13.1.2008

Siivotonta kieltä

Viime aikoina on muutamassakin blogissa esitelty niitä tuikimielenkiintoisia hakusanoja, joilla ihmiset ovat eksyneet kuka kenenkin blogiin. Minä ja. Turkulaiset sanovat ja, kun tarkoittavat myös.

Eniten tullaaan tietysti ihan hakemalla jotain tiettyä ruokaa tai ruoan osaa. Kestosuosikkeja ovat uunilohi, lindströmin pihvit, vuohenjuusto, kuhafile, stifado ja ankanrinta. Polkkapossu on myös suosittu hakusana, se ei tosin ole ruoka eikä edes ruoan osa. Voi sitäkin purra, jos uskaltaa. Terveydestä, ruokavammoista ja muusta altiopositiivisesta diipadaapasta kiinnostuneiden hakusanoja ovat karppaus, listeria, laktoosi-intoleranssi, keliakia, e-koodi, ihahaa.

Sitten on vielä se ryhmä, joka hakee ruokasivuiltani silmäniloja muuallekin kuin lautasellensa: naku, tissit, matti ja teppo... paras haku on tietysti ollut jo ajat ajat sitten polkkapossu alasti. Vai oliko se polkkapossu naku. Kyllä kyllä. No se ei ollut vuoden sisällä.


Ja vielä muutama satunnainen poiminta tältä päivältä:


etymologian palttiarallaa

Sanojen alkuperät ovat palttiarallaa aina kiinnostaneet minua. Törmäsin joskus lausahdukseen ”Tuhannen pillun päreet”. Mitä ihmettä sillä tarkoitettiin? Nopealla haulla ohjauduin netissä sivuille, joilla oli hyvinkin uskottava selitys, lainaan sen suoraa tähän: Pillun päreitä käytettiin vielä 1800-luvulla, ennen laudeliinojen keksimistä, saunoissa naisten alapään suojana. Ymmärrettävistä syistä olosuhteet maaseudulla olivat tuolloin hygienian kannalta erittäin puutteelliset, eivätkä miehet yleensä käyneet "esipesussa" ennen lauteille istumista. Lauteet siis suorastan kuhisivat erilaisia mikrobeja ja bakteereita, varsinkin koliformisia bakteereita.

Pillun päreet eli vitukkeet, kuten niitä tuolloin kutsuttiin tehtiin tavallisista männyistä vuolluista päreistä muotoilemalla ne naisen omien muotojen ja käyttötarkoituksen mukaan. Luonnollisesti ne olivat alussa puunvärisiä, mutta muuttivat sitten väriään mitä enemmän niitä käytettiin. Ihan pärekaton harmaiksi ne eivät sentään ehtineet.

Sanonta "Tuhannen pillun päreiksi" on syntynyt luonnollisesti siitä, kun miehet ovat arvioineet puun kokoa ja sen riittävyyttä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Naisille varattiin tietysti oma puu vitukkeisiin eli pillun päreisiin.


pään turvotus

Joskus tuntuu, että pää meinaa räjähtää. Pojat kiusaa, dallasit ilmestyvät kainaloihin, raejuustokuurot piiskaavat kuontaloa. Silloin kannattaa himmata ihan kevyesti ja olla aidosti ernu. Erilainen nuoruus on aina palkitsevaa ja se ehkäisee pään turvotusta.

gumbo

Polkkapossun gumboa on pakko kehottaa kokeilemaan. On se vaan ihan faktahyvää. Ainakin kun gumboa hypettää tarpeeksi. Gumbo -hakusanalla tähän blogiin tullaan tosi usein.


testicle pain (kiveskipu)

Tällä haulla päädyttiin sivuillani Chuck Norrisia koskevien faktojen pariin. Ei ehkä vähiten sen vuoksi, että jos Chuck pääse yllättämään kulman takaa, on kiveskipu hyvinkin mahdollinen. Kipu voi johtua muustakin kuin Chuckin taiasta: eturauhastulehduksesta, kivessyövästä, kiveksen kiertymästä, lisäkivestulehduksesta tai kiveksen suonikohjuista. Kiveskivun lääketieteellinen nimi on orkialgia - vähän kuin oligarkia, pitää varoa sekoittamasta. Vaikka eihän termit kaukana ole toisistaan, sillä oligarkiassa eli harvainvallassa kapea eliitti pitää valtaa lähinnä omaa etua tavoitellakseen.


sacher

Jos gumboa kannattaa kokeilla, niin sacheria ei todellakaan. Se on tosi pahaa. Se ei ole lähellekään ruokahifiä ja sitä ei kannata tarjota sukulaisille. Ja se on makeaa ja siinä on suklaata ja aprikoosimarmeladia. Minä en söisi.

5 kommenttia:

 1. No nyt kyllä tämä emäntä repeää ihan täysin! Siis ei ole kuin hetki aikaa, kun yritin armaalle pohjalaislähtöiselle siipalleni selittää tuhannen päreen sanonnan sisintä olemusta. En osannut. Ja ajattelin googlettaa. Mutta eipä enää tarvitse, KIITOS! Hän epäili, että se on jotain länsisuomalaisen (juu, tunnustan) kieroutuneen huumorintajun tuotosta. Mutta se nyt vaan sopii erittäin hyvin oikeaan kohtaan ujutettuna. Siis ei päre vaan sanonta.
  Miten joku voi kutakuinkin samoihin aikoihin miettiä samojen sanontojen syntyjä syviä. Kuka ajattelee ekaksi. Jos moni ajattelee samaa samaan aikaan, kenen ajatukset oikein ovat. Ovatko ajatuksemme ylipäänsä ollenkaan omiamme. Onko päässä mitään omaa. Kuka siellä ajattelee. Apua. Lisää punaviiniä sunnuntain suloksi.

  VastaaPoista
 2. Tiv, Aika hurjaa, jos kaksi ihmistä tollasta sanontaa mietiskelee samoihin aikoihin. jopa pelottavaa. loppu menikin sitten ylihilseen :D mutta punainen taikajuoma varmaan auttoi.

  Välispiikki, No ohhoh. Taas meen hämilleen. Jo toinen kerta lähiaikoina. Mutta kiitos paljon ja miu.

  VastaaPoista
 3. Kyllä Gumbo on hyvää...:-)...

  VastaaPoista