8.5.2015

Viljaton kattaus

Olen putsannut kuivakaappini vehnäjauhoista ja valkoisesta sokerista ja ostanut niiden tilalle pähkinöitä, siemeniä, tattarihiutaleita, kvinoaa, tuoreita yrttejä ja vihanneksia. Näin keittiöstäni löytyy aina jotain kokattavaa. 

Näihin sanoihin kiteytyy Viljaton kattaus -kirjan ruokafilosofia. Kirjantekijä tuli pari vuotta sitten tutuksi bataattiburgereillaan, jotka blogimaailmassa jalostuivat mitä mielenkiintoisiimmiksi variaatioiksi. Oivaa herkkua sanoisin. 

Vaikka kirjan johtava teema onkin viljaton kattaus, ei asiaa ajattele sen enempää kirjaa lukiessa. Tekijä ei sorru liikayrittämiseen tai turhaan kikkailuun, viljattomuus tulee Emmi-Liia Sjöholmilta luonnostaan. Viljat on korvattu näppärästi, tai lähtökohtaisesti viljoja ei ole lainkaan. Joka puolelta paistaa rakkaus ruokaan. Ja myös rakkaus ruokakuvaamiseen: kirjan kuvitus on paria poikkeusta lukuun ottamatta kirjoittajan omaa käsialaa. 


Muutama tärppi:

Feta-shakshouka. Brunssiruokaa parhaimmillaan. Shakshouka on mm. Lähi-itään sijoittuva pannu, jossa on usein tomaattia, chiliä, sipulia ja kuminaa. Pääideana on heittää tomaattimurskan päälle kananmuna tai pari hyytymään.

Tofulevite. Rakastan erilaisia dippejä, tahnoja ja kastikkeita. Tofulevite on koostumukseltaan juustomaista, silkkimäistä ja kuohkeaa. Parhaimmillaan leivällä. 

Munakoisopurilaiset. Ovatko nämä sitten purilaisia vai munakoisotorneja, hällä väliä. Paistettujen paksujen munakoisoviipaleiden väliin laitetaan aurinkokuivattua tomaattia, kvinoaa ja mozzarellaa, loppusilaus silautetaan timjamilla.

Tomaattihillo. Kursailematonta tomaattia ja makeutusaineena kookossokeria. Pitäisikö tästä jalostaa valkosokerisen ketsupin korvaaja? 

Emmi-Liia kirjoittaa Torkkuja ja Nokkosia -lifestyleblogia. Arvostelukappale saatu kustantajalta.

ISBN9789523001268
AsuSidottu
Sivumäärän. 220
KuvitusNelivärikuvitus
Kirjastoluokka68.2
Ilmestyminen01/2015

2 kommenttia:

  1. Entäs ruskea sokeri? Tai (light/dark) Muscovado? 'Molasses'? Leivomme näillä, jollen sitten käytä omenamossoa tai muussattua banaania. Välillä pikkasen hunajaa.

    VastaaPoista
  2. Itse käytän kyllä myös sokeria, sitä tosin pitäisi vähentää. Omenaa en ole juurikaan käyttänyt makeuttamiseen, mutta banaani on ihan helmi. Ketsuppiakin tein juuri, makeutus tapahtui pääosin banskuilla. Ruskeaa sokeria tulee myös käytettyä, palmusokeriakin on ollut pöydällä, mutta onko näin, että sitä pitäisi boikotoida siinä missä palmuöljyäkin?

    VastaaPoista