2.9.2017

The Great Gatsby -elokuvaillallinen (9.9.2017)

Jos ajattelen 1920-luvun Yhdysvaltoja, ensimmäisenä mieleeni tulevat jazz, laiton alkoholinmyynti, miesten kokouimapuvut ja pörssiromahdus. Harvemmin ajattelen miesten kokouimapukuja, mutta olkoon nyt näin. 20-lukua on kutsuttu monella määritteellä: mm. kultainen, iloinen, kuohuva. Kieltolaki, naisten äänioikeus, siirtolaiset ja lopulta suuri pörssiromahdus antoivat kaikki oman mausteensa tämän ajan ihmisen elämään. Ja yhtäältä sodan huolet alkoivat hiljalleen helpottaa, ihmiset löysivät uudelleen iloa ruuasta ja juomasta.

Taustan koko hommalle antaa 1914-1918 käyty ensimmäinen maailmansota. Täältä ovat lähtöisin termit meatless monday eli lihaton maanantai ja wheatless wednesday, vehnätön keskiviikko. Ruuassa yritettiin säästää, jotta liittoutuneiden joukot saatiin ruokittua. Food will win the war oli Yhdysvaltojen hallinnon kampanja elintarvikkeiden riittämiseksi. Ruokaa ajatellen sodasta jäi muistot myös heikkolaatuisista säilykkeistä. Maku saattoi olla hyväkin, mutta moni rintamamies sai niistä myrkytyksen. 20-luvulla säilyketeollisuus räjähti kukoistukseen, kun sodan jäljiltä alettiin panostaa säilykkeiden terveydelliseen laatuun. En tällä tarkoita ruuan ravintoarvopuolta vaan itse säilyketölkin turvallisuutta. Säilyvyyteen vaikutti myös sähköjääkaappien tulo markkinoille. Kyse oli tosin vielä luksustuotteesta, joka ei hetkeen ollut keskivertoamerikkalaisen saatavilla.

USFA Poster, Artisti Charles Edward Chambers. Lähde: Library of Congress
Siirtolaisten mukana lisääntyi tietoisuus muiden maiden ruokakulttuureista. Esimerkiksi New Yorkiin oli kasvanut jo omat kaupunginosansa italialaisille ja kiinalaisille, Little Italy ja Chinatown. Nämä tarjosivat eksotiikkaa kaipaaville nykiläisille halvan ruokavaihtoehdon.

Entäpä 1920 alkanut kieltolaki? Kieltolaki oli voimassa koko vuosikymmenen ja muutaman vuoden vielä seuraavastakin. Salakuljetus, salakapakat, laiton alkoholi ja järjestäytynyt rikollisuus ovat tämän ajan lapsia. On esitetty, että moderni amerikkalainen järjestäytynyt rikollisuus on mahdollistunut juuri kieltolain vaikutuksesta. Jos jotain pahaa, niin ehkä vähän hyvääkin: huonekalukauppias Al Caponen ansiota on erään tarinan mukaan se, että maitopurkkeihin tuli parasta ennen -päiväykset. Lähisukulaisen vakava sairastuminen sai Caponen toimimaan sen eteen, ettei terveysriskejä tällä saralla enää olisi. Kieltolaki aiheutti monien laillisten kapakoiden, ravintoloiden ja viinitilojen tuhon. Samalla teen ja limonadin myynti kasvoivat valtavasti. Alkoi syntyä uudenlaista kahvilakulttuuria ja samalla myös kaakaon ja suklaan käyttäminen moninkertaistui. Alkoholin tuomaa nautintoa kompensoitiin makealla ja sokerin kulutuksessa tapahtui iso nousu. Mutta ennen kaikkea tämän ajan ravintolakulttuurille oli ominaista juuri salakapakat.

Mutta mitä tämä kaikki merkitsi tavalliselle amerikkalaiselle? Sokerihammasta siis kolotti, hiukan haluttiin jotain eksoottistakin, myös jotain kotimaista ja halpaa ja pikkuisen jotain kummallista. Tiivistettynä tästä tuli äyriäis- ja hedelmäcocktailien, salaattien, ananaskeikauskakkujen, perunan ja erilaisten hyytelöiden kulta-aikaa. Jos katselee yhdysvaltalaisten hotellien ruokalistoja 20-luvulta, samat teemat ja ruuat toistuvat. Salaateista caesar ja waldorf ovat suosituimpien joukossa. Waldorfiin yhtenä raaka-aineena käytettävää varsiselleriä näkee listoilla siellä täällä muutenkin eri tavoin valmistettuna. Erittäin paljon näyttää olevan sellerikeittoa, jota on jatkettu perunalla. Perunasta on muutenkin listoilla erilaisia versioita duchessesta valkosipulilla höystettyyn muusiin ja fondanttiin. Sitten on kaikkea pientä naposteltavaa, pähkinöitä ja siemeniä paahdettuna, maustettuna, öljyttynä ja vaikka miten. Sieniä näkee menuissa, monesti ne on paistettu ja sitten haudutettu kermassa. Herneet voisessa kastikkeessa ja kala raskaan kermalla jatketun hollandeisen (sauce mousseline) kanssa on jo tuolloin ymmärretty suureksi herkuksi. Lihana on kaikkea lampaasta possuun ja kanaan ja monesti seurana saattaa olla ehkä meidän korviin hieman eksoottiselta kuulostava kirsikkainen soosi. Kirjoittaja nieleskelee juuri tyhjää. Jälkkäreinä tarjoillaan erilaisia keikauskakkuja, melboja ja hedelmäcocktaileja. Nieleskely jatkuu.

Nämä asiat mielessä pitäen Turun Scandic Julian Bistro Juliennessa järjestetään lauantaina 9.9.2017 leffapäivänä näytäntö, jonka yhteydessä tarjoillaan 1920-luvun New Yorkin tyyliin illallinen. Elokuvana on The Great Gatsby, jossa Leonardo di Caprio näyttelee miljonääri Jay Gatsbya. Gatsby on rikastunut salakuljettamalla ja myymällä alkoholia kieltolain aikana. Elokuva perustuu yhdysvaltalaisen kirjailijan F. Scott Fitzgeraldin kuuluisaan romaaniin Kultahattu, josta on tehty useita elokuvaversioita.

Lähde: www.fjackets.com

Menu (39€)

Alkupaloiksi salaatteja New Yorkin tyyliin

Alkuruokana äyriäiscocktail

Väliruokana sellerikeitto, syysomenalastuja ja pekonimurua

Pääruokana porsaanfilettä Black & White

Raikastajana päärynää ja vadelmamelbaa

Jälkiruokana pieni ananaskeikauskakku

Tilaisuuteen voi ostaa juomapaketin hintaan 21€. Osallistuminen pöytävarauksella täältä. Mikäli ei halua osallistua illallisnäytökseen, talo järjestää kyseisen elokuvan ilmaisnäytökset klo 12 ja 15 (popcornit talon puolesta).
2 kommenttia:

  1. Your article is great. I like it and your work is marvelous. I really happy to read it and I wish to read more on this site. Thanks for sharing with us.Black Panther Jacket

    VastaaPoista
  2. erittäin hyödyllinen artikkeli i agin tiedot, kuten tämä blogi Video Explainer suosittelee tätä kumppaneillemme

    VastaaPoista