3.2.2007

Sacher-kakun kanssa tarjotaan wieniläisittäin kermavaahtoa


Toissa jouluna tein vanhempieni joulupöytään viemisiksi sacher-kakun, tänä jouluna Sirkka Sumuvalon suklaakakun. Taidan kehittää tästä perinteen: ensi jouluna voisi harkita likilegendaarista saksalaista suklaa-kirsikkakakkua. Nyt kun en vuoteen ollut sacheria leiponut, oli aika sellainen jo väsätä. Mieliteko, joka piti toteuttaa, ennen kuin se alkaisi näkyä kärttyisyytenä. Ja kuka kärttyistä possua jaksaisi katsella - ei ainakaan teurastaja.

Tästä kakusta tulee makeampaa kuin mehiläispesään kaadetusta sokerista. Jos haluaa tehdä sacher-kakun oikeaoppisesti, pitää jostain kaapista kaivaa glukoosi- eli tärkkelyssiirappia. Sitä on kyllä hauska kokeilla, mutta jälkiä ei ole läheskään yhtä hauska siivota. Tähän versioon kelpaa kuitenkin aivan loistavasti ihan tavallinen kidesokeri.


Sacher-kakku

pohja:

2½ dl sokeria
150 g voita
150 g tummaa suklaata
4 keltuaista
1 rkl maitoa
2 tl leivinjauhetta
2 rkl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
4 valkuaista

2-2½ dl appelsiinimehua
300 g aprikoosimarmeladia

kuorrute:

200 g tummaa suklaata
70 g voita

Vaahdota hieman pehmennyt voi ja sokeri. Erottele keltuaiset (säästä valkuaiset) ja vatkaa joukkoon. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Älä anna ylemmän astian pohjan koskea kuumaan veteen. Anna suklaan jäähtyä hieman ja sekoita siihen ruokalusikallinen maitoa ja pieni knölli vaahtoa. Lisää sulanut suklaa vaahtoon. Sekoita jauhot keskenään ja lisää siivilöiden suklaavaahtoon. Vaahdota valkuaiset, ei kuitenkaan marenkikoviksi, ja kääntele varoen taikinaan. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka, kaada taikina siihen ja paista uunin alatasolla n. 60-70 minuuttia 175 asteessa. Anna kakun jäähtyä vähintään kymmenen minuuttia ja kumoa kakku.

Halkaise kakku. Nosta tässä vaiheessa kakun alempi osa jonkin pyöreän kulhon pohjan päälle. Se on sitten helppo kuorruttaa siinä. Kostuta molemmat puolet runsaalla appelsiinimehulla. Sacher-kakku saa olla kohtalaisen kostea, sillä se on muutenkin aika raskasta tavaraa.

Levitä alaosan päälle 2/3 marmeladista. Nosta toinen puolisko, kostutettu puoli kakun sisäosaan päin, alapuolen päälle. Levitä tämän päälle 1/3 marmeladista, jolloin kuorrute on helpompi levittää, eikä se imeydy kakkuun niin voimakkaasti. Sulata jälleen suklaa vesihauteessa ja lisää voi pieninä palasina. Kumoa hieman jäähtynyt suklaa kakun päälle ja auta lastalla suklaata valumaan reunoille. Mitä vähemmän joudut lastalla hosumaan, sitä kauniimpi kakun pinnasta tulee.


16 kommenttia:

  1. Siis tuo on jo ''ylihyvän''näköistä ;)Ihana!!

    Kokeilin tuossa joku aika sitten Nigella Lawsonin suklaa-hunajakakkua...sillä naisella on aikas herkullisia ohjeita!!:)

    VastaaPoista
  2. Jostain käsittämättömästä syystä en ole koskaan kokeillut Sacher-kakkua. Kenties hirvittää, etten saa siitä 'oikean' makuista. Tuo kuulostaa kyllä hyvältä tuo makeusaste...

    VastaaPoista
  3. Oi kun alkoi tehdä mieli suklaata...on niin houkuttelevan näköistä. Pitäisi lailla kieltää nämä herkkublogit silloin kun kaapissa ei ole suklaata...!

    VastaaPoista
  4. Vilijaana: Nigella Lawsonia jaksaa kyllä katsella ja kuunnella. Tosin välillä neiti kyllä flirttailee jo hieman liikaa. Viime jaksossa Nigella teki zabaionea, joka on kyllä aina hyvää. Vähän jäi vaan ärsyttämään, kuinka zabaionen tekeminen käy ihan tuosta vaan. No ei se vaikeaa olekaan, mutta sanonpa vaan, että moni joka ohjelmasta innostuneena tekee zabaionea tulee vatkaamaan keltuaisensa vesihauteessa liian kypsiksi. Siitä olisi ehkä hieman voinut varoitella.

    Anja: Älä välitä vaikket saisikaan sacherista oikean makuista. Oikean sacherin resepti onkin tarkoin varjeltu salaisuus, joten kaikki mitä itse tehdään on aina muunnelmaa ;)

    Ulla & Heta: Jotain olen sentään oppinut -> Kun tulee tyttöjä kylään pitää tehdä jotain suklaasta C=:-)

    VastaaPoista
  5. Olen kyllä samaa mieltä että se flirttailu(keikistely)pikkasen jo ärsyttää (tai sitten tämä on kateellisen naisen puhetta);) ja muutenkin se ns.huoleton kokkaaja,joka hius just prikulleen asetettuna paikoilleen,tekee käden käänteessä ihan mitä vaan...ihmettelin juuri tuota zabaionea,kun olen luullut sen tekoa hirmu vaikeaksi/hankalaksi ;0D No jokatapauksessa muutamia hyväksi havaittuja ohjeita olen kokeillut,toiset aika suuritöisiä,mutta hyviä!!=)

    VastaaPoista
  6. Löytyykö tuo Sirkka Sumuvalon suklaakakku täältä sun blogista? Kuulostaa kiinnostavalta myöskin!

    VastaaPoista
  7. Löytyykö tuo Sirkka Sumuvalon suklaakakku täältä sun blogista? Kuulostaa kiinnostavalta myöskin!

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Miksi tämä blogi haamupäivittyy blogilistalla ihan jatkuvasti! Meinaa rasittaa!

    VastaaPoista
  10. Siken kakku löytyy, kun laitat sen hakuun.

    Ja toi päivittyminen on ärsyttävä juttu. Monissa itsekin seuraamisssani blogeissa ihan sama ongelma. Blogilista alkaa menettää merkitystään. Voisihan sitä tietty kysellä ylläpidolta, missä ongelma on...

    VastaaPoista
  11. Tervehdys oi Possunen! Siirsinpä tämän kommentin tuosta Berliini-osiostasi, että huomaat.

    Ankka oli tosi maukasta ja tiedottaja väänsi paln painikkeeksi alusta asti punaviinikastikkeen, kuitenkin Possun ohjeistamalla terästyksellä, eli sekaan hieman kirpeyttä appeelsiinista ja voila! Siellä on kuulemma isot bileet tulossa, joten hyvä vaan, että sorsia on siellä teillä päin. Ajattelin tulla kuokkimaan, jos kutsua ei ala kuulua ;o)

    VastaaPoista
  12. Ihanan näköistä kakkua...täytyy kokeilla, on myös vieras kaku minulle vaikka suklaasta pidänkin. Siis toki olen syönyt mutten tehnyt.
    Ja sinä ilkeä, kateellinen häirikkö joka kommentoit tänne jotain tyhmää, häivy, tai anna oma osoitteesi että me polkkiksen fanit voimme yhdessä haukkua SINUT pystyyn!
    Polkkapossu, sivusi ovat upeat ja verbaalinen taitosi vetänee vertoja ruuanlaittotaidollesi (vaikkei ole koskaan ollutkaan iloa päästä maistelemaan ruokiasi mutta ohjeiden lukemisen ilo on lähes yhtä suuri).

    VastaaPoista
  13. Kyllä Jytiilin kommentit on huomattu Berliinistäkin jo :)

    Heh. Ja kiitos vaan kannustuksesta. Olen kyllä vähän pöhkö kokin alku, mutta eipä tuo mitään.

    VastaaPoista
  14. Otin ja pykäsin Sacheria viime viikolla, kuten Soppakellarissa kerrotaan. Pari kysymystä tuli tekovaiheessa mieleen, joten ei kun syltty-- polkkatehtaalle.

    1) Minkähänlainen mitta tuo knööli oikeastaan on? Nakkasin suklaan sekaan reilin teelusikallisen voi-sokerivaahtoa, ja määrä taisi ainakin lopputuloksen kannalta olla riittävä.

    2) Miksi sulatettuun suklaaseen nakataan ensin knööli rasvasokerivaahtoa, ja tämän jälkeen knöölillä höystetty suklaa sekoitetaan rasvasokerivaahtoon? Kun aineet menevät kerran sekaisin, niin miksei suklaasulaa dumpata kerralla rasvavaahtoon?

    VastaaPoista
  15. Miespuolinen: Se mitta on knölli :D
    No se on vaan vitsimitta. Hyvin epämääräinen määre, mutta päädyit selvästi hyvän ratkaisuun. Minulla se on yleensä vajaa lusikallinen. Paitsi jos keittoon lisätään knölli voita, voi se olla neljäkin lusikallista.

    ja siksi laitetaan ensin vain vähän, ettei sulatettu suklaa ota paniikkia. Kun se on saanut jo hetken kestää seosta, se ottaa isomman määrän paremmin vastaan.

    VastaaPoista