15.1.2008

Hapankaalimättöä

Kirjoitin Matkalehteen pari kroatialaista reseptiä. Luvan kanssa saan julkaista Polkkapossussakin, kun vaan lehti on ilmestynyt. Digiversio ainakin näkyy olevan hollilla, joten tässä toinen resepteistä.



Sarmat eli kroatialaiset kaalirullat
( 5-6 annosta)

1 savoijinkaali (n.11-15 käyttökelpoista lehteä)
170 g pekonia
1 sipuli
400 g sika-nautajauhelihaa
1 dl riisiä
pieni kourallinen tuoretta persiljaa
3 valkosipulinkynttä
2 kananmunaa
1 tl oreganoa
ripaus suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
400 g hapankaalisilppua
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
1 tl oreganoa
1 kanaliemikuutio
vettä

Poista veitsellä kaalista kanta ja keitä kevyesti suolatussa vedessä viitisen minuuttia. Poista uloimpia lehtiä sitä mukaan kuin ne lähtevät mukavasti irti. Paista kuutioitua pekonia hetki pannulla ja kuullota pilkottua sipulia pekonista irronneessa rasvassa. Sekoita raaka jauheliha, keittämätön riisi, pekoni, sipuli, pilkotut valkosipulinkynnet, kananmunat, oregano, suola ja pippuri. Laita kaalinlehdelle sen koosta riippuen 2-3 ruokalusikallista massaa ja rullaa kääryleeksi.

Valuta hapankaalisilppua siivilässä tai purista siitä nesteet pois. Lorauta vuoan pohjalle hieman oliiviöljyä ja peitä pohja hapankaalilla. Lado sen päälle kääryleet ja loput hapankaalit.

Laita tomaattimurska kattilaan, lisää sokeri, oregano ja kanaliemikuutio. Kiehauta. Kaada vuokaan hapankaalien päälle. Lisää tässä vaiheessa niin paljon vettä, että kaalirullat juuri ja juuri peittyvät. Paista 150-asteisessa uunissa 1½-2h.

9 kommenttia:

  1. No minä ensin katoin, että mitä ihmeen nyssyköitä nämä mätöt ovat, mutta selvisihän se - iki-ihania kaalikääryleitähän täällä on väsätty.... kelpais mullekkin =)

    VastaaPoista
  2. Juu kaalikääryleitähän ne. Tosin vähän eri tyyliin valmistettuja, kuin täällä on totuttu. Tuloksena tiiviimpi täytemassa. Ja ulkoisesti hapankaalilla tuunattu. Hyviä olivat!

    VastaaPoista
  3. Tulisikohan näistä hyvä neitsytruoka uudelle uunilleni? Hmmmm... *kuol*

    VastaaPoista
  4. Kiäryleet ovat varmasti herkkua! Itse pääsin joku aika sitten kroatialaisen juuston makuun, kun tilasin Zagrebiin matkanneelta ystävältäni tuomisiksi paikallista Paški sir-juustoa. Kyllä oli saatu juustoon mahtumaan hyvyyttä! Ko. tuotetta kehuttiin viime syksynä Presso-vainaassa.

    VastaaPoista
  5. Satujatar, Tulisi :) Ohje on kroatialaisen natiivin käsialaa ja siis sinänsä kroatialaisittain erittäin autenttinen. Ehkä minun makuuni olisi kaivannut hieman mausteita, toisaalta kauniimman polkkapossuversion mielestä oli sikamaisen maistuvaa.

    VP, Aaargh miten hyviä kunnon juustot voikaan olla. Kävin yhtä ruokakuvausta varten hakemassa kaupasta 50 g parasta parmesaania. Asia huvitti vähintäänkin paljon tiskin takana keekoilevaa naisilmestystä. Ymmärrettävää. Onneksi olen jo tuttu ilmestys stokkan juustotiskillä. Aina kyselemässä minijuustopaloja, tai juustoja joista kukaan ei ole kuullutkaan. Mutta asiaan... voi äiti, kuinka hyvää täydellinen parmesaani voi olla juuri raastettuna. Toki parmesaania on syönyt iät ja ajat, mutta kun saa hyvää versiota, niin kawabunga housut pois ja liitoon.

    VastaaPoista
  6. Vaikuttaa herkulliselta tuo hapankaalimättö. Taistaidan poiketa perinteisestä jauhelihamakaronista ja yllättää perheeni tällä upealla juhlaherkulla. Laittakaa peukut pystyyn, en ole mikään huippukokki.

    VastaaPoista
  7. Taitaa olla enemmänkin arkiruokaa kuin juhlaherkkua, mutta oikein maistuvaa kuitenkin. Tosiaan kiikun kaakun, ehkä himppu lisää mausteita...

    VastaaPoista
  8. Kiitoksia vain Polkkapossu. Mutta tässäpä resepti, rakastan kaalikääryleitä ja himoitsen hapankaalia. Pakko tehdä tätä kun mies häipyy paikalta, mokoma kun ei siedä paistuvan kaalin tuoksua (hajua, hän sanoo) :D

    VastaaPoista
  9. Taalla Wienissa myydaan kokonaisia kaaleja hapatettuna nimella Sarma josta sitten kaaraistaan kaaryleita.

    VastaaPoista