5.5.2015

Nokkospesto

Nyt on juuri oikea aika lähteä luontoon hortoilemaan, keräämään villiyrttejä ja muita luonnon antimia. No onhan tämäkin tietty paikkasidonnainen juttu, mutta ainakin Turun seudulla on luonto herännyt ja kun jalkoihinsa tuijottelee, huomaa kuinka päivä päivältä maasta tunkee yhä enemmän ja enemmän luonnon aarteita. Tällä hetkellä kohtalaisen helppoja ja monen tunnistamia kerättäviä juttuja ovat mm. voikukka, maitohorsma, ahomansikka, poimulehti, siankärsämö, vuohenputki, piharatamo, pihlajansilmu ja nokkonen. Koivunmahlaakin ehtii vielä hetken valuttamaan, jos oikein kiirettä pitää. Ja sienimaailmassa korvasieniä ja huhtasieniä näyttäisi pukkaavan myös aika mukavasti.

Jotain tarttui itsellenikin mukaan, kun kävin metsikössä ja sen laitamilla ihmettelemässä. Jo keräillessäni näin näistä valmistuvan nokkospestopastaa, friteerattuja maitohorsmia, voikukka-ahomansikkasalaattia ja korvasieniravioleja.


 

Nokkospesto

1,5 dl nokkosia ryöppäyksen jälkeen
0,5 dl erilaisia siemeniä esim. auringonkukan ja kurpitsan
1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua


Aja kaikki sauvalla sekaisin ja lisää lopuksi vielä 0,5 dl parmesaaniraastetta. Lisää suolaa, jos kaipaat. Minä kaipasin. Seuraavassa kirjoituksessa tosi kätevä ja vähintäänkin maukas nokkospesto-kirsikkatomaattipasta.

 

4 kommenttia:

 1. Hyvä, että tämä osui silmään muistutukseksi nokkoskauden alkamisesta! Täytyykin käydä joku päivä poimimassa itsekin. :)

  VastaaPoista
 2. Onneks ehtii vielä aikas pitkään. Vaan eipä siitä pitkä aika ole, kun sain viimeiset kuivatut nokkoset käytettyä. Eli ihan sopivasti.

  VastaaPoista
 3. Hyvä idea, pitää kokeilla. Viikonloppuna olis tarkotus ehtiä metsäretkelle :)

  VastaaPoista
 4. Täälläkin esiintyy tämä suosikkipestoni! Samaan tyyliin itsekin herkun hurautan, paitsi ilman parmesaania. Sitruuna antaa juuri sopivan säväyksen.
  Mahtavasti siellä Turun suunnalla jo vihreitä löytyy!

  VastaaPoista