3.11.2007

Villellä on rehevä puska

Ottawan maku on hapan ja aromi mieto, kun taas Heisan maku muistuttaa mesimarjaa. Muskokan pensas on matalampi kuin Ottawan, mutta Villen puska on rehevä ja siinä on pitkät ja vähäpiikkiset versot. Ville voisi joskus vähän siistiä puskaansa.

No nämä kaikkihan ovat vadelmalajikkeita. Onhan se itsestään selvää, että lajikkeita on useampia, harvoin sitä vaan tulee ajateltua. Kovin samalta ne kaikki noin nopeasti ajatellen tuntuu maistuvan. Keltaista vadelmaa en taidakaan olla testannut, vaikka muistan sellaisen joskus nähneeni.

Vadelman lehdissä on paljon C-vitamiinia, joten siitä vaan teetä keittelemään tai etanolia maustamaan. Vadelmassa oleva ellagihappo toimii syöpää aiheuttavien vapaiden happiradikaalien sitojana ja tuhoaa myös niitä. Vadelmassa on reilusti magnesiumia, mangaania, kalsiumia, fosforia ja matoja. Mato ei kyllä mielestäni ole enää vadelmassa vika vaan lähinnä ominaisuus.
-------
Tähän jälkkäriin löytyy ainekset yleensä kaapista. Marjoja voi vaihdella mielen ja mahdollisuuksien mukaan, pääasia että niitä on.



Marjapaistos

1 dl punaherukoita
1 dl mustaherukoita
1 dl vadelmia
2 dl mansikoita
½ dl sokeria

100 g voita
1 dl ruisjauhoja
2½ dl Nalle neljän viljan täysjyvähiutaleita
½ dl vehnäleseitä
1 dl ruokosokeria
kunnon ripaus kardemummaa

Survo punaherukat ja mustaherukat, ei niin tarkasti, rikki ja sekoita joukkoon vadelmat, mansikat ja sokeri. Voitele uunivuoka ja kaada marjat pohjalle. Sulata voi ja sekoita siihen ruisjauhot, hiutaleet, leseet, ruokosokeri ja kardemumma. Kaada marjamössön päälle ja levitä tasaisesti. Paista 180-asteessa n. 25 minuuttia. Tarjoa vaniljajätskin kanssa.

Ja muita mielenkiintoisia ohjeita, joissa vadelmaa:

Sinihomejuustopatee ja vadelmakastiketta
Grillattua kanaa ja vadelma-voikastiketta
Punaviini-vadelmasorbetti
Jordanialainen vadelmatahna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti