
Persilja on kyllä loistavaa kuin maatilamatkailu Nummi-Pusulassa. Ilman kumpaakaan ei tulisi toimeen tai jos tulisi, niin helposti vaikka ilman kumpaakin. Joka tapauksessa persilja on varmasti yksi tunnetuimpia yrttejä niin Turussa kuin muissakin oikein huikeissa metropoleissa. Maailmalla käytetään ehkä enemmän lehtipersiljaa; meilläkin sen suosio tuntuisi olevan nousemaan päin.
Seuraavan ruokaohjeen löysin jostain keittokirjasta, harmi vaan en yhtään muista mistä. Enkä oikeastaan muista ohjettakaan kovin tarkkaan, mutta kyseessä oli aika näyttävän näköinen alkupala. Tähän siis tulee vähän sovellettu versio, mutta sitähän ruoanlaiton pitää ollakin.
Persiljalla maustettua munasalaattia ja tiristettyä anjovista perunapedillä2 annosta

Pottuviipale
2 isoa viipaletta rosamunda-perunaa
oliiviöljyä
sitruunan mehua
suolaa ja pippuria
Keitä perunaviipaleita n. 10 minuuttia. Loput aineet käytetään annoksen kokoamisvaiheessa.
Persilja-munamasa
1 kovaksi keitetty muna
½ punasipuli pieneksi hakattuna
2½ rkl majoneesia
2 tl dijon sinaappia
½ dl persiljaa silputtuna
suolaa ja pippuria
Hakkaa muna pieneksi. Sekoita kaikki aineet. Lisää majoneesia, jos tuntuu siltä.
Frittitaikina
öljyä paistamiseen
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl tosi kylmää vettä
1 keltuainen
20 g raastettua parmesaania tai pecorinoa
suolaa
4 anjovisfilettä
Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa 180 asteiseksi. Sekoita 1 1/4 dl vehnäjauhoja ja jääkylmä vesi. Lisää keltuainen, juusto ja hippunen suolaa. Sekoita tosi tasaiseksi masaksi. Pujota kaksi anjovisfilettä yhteen tikkuun ja kierittele sitä lopuissa vehnäjauhoissa. Pyöräytä tikut taikinassa ja tiristä kuumassa rasvassa hetki. Nosta talouspaperille valumaan.
Kokoaminen. Laita perunaviipale lautaselle. Kaada sen päälle hieman oliiviöljyä ja sitruunan mehua. Pirskota hieman pippuria päälle. Laita lusikalla persilja-munamasaa perunaviipaleen päälle ja työnnä anjovistikku perunaviipaleeseen pystyyn. Koristele persiljalla.
Hieno on annos, hieno on. En ole ikinä friteerannut mitään. Ei minulla ole mitään paksupohjaista kattilaakaan. Voinko friteerata ihan vaikka paistinpannussa?
VastaaPoistaSivusi pitäisi kieltää, koska täällä tulee yhä edelleen nälkä. Ja sitten menee rahat ruokaostoksiin. Ei se valittaa, koska ruuista on tullut hyviä.
Ai mikä hieno alkupala. Menee viikonlopun kokeilulistalle.
VastaaPoistaEn löytänyt pataani, joten jouduin friteeraamaan paistinpannussa. Ihan hyvin toimi. En tiedä, paljonko se siitä sitten kärsi.
VastaaPoistaMinä en erityisesti pidä persiljasta, mutta tätä täytyy kokeilla. Aika vinkeältä vaikutti myös tuo mango-päärynä-mustaviinimarjatee - juttu, joten näinköhän sitä saa mies huomenna maistella jälleen jotain uutta...
VastaaPoista