Näärännäpyn poistamiseen on olemassa epäilemättä
järkevämpiäkin keinoja kuin minun käyttämäni. Viimeksi tuhosin näppylän nuppineulalla, jonka pään
kuumensin ensin tulessa ja sitten rusikoin silmäni yläpuolella olevaa näppylää
pienissä pöllyissä. Kaikenlaiseen pientäkin kipua
aiheuttavaan itsehoitoon ei kannata käyttää paikallispuudutusta, vaan
(alko)holistinen lähestymistapa on suotava. Helpommalla tosin selviää käymällä
lääkärissä.
Tai kuten brittiläinen folklore kertoo, näärännäpyn voi
parantaa saksimalla karviaispensaasta oksan ja huitomalla tämän
piikkiosuuksilla näärännäppyä sopivin väliajoin. Karviaisiin liittyy myös muita
hauskoja sanontoja tai uskomuksia. Meidän kerronnassahan haikara tuo vauvat,
mutta briteille ne tulee karviaispensaan alta. Tähän saattaa vaikuttaa myös se,
että 1800-luvulta peräisin olevan slangisanakirjan mukaan gooseberry (suom. karviainen) on tarkoittanut alapään karvoitusta. Tylsä aihe sinänsä, mutta uutisoinnissa gooseberry on
tarkoittanut myös tylsää uutisointia. Välillä kun lukee Nykypäivää, tulee olo,
eikö missään ole tosiaankaan tapahtunut mitään mielenkiintoista. Great gooseberry season tarkoittaa
mediassa sitä, että kaiken tylsyyden keskellä olisi yhtä hyvin voinut kirjoittaa siitä, kuka on
kasvattanut suurimman karviaisen. Tällä en nyt tarkoita tuota edellä
mainitsemaani slangisanayhteyttä, vaikka hauskan uutisen siitäkin toki saisi.
Varsinkin jos se julkaistaisiin Nykypäivässä.
Suomen oloissa karviainen on neofyytti eli uustulokas. Tällä
tarkoitetaan kasvia, joka on tullut Suomeen 1600-luvun jälkeen ihmisen
toiminnan, kaupan, maanviljelyn, liikenteen jne. vuoksi. Uustulokkaan vastakohta on muinaistulokas
(joka on monesti vaikea erottaa alueen alkuperäiskasvista). Esimerkkinä
uustulokkaasta pihasaunio ja muinaistulokkaasta päivänkakkara.
Karviaismarjoja on Suomessa vihreitä ja punertavia; suoraan
pensaasta syötynä vihreä miellyttää minua enemmän. En tiedä miksi, sillä
punertavien pitäisi olla happamampia ja olen aina tykännyt kirpeästä. Hinnonmäen
keltaisen ja lepaan punaisen lisäksi Suomessa on myös herukkakarviaista, joka on
mustaherukan ja karviaisen risteymä. Tämä tunnetaan myös nimellä karukka tai
jostamarja. Tai sitten ei tunneta, sillä paskan marjatuoton vuoksi risteymä ei
ole saavuttanut suurempia palvonnaneleitä.
Joskus aiemmin olen lähennellyt lukijoitani Ovelan naisenlakkahillo- ohjeella, johon ei siis varsinaisia lakkoja tule ollenkaan, vaan
pääraaka-aineina ovat karviainen ja porkkana. Tämä on muunnelma klassisesta
köyhän miehen lakkahillosta. Mutta viekkaudella, vääryydellä, kiristämällä, uhkailemalla,
väkivallalla, painostamalla ja kameliripsillä sain käsiini todella vanhan
turkulaisen vanhankansan karviaisreseptin. Kaikkien kirpeiden jälkkäreiden
ystäville tämä on yhdistetty nimipäivä-, syntymäpäivä-, vesanpäivä-, ja joulupäivälahja.
Kaikessa kirpeydessään tämä vaatii seuralaisekseen makeaa vaniljaa eli suosittelisinkin
nauttimaan piirakan vielä hieman
lämpimänä kylmän vaniljajätskin kanssa. Korostan vielä, että jos et ole kirpeän
ystävä, älä edes harkitse tätä sokerikakkupohjaan tehtyä piirakkaa. Et tule pitämään siitä.
Kännykameralla mökillä |
Vanhanajan karviaispiirakka
150 g
pehmeää voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl
leivinjauhetta
3 dl
vehnäjauhoja
6 dl
karviaisia
½ dl
punaherukoita
1½ rkl
perunajauhoja
¾ dl sokeria
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi,
lisää muna, sekoita. Lisää vehnäjauhot, joihin olet ympännyt leivinjauheen ja
sekoita taas. Kaada pohja vuokaan ja kostutetun lusikan pohjalla tasoita massa.
Jätä taikinaa hieman syrjään. Riko marjat kulhossa nuijalla, survimella (=
petkel) tai millä vaan ja lisää perunajauhot ja sokeri. Kaada taikinan päälle.
Tee paistokselle reunat pursottamalla loppu taikina mukaan. Paista 175 asteessa
n. 30 minuuttia tai niin kauan kuin reunat alkaa uhkaavasti tummua. Ja tosiaan, jätskin kanssa kiitos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti