4.9.2007

Tuumasta toimeen


Cansei de ser sexy
The Killers
The Coral

Kovalevyni teki indiehyökkäyksen, mutta otin siitä torjuntavoiton Pappi-Juutaalla.

-----
On se hieman ihmeellistä, että 2/3 Eurooppaan tuotavasta kardemummasta tuodaan Pohjoismaihin. Todiste suomalaisten liiasta pullataikinan kanssa läträämisestä. Toisaalta Tukholmassa on ehkä 18 miljoonaa intialaista ravintolaa, joissa pilahvit ja curryt saavat ominaismakunsa juuri kardemummasta. Islannissa tuosta maistuvasta maustekasvista hiisataan aromit geysirkylpylöissä, joissa virtsavaivaiset käyvät parantamassa putkensa aikaisen kastraatioitumisen pelossa. Tanskassa pukki tuo jouluna kardemummakeksejä ja sitten kaikilla on ihan törkeän hauskaa.

Ei se ehkä olekaan siis kovin ihmeellistä.

Kardemumma on maailman kolmanneksi kallein mauste sahramin ja vaniljan jälkeen. Poimiminen tehdään käsin ja vienolla herkkyydellä, tästä muodostuu kallis hinta. Minä en kyllä näe mitään ristiriitaa: ei kai voi olla kovin vaikeaa poimia McCormick-pusseja kardemummapuusta?

Seuraavasta ei paljon kastikkeen tekeminen helppone. Mietin mitä kastiketta tekisin kanaleikkeiden kanssa, kun sitten näin kuiva-ainekaapissani Knorrin kastikepussin. Turha niitäkään on väheksyä: ei sitä aina vaan jaksaa vääntää kaikkea ihan alusta alkaen. Kookosmaidollahan voi korvata maidon lähes reseptissä kuin reseptissä joten tuumasta kankaanniemeen.



Kookos-currykastike broiskulle

1 pss knorrin currykastikeaineksia
3 dl kookosmaitoa
ripaus kardemummaa
½ rkl voita
suolaa

Valmista pussin ohjeen mukaan, mutta korvaa maito kookosmaidolla. Mausta pienellä ripauksella kardemummaa. Sulata joukkoon voi ja lisää suolaa, jos siltä tuntuu.


Itämainen kasvisgratiini

2 sipulia
2 paprikaa
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
palkopapuja
3 cm raastettua inkivääriä
kanelia
neilikkaa
kurkumaa
suolaa

kastike:

3 dl maitoa
suolaa
pippuria
muskottipähkinää
3 valkosipulinkynttä
juustoraastetta

Kypsennä ensin paloitellut kasvikset joko mikrossa tai keittämällä al dente. Heitä kaikki kasvikset uunivuokaan. Lisää joukkoon raastettu inkivääri, kanelia, neilikkaa, kurkumaa ja reilusti suolaa.

Kiehauta maito, mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Purista maidon sekaan valkosipuli. Lisää sitten hiljalleen juustoraaste. Anna lämmetä kunnes kasti on tasaista. Kaada kasvisten päälle. Gratinoi 230 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia.

---
By the way: tiesittekö, että Itämaa (ruots. Österland) on aikoinaan ollut eteläistä Suomea tarkoittava nimitys? Kirkolliskokoukselta pyydän jo etukäteen anteeksi, että jouluevankeliumi kaikkine kardemummineen ja itämaan tietäjineen meni pahasti uusiksi.
---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti