21.1.2008

Minestronen kuiskaus

Vasta viisi kuukautta sitten sain purkitettua oman sadon tomaatit. Poistin niistä kuoret ja vein ne huolellisesti valittujen ainesten kanssa säilyketehtaalle. Tiesin, että muutaman kuukauden päästä tulisin avaaman ensimmäisen purkin pelonsekaisessa mielentilassa.

Hopeinen, juuri kiillotettu perintötölkinavaaja polkkasi taianomaisessa auringonsäteessä kuin rukoilijasirkka vaanien saalistaan. Pieni säteen häivähdys osui jo ennestään pilkehtivään silmäkulmaani ja tunsin nousevani muutaman sentin keittiön silikonimaton yläpuolelle. Käteni ojentautui tahtomattani tölkinavaajaa kohti ja kuulin sukuni muinaisten kokkipatriarkkojen hyväksyvän kuiskeen: nyyyyyt Polkkapooossuuuuu, se on naaaakkiminestroooooonen aaaaaika nyyyyt! (<- div="" fiiliksiin="" hitaasti="" kuiskaten="" niin="" p="" sano="" set="">

Minestrone on siitä hulppea keitto, että sen voi tehdä vähän mistä vaan. Perusideana on kai ollut, että siihen tulee ainakin vihanneksia ja pastaa. Loppu on sitten valinnaista: selleriä, porkkanaa, sipulia, maissia, lumilapioita, papuja. Alla olevan minestronen idea on helppous. Ainekset ovat perusjuttuja, joita pitäisi aina olla hätävarana. Pilkkominenkaan ei paljon ohimoita puristele, ei tarvi leikata muotoiltuja vihanneksia tyyliin julienne, 5x5mm kuutio tai muutakaan jargonia. Nakit kun laskettelee paloiksi kovalla kädellä, niin alkaa olla jo voiton puolella.



Nakkiminestrone


2 prk kuorittuja tomaatteja
1,5 dl valkoviiniä
1,7 l vettä
3 kanaliemikuutiota
2 dl keittämätöntä rakettispagettia
2 pss keittojuureksia
1 pss herne-maissi-paprikaa
10 nakkia
1 rkl oreganoa
paprikajauhetta
1 rkl sokeria
(suolaa)

Kaada isoon kattilaan tomaatit ja vedä sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot ja kiehauta jälleen. Lataa spagetit joukkoon. Pienennä pakastekeittojuurekset vielä pienemmiksi kuutioiksi ja heittää soppaan. Anna poreilla taas hetki ja lisää hemapat ja pilkotut nakit. Mausta oreganolla ja paprikajauheella. Tomaatti kaipaa seurakseen sokeria, joten ruokalusikallinen mukaan hyvällä omatunnolla. Hunajakin käy. Tomaatti imee myös suolaa, joten kolme kanaliemikuutiota ei välttämättä riitä: tarkista siis suola. Tai jos sinulla on valmista hyvin suolattua lihalientä pakkasessa, niin nyt on hyvä aika käyttää se pois.

Kuiskasitko?

3 kommenttia: