toki, että on ihmisiä, jotka eivät voi sokeria niinkään syödä, mutta sääliksi käy, jos tuohon sammioon joutuvat.

Sokerina kakun päälle: Valion sokeroimatonta glögiä suositellaan säilytettäväksi viileässä - perään voisi lisätä vielä sanat koskaan avaamatta. 

Glögiä maultaan muistuttavia juomia ovat mm. Valio Talvipäivä kausimehu ja Valio Hehku rypälejuoma. Ensimmäinen maistellaan kylmänä, jälkimmäinen lämpimänä. Molemmista jäi ihan perusjeesolo, mieleen tuli positiivisia pieniä ajatuksia ja hiljaisia tunteita. Karvat eivät nousseet pystyyn, muttei ollut tarvettakaan. Hyviä perusjuomia seurusteluun ja seurustelemattomuuteen. Juon uudestaankin.

Omenaglögi

Ai mutta, maistoinpa tosiaankin vielä yhtä glögiä - tietty maistoin, kun olin sen vanhempieni kotitilan herkkuomenoista mehupohjasta asti omin karvaisin pikkukätösin valmistanut. Ja näin se tekeytyi. Kuorin, kotapoistin, ja lohkoin noin 700g sekalaisia omenoita. Laitoin kattilaan ja heitin perään ehkä puolitoista litraa vettä, yhden sitruunan mehun ja tujauksen sokeria. Annoin seistä kylmässä kannen alla vuorokauden. Keitin omenat pehmeiksi ja vedin sauvalla aivan tasaiseksi. Lisäsin ehkä hieman vettä, jotta tuotos nesteasteeltaan kohtaisi mehulle asetetut eu-standardit. Heitin kattilaan vajaat kymmenen neilikkaa, pari kanelitankoa, sopivasti kardemummaa, 1 tl raastettua inkivääriä ja inasen muskottipähkinää sekä pienen ripauksen vaniljasokeria. Keittelin omaan gustatorimaailmaan sopivaksi eli ehkä 20-25 minuuttia. Tarkistin sokerin, lisäsin hiukan, keitin vielä hetken, siivilöin ja panin päiväksi kylmään. Ravistelin glögitötteröä, lämmitin ja huomasin, joulu on taas nyt sitä saa punahilkan joulu joutui jo rintoihinkin ja sudenkin harmaan kukat laaksosessa.  Piu.


 Ja sitten on tämä juustopuoli. Aura Gold on sinihomejuusto, jota on kypsytetty vähintään kaksi kertaa pidempään kuin kullattonta aurajuustoa. Valion Aurajuusto® on alallaan Suomen johtava tuotemerkki mukaan lukien kaikki tuontijuustot. Sitä syödään vuodessa n. 1,8 miljoonaa kiloa. Mutta on se kyllä pahuksen hyvääkin. Gold on perinteistä aurajuustoa hieman voimakkaampi versio ja maistui minulle jouluna mm. tällaisessa salaatissa.   


Sinihomejuusto-hedelmäsalaatti ja punaviinimarjakastiketta

Aura Gold -sinihomejuustoa
Friseesalaattia
Rucolaa

Kirsikkatomaatteja
Päärynää
Nektariinia
Hasselpähkinöitä 
Paahdettuja pinjansiemeniä

Ja kastike: 

3/4 rkl punaviinimarjahyytelöä
1/4 dl vettä
2 rkl vadelmaviinietikkaa (tai jotain muuta vastaavaa)
½ dl oliiviöljyä
muutama lehti hienonnettua rakuunaa
kierros mustapippuria myllystä
½ valkosipulinkynsi pilkottuna

Mittaa kastikeainekset kulhoon ja aja sauvalla tasaiseksi.

Aura Goldin lisäksi maistelin myös Valion Kappelia ja Hienointa Mustaleimaa. Kappeli on erittäin miellyttävä ja täyteläinen herkuttelujuusto. Kauan siinä menikin, kun tavallinen röhkö sitä pääsi maistamaan: vaikka tuotetta on valmistettu jo liitukaudelta lähtien, sitä on toimitettu vain Manhattanin delihyllyille. Nyt onneksi meidänkin tarpeisiin, pidän kyllä mausta. Hyvää sanottavaa taas on vaikea keksiä Hienoimmasta Mustaleimasta. Mieleeni tuli lähinnä mauton kuiva pahvi, joka tarrautui kitalakeen. Eipä eronnut paljon öylätistä. Mustaleiman maitohappohera tiivistyy pisaroiksi, minkä vuoksi mustaleimaa kutsutaan myös itkeväksi emmentaliksi. Kyllä itku tulikin, eikä kyse ollut ilon kyyneleistä. Vaan hieman kyllä mietityttää. Yleensä ihan pidän mustaleimasta juuri sen vahvan maun vuoksi, mutta tämä ei tosiaan maistunut oikein miltään. Erikoista vai erikoisen pilaantunutta?


Leviteosastolla kättelin Oivariini Herkkua ja Viola-sarjan raputuorejuustoa. Herkku maistui herkulta mallasleivän päällä, en pysty mistään ainakaan maullisesti valittamaan. Muistan, kun Jaakko Kolmonen joskus sanoi, ettei leivän päälle pidä laittaa muuta kuin voita. Tai jos laittaa juuston, niin sitten ei saa laittaa voita. Jaakko I.  Herkku on pitkällisen tuotekehityksen tulos, jonka pohjana on täysin Valion luoma ja omistama hapate. Raputuorejuustoa käytin salaatinkastikkeena sekoittamalla ruokalusikallisen majoneesia, pari ruokalusikallista raputuorejuustoa, lorauksen vettä notkistamaan ja reilusti kuivattua tilliä. Toimi mm. salaatin kanssa, jossa oli kananmunaa ja kalaa. 


Jälkiruokakarkelot aloitti ja lopetti maustettu rommi-rusinarahka. Masentavaa, että se on kausimaku. Voisin lipoa sitä suoraan purkista kaksin käsin, nelin sormin, kieli kipossa, kärsä poskella, saparo takana. Näitkö? Rommi-rusinarahkassa hyvää on myös, ettei se kaipaa kaverikseen mitään, jälkkäri vaikka ihan sellaisenaan. Possukeittiö valmisti siitä silti raikkaan makeanhappaman jäädykkeen, johon tuli lisäksi tomusokeria, valkuaisia, keltuaisia, puolukoita ja kermaa. Jalostus on vielä kesken, joten palataan siihen myöhemmin. 

Pääosin kaikki olivat herkkuja paria poikkeusta lukuun ottamatta. Varmasti ne maistuvat jollekin muulle. Eri mieltä saa olla, mutta on se aika turhaa.


3.1.2014

Ruokaideoita - kasvispainotteinen lista

Ruokakauppaan saa tötättyä ihan liikaa aikaa, kun haavi auki ajelee autokärryillä hyllyjen väleissä. Tästä eteenpäin pyrin tekemään aina valmiin ostoslistan ennen kauppareissua. Olkoon tämä vaikka yksi uudenvuodenlupauksistani. Mutta riittääkö, kun lupaa pyrkivänsä johonkin. No ehkä ei ainakaan ahdista niin paljoa. 

Tietty valmis kauppalista edellyttää myös tulevien ruokien suunnittelua. Pyrin myös tekemään n.  kymmenen purtavan listan, josta sitten valitsen kermat päältä fiiliksen mukaan. Ruoat ovat kasvispainotteisia, kalaakin toki käytetään, lihaa vähemmän. Tässä ekat ideat.

Jos jokin kiinnostaa ja tarvit jeesiä toteutukseen, tiedät mitä tehdä.

  • Artisokka-sienirisotto
  • Kvinoa-minestronekeitto, mukana myös papuja ja semisti potkua
  • Pinaatti-fetapiirakka filotaikinaan ja salaatti kurkuista, oliiveista, chilistä, mintusta, sitruunasta jne. 
  • Polentaa ja pikapaistettuja kasviksia
  • Paistetut muikut/silakat ja maniokkiranskalaisia
  • Harissa-kikhernekeitto (erittäin väksy!)
  • Quorn-kaalilaatikko 
  • Munakoisoa, jugurttikastiketta ja parmesan-pestokuorrutettua lohta
  • Vuohenjuustosalaatti: rucolaa, punasikuria, parsanuppuja, vuohta, aivopähkinöitä, tomaattia, kurkkua, hunajainen kastike
  • Röstipaistos perunasta ja nauriista, päälle uppomuna ja viereen valkosipulista punajuuri-fetasalaattia