21.8.2008

Som tam ping pong tiko tiko

Nyt jyrähtää salaattien aatelinen kaikkine mielettömine tuoksuineen. Tiko tiko. Taisin joku aika sitten hurahtaa thaimaalaisiin pöperöihin erään pienen tehtävänannon tiimellyksessä. Toivottavasti hihhuloitumiseni on lopullista. Tälläkin hetkellä keittiössäni tuoksuu mielettömät limen ja sitruunaruohon tuoksut yhdistettynä hentoon kardemummaan. En kylläkään tiedä, käytetäänkö kardemumma thaikkuruoissa, mutta kyllä tästä vielä mielenkiintoinen keitto syntyy. Mutta ei se mitään. On niitä hassumpiakin fuusioita nähty: heti tulee mieleen poliisin ja koiran jälkeläinen poliisikoira. Eikä sitten enempää sinipukuisten ammattietiikasta. Siis laitosapulaisten.

Seuraavassa kuitenkin, Polkkapossu frankly presents:

Papaijasalaatti - Som tam
(2-3 annosta)


1 dl vihreitä papuja
4 valkosipulinkynttä
3 chilipalkoa
2 rkl maapähkinöitä
1 rkl juoksevaa palmusokeria (voit korvata hunajalla)
1½ rkl limemehua
1 rkl kalakastiketta
4 kirsikkatomaattia
1 raa’ahko papaija
1 porkkana

Mittaa isoon mortteliin paloitellut pavut, valkosipulinkynnet, chilipalot ja maapähkinät. Anna paloille kevyesti kyytiä survimella. Lisää palmusokeri, limemehu ja kalakastike ja sekoita. Lisää myös halkaistut kirsikkatomaatit. Kuori papaija, huuhtele pikaisesti ja raasta raastinraudalla. Raasta myös porkkana ja sekoita kaikki aineet keskenään. Tarjoa tahmean riisin ja paistetun kanafileen kanssa.

Oikeasti salaattiin käytetään vihreää papaijaa. Sitä saa kyllä Helsingissä esimerkiksi Vii Voanista, mutta eipä tuo mitään. Korvasin hieman raaemmalla normipapaijalla.

4 kommenttia:

  1. Tää on kuningasruokaa, vaikka muiden keittiöistä (thai-sellaisista) lähes poikkeuksetta liian tulista minulle. On siis tehtävä itse. Onneks postasit luotto-ohjeen, Porso.

    VastaaPoista
  2. Luotto-ohjeesta en tiedä, mutta täällä maistui. Porso? Not good.

    VastaaPoista
  3. Sitten lisää thaikkureseptejä kiitos.
    nimim. thairuokakoukussa

    VastaaPoista
  4. Suomesta kunnon Som Tam papaijaa ei saa kuin etnisistä kaupoista. Papaijan voi korvata porkkanalla, lantulla tai kyssäkaalilla. Toinen hyvä salatti on Tam Tääng mutta se taitaa olla toinen tarina...

    VastaaPoista