4.4.2006

Syö, mitä haluat

Tähän alkuun ensin nopea linkki. Minä sain ainakin mahtavat naurut tästä, mikä sinänsä on aika karua, koska nuohan ovat ihan tosissaan. Kajarit päälle siis.

Japanissa erittäin suosittu ruoka on okonomiyaki. Se muistuttaa jotenkin ovelasti munakkaan, pizzan ja pannukakun sekoitusta, mutta ei kuitenkaan ole lähelläkään mitään näistä. Okonomiyaki tarkoittaa oikeastaan "mitä haluat". Japanissa on opiskelijaystävällisiä halvan budjetin ravintoloita, joissa pöytien vakiovarustukseen kuuluu pannu, jossa okonomiyaki itse paistetaan. Kyseinen ruokalaji koostuu jauho-muna-kaalitaikinasta, jonka päälle sitten kootaan erilaista sälää purjosta mustekalaan. Koko homma paistetaan molemmilta puolin. Eka kertalaiselle ideana on siis, että täytteet saa määritellä itse ja sitten olla pihalla kuin tampaxin naru. Okonomiyakin päälle voi sitten lisätä vaikkapa majoneesia ja erityistä okonomiyaki-kastiketta ja vetää narusta, jos haluaa kovasti pois.

Japanissa okonomiyaki valmistetaan paikasta riippuen hieman eri tavoin. Ruokalaji, kun on kovin suosittu, niin alkuperämerkinnän ottajia olisi monia mm. Kioto ja Hiroshima. Hiroshimassa okonomiyakiin lisätään monesti paistettuja nuudeleita, jotka tunnetaan nimellä yakisoba. Kioton erikoisuutena taas on heittää mukaan rekkalavallinen tummia vihanneksia.

Esimerkkejä okonomiyakeista:

Ebi-tama: sisältää pieniä katkarapuja
Buta-tama: sisältää possun viipaleita
Negi-yaki: pohjaan on lisätty kevätsipulia ja kastike on soijakakastike
Modan-yaki: sisältää paistettuja nuudeleita
Mikkusu-yaki: sisältää kaikkea mahdollista, mitä täytteiden valintalistalla on

Okonomiyakin kanssa sopii hyvin olut. No olut nyt menee vaikka kinuskisorbetin kanssa uskovaisenkin miehen ruokalistalla. Mutta erityisen hyvin se sopii okonomiyakin kanssa, varsinkin jos on ollut järkevä kuin vegaani ja ottanut täytteiksi pekonia ja kimchiä (hapankaalia).

Täytyy sanoa, että tulipa aikas hilpeä makuelämys. Erittäin mukavia makuja ja kun kaalista pitää, tätä ei voi ohittaa. Kuten aikasemmin mainitsin, niin vehnä kannattaa paistaa kunnolla kypsäksi. Minulla oli vähän rajoilla. Okonomiyaki-kastiketta kannattaa kaataa suht reilusti kiekon päälle, sillä se tosiaankin sopii tähän ruokaan. Ja rasvaton majoneesi.

Okonomiyaki

pohjalle

2 1/4 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 muna
1/8 kaalia

Kippaa jauhot, vesi ja muna astiaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää pieneksi silputut kaalit ja sekoita hyvin. Valmista seuraavaksi täyteaineet. Kuvan annokseen meni vajaa puolikas pohjasta. Melkein sanoisin, että jos yhden annoksen tekee, niin pohjan mitat voisi jakaa kolmella paitsi munaa voisi käyttää silti ainakin puolikkaan. No kyllä te tiedätte.


täytteeksi

Mitä nyt sitten mieleen tulee ja mitä kaapista sattuu löytymään. Minä laitoin näitä:

ohuita lihaviipaleita
paprikaa
sipulia
herkkusieniä
hapankaalia
persiljaa


Pilko kaikki pieniksi. Laita pannulle öljyä ja heitä täyteaineet mukaan. Kypsennä vihannekset ja lihat lähes kypsiksi. Mausta ainakin suolalla ja pippurilla. Muotoile täyteaineet pyöreäksi kiekoksi pannun keskelle. Aseta päälle kaalitaikinaseos ja sekin samanlaiseen pyöreään muotoon. Minun okonomiyakista tuli n. 2 cm paksu ja tuntuisi siltä, ettei paljon paksumpaa kannata tehdäkään. Tai sitten paistoajat pitenevät huomattavasti. Ja kannattaa paistaa kypsäksi, sillä raaka vehnämössö ei välttämättä ole parasta nautiskeltavaa.Anna paistua vähintään 5 minuuttia ja käännä sekasotku ympäri. Minä ainakin tarvin kaksi lastaa, sillä massa ei ole mikään järin kiinteä. Paista tätä puolta n. 8 minuuttia tai niin kauan kuin se alkaa näyttää kypsältä. Kippaa okonomiyaki lautaselle.

päälle

okonomiyaki-kastiketta
majoneesia

Kaada päälle okonomiyaki-kastiketta. Sitä harvalta kuitenkaan löytyy kotoa, joten se pitää tehdä itse. Se tosiaan kannattaa tehdä, sillä antaa loistavaa potkua. Siihen menee 20 sekuntia, mikä tarkoittaa käytännössä 3 rkl ketsuppia, 1 tl soija-kastiketta ja 1 rkl worcestershire-kastiketta. Sekoita kaikki keskenään.

________

Np: Tommy James_ Hanky Panky

Tulee joltain, kielestä päätellen ehkä hollantilaiselta, radioasemalta, joka soittaa 60- ja 70-luvun kappaleita. Jos jotain kiinnostaa kuunnella, winamp päälle ja sieltä vasemmasta ylälaidasta file -> play url, johon sitten osoite http://84.244.180.116:8020

2 kommenttia:

  1. Mukavaa lukea Okonomiyakista!!Törmäsin siihen ekan kerran kymmenisen vuotta sitten työmatkalla Japanissa. Oli yllättäen vapaa viikonloppu ja sain oppaakseni Kiotoon kaksi opiskelijaa, jotka ystävällisesti esittelivät minulle paikan nähtävyyksiä. Lounaaksi he tarjosivat minulle vähän häpeillen okonomiyakia (opiskelijan pieni budjetti,mutta vieras ei kuitenkaan saa maksaa mitään...). Paikka oli hämärän nuhjuinen "lautahökkeli", mutta aivan loistava tunnelmaltaan ja tuo ruoka oli siis aivan käsittämättömän hyvää. Eivät meinanneet uskoa, kun kovasti vakuuttelin pitäväni siitä.Hauska lisä siihen oli vielä Bonito Flakes eli jotain kalasta tehtyjä "hiutaleita/rihmoja/mitälie". Kaiken okonomiyaki-komeuden päälle ripoteltiin niitä ja ne antoivat vielä oman makulisänsä. Plus että isännät saivat hyvät naurut kun huijasivat ensin minua, että ne ovat jotain eläviä höttiäisiä - hiutaleet kuin liikehtivät ja käpristelivät kuuman safkan päällä... Namia kaikki tyynni!!! Harmi ettei tullut otettua kuvia ko. paikasta.Mukavat muistot!

    VastaaPoista
  2. Okonomiyaki oli minulle oikeastaan ihan uusi tuttavuus. Joltain nettisivuilta näin kyseisen ruokalajin ja päätin katsoa, mitä siitä saisi aikaseksi.

    VastaaPoista