14.11.2007

Ravintolapako


Musiikkilautasella Ramin Djawadi.
--------------

Scientific American uutisoi, että erilaiset ruoat vaikuttavat erilailla kehon ja varsinkin aivojen toimintaan. Kun tarjoilija tuo laskun, saattaa jokin ruoka-aine hidastaa laskun loppusumman ymmärtämistä.

Kuinka yllättävä tulos. Jos olen vähävaraisena käynyt ravintolassa syömässä hanhenmaksapalleroilla ja viiriäisenmunilla täytettyä pallokalaa, ymmärrän ottaa jalat hyvin nopeasti alleni tarjoilijan silmän välttäessä. Näissä ruoka-aineissa on pakko olla jotain, mikä nopeuttaa aivojen toimintaa.

Kuinka ollakaan kalassa on juuri niitä omega-3-rasvahappoja, joita aivot tarvitsevat. Omega-3:n on todettu olevan hyväksi silmille: näkee paremmin pakoreittinsä ja pystyy väistämään keittiön kokkien käsissä tanssivat juuresveitset, jotka kyttäävät maksamattomien asiakkaiden kateenkorvia.

Viiriäisenmunissa on koliinia, joka parantaa reaktioaikaa ja pitää muistin virkeänä. Kummatkin hyvin tärkeitä siis: ensinnäkin auttaa muistamaan, että lähtötelineet pitää kiinnittää heti pöydän vasemmalle puolelle tarjoilijan havaitsemattomiin. Toiseksi ei tarvi tatuoida ihoon koko ravintolan ympäristön kattavaa ilmastointiputkien verkostoa. Riittää, kun painaa hyvin mieleensä. Tuollainen tatuointi olisi sitä paitsi älyttömän kallis ja ehkä myös hieman ylireagointia pelkkää ravintolapakoa ajatellen. Eräässä tutkimuksessa koliinin todettiin parantavan pitkänmatkan juoksijoiden kestävyyttä. Tähän kannattaakin panostaa kiinnijäämisen pelossa, sillä ravintoloiden tarjoilijat ovat masentavan kovakuntoisia: kiireellisinä päivinä he vetävät komeasti kymmenen kilometriä salissa. Kannattaa ehkä pyytää vielä ylimääräinen muna annokseen, sillä se ei kuitenkaan ole se kaikkein kallein juttu.

Hanhenmaksasta saa reippaasti A-vitamiinia. Se auttaa mm. luuston terveeseen rakentumiseen. Paon aikana on nimittäin ensiarvoisen tärkeää, että esimerkiksi nilkan luut, kiilaluu, veneluu ja telaluu eivät napsahtele poikki. Toisaalta liiallinen A-vitamiinin saanti saattaa aiheuttaa osteoporoosia. Hanhenmaksaa kannattaa silti pyytää tupla-annos, sillä A-vitamiinin liikasaannin toisena oireena on ruokahaluttomuus. Eipähän tarvi mennä heti seuraavana päivänä toiseen ravintolaan kiinnittämään lähtötelineitä.


2 kommenttia:

  1. Hihii. Opetusta hauskalla tavalla. Sivujasi voisi suositella ravintola-alan oppilaitosten kurssikirjallisuudeksi.

    VastaaPoista