7.1.2009

Erijehna lucullus

Vanhan Rooman eräs merkittävä muinaisplankton oli herra Lucullus. Muiden ansioidensa ohella hän oli aikansa ahmatti ja aistiensa Auervaara. Tarina kertoo hänen päivällistäneen tapojensa vastaisesti yksin, jolloin keittiö valmisti vain yhden ruoan. Tästä vihastuneena käivänä huusi keittiöön: "Ettekö te moukat tiedä Lucuksen illastavan tänään Lucuksen kanssa?" Pakko myöntää, että meillä on keittiössä sama meininki. Harvemmin palvelijani tekee minulle monen ruokalajin aterian, vaikka pidänkin sitä itsestäänselvyytenä.

Mutta oletteko kuulleet ennen termiä lucullus puhuttaessa ruoasta? Siitä on tullut synonyymi herkulliselle, gourmet'lle, maittavalle, oivalliselle, mässäiltävälle, erijehnalle. Jos annoksen nimi on vaikkapa Piisami lucullus, tarkoittaa se siis yksinkertaisesti vain herkullista piisamia.

Jouluisin hiukoo yleensä hieman normaalia useammin ja tekee mieli hetki toisensa jälkeen dipata sormet kinkkuvatiin. Mutta tänä jouluna kastoinkin vain joka toinen kerta ja rattoisina välihetkinä runttasin lucullusta.
Toast lucullus

kuohukermaa
piparjuurta
avokadoa
limen mehua
kylmäsavulohta
paahtoleipää
voita

Vatka kermaa kevyeksi vaahdoksi ja raasta joukkoon hitunen kuorittua piparjuurta. Kuori avokado, poista kivi ja leikkaa viipaleiksi. Pirskottele päälle limemehua. Kääri lohen sisään lusikallinen piparjuuri-kermaseosta ja laita voidellulle ja paahdetulle leivälle. Laita leivälle myös pari viipaletta avokadoa.

Maistuu myös hyvän saaristolaisleivän päällä, jota on taas menneinä viikkoina valmistettu useammasskin blogissa. Nostetaan siis vanha kirjoitus tähän.


Saaristolaisleipä

1 l kirnupiimää
50 g hiivaa
3 dl siirappia
3,5 dl kauraleseitä
3,5 dl mämmi-ja leipämaltaita
3,5 dl ruisjauhoja
n. 1 l vehnäjauhoja
1 rkl suolaa

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Lisää siirappi ja yhteen sekoitetut kuivat aineet, sekoita hyvin, taikina jää melko löysäksi. Jaa taikina leipävuokiin ja anna kohota kaksi tuntia. Paista 160-asteessa n. 2 tuntia.

1 kommentti:

  1. Lisääpä tuohon taikinaan vielä pari desiä puolukkasurvosta - mehevöittää mukavasti.

    VastaaPoista