28.12.2008

Keksin vaahdon


Heipä hei, hyvää iltaa. Joki oli taas eilen kaunis.

Mahdottoman vähätöinen ja maistuva jälkkäri syntyy aprikooseista. Jos herkusta haluaa salonkikelpoisemman, esimerkiksi 31.12. kemuihin, voi keittoveden korvata konjakilla tai jollain sopivalla jälkkäriviinillä. Jos kemuista haluaa salonkikelpoisemmat, voi kutsua minut mukaan. Jos minusta haluaa salonkikelpoisemman, kannattaa miettiä kutsua uudestaan.


Aprikoosi-kaurakeksivaahto
(7 annosta)

1 pss aprikooseja
vettä
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3½ rkl omena(-aprikoosi)hilloa
14 kaurakeksiä

Keitä aprikooseja vajaa 10 minuuttia pienessä määrässä vettä, niin että ne pehmenevät. Jäähdytä. Vatkaa vaniljakastike löysäksi vaahdoksi ja sekoita hyvin joukkoon tuorejuusto.

Tee annokset kulhoihin. Laita jokaisen kulhon pohjalle hieman vaahtoa ja 1 keksi murusteltuna 5-6 osaan. Päälle puoli ruokalusikallista omenahilloa. Lisää vaahtoa, puolitettuja aprikooseja ja vielä kokonainen keksi. Vaikka pystyyn.

27.12.2008

27. 12. syödään pastaa


Norjalaisessa muinaistarustossa ukkosenjumala Thor lähetti herneet ihmisille rangaistuksena niskuroinnista. Lohikäärmeiden piti lennättää herneet täyttämään ihmisten vesikaivot, mutta muutamia tippui kömpelöiltä otuksilta maahan. Ihmiset saivat uuden kasvin. Jotta Thor ei olisi niin vihainen, ihmiset omistivat kasvin hänelle ja söivät sitä vain torstaisin Thorin nimikkopäivänä. Mietin tässä vain juuri, miksi ravintoloissa tarjotaan torstaisin lounaalla hernesoppaa.

Herne on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista, sitä on kasvatettu ehkä jo 10 000 vuotta. Geneetisen kodin on ajateltu olevan jossain Afganistanin liepeillä, alkuherne on kuitenkin jo kuollut ajat sitten sukupuuttoon.

Huolimatta herneiden aiheuttamista epämääräisistä alapään turahduksista, herneet ovat suurta herkkuani. Jos ilmavaivoja haluaa karsia, voi ruokaa maustaa kyntelillä, sillä kun on väänteitä helpottava vaikutus. Vielä en ole sortunut maustamaan herneruokiani cuplatonilla tai disflatylilla, mutta sekin aika ehkä tulee.

Minä pidän herneistä erityisesti risotoissa ja pastoissa. Sitä paitsi niistä tulee mukava värikin. Maassa maan tavalla.
  • Ruotsi: Ärtsoppa. Tuo kumma ruoka on laittanut koko kansan ihan sekaisin. Jos ruotsalainen haluaa juhlia, tekee hän Ärtsoppaa med fläsk.
  • Kreikka: Arakas. Makoisa lihamuhennos, jossa herneet keskustelevat perunoiden kanssa.
  • Intia: Aloo gobhi matar. Ihanien mausteiden kanssa keitettyjä perunoita, kukkakaalia ja herneitä.
  • Etiopia: Shiro wat. Muistuttaa erehdyttävästi hernekeittoa, mutta mausteina käytetään reilulla kädellä valkosipulia ja inkivääriä.
  • Kosherpoppoo: Herneitä, herkkusieniä ja tilliä. Herneet ja herkkusienet ovat klassinen parivaljakko. Herkkusienten maku on mukavan mieto, eikä jätä herneitä varjoonsa.
Turku:

Savusiika-hernepasta

penneä
punaista pestoa
savusiikaa
herneitä
oliiviöljyä
sitruunamehua
smetanaa
old amsterdamia (juusto)
suolaa
mustapippuria


Keitä penne-pastat sopivan kypsiksi. Huuhtele, valuta ja sekoita punaisen peston kanssa. Nypi siika ruodottomaksi ja heitä sekaan loput ainekset. Määriä en edes viitsinyt merkkailla, kun näitä nyt voi heitellä mielensä mukaan. Oliiviöljyä saa kuitenkin olla runsaasti, pussilliseen penneä laitoin n. puolikkaan pienestä smetanapurkista, juustoa vuoleskelin muutaman vuolloksen.
_______

Nämä ruoka-aineethan ovat jouluista jäämistöä. Monesti kolmen päivän joulusyömisen jälkeen seuraava ateria on pastaa.

25.12.2008

Herttuan liemi


No niin. Jotain lupaavasti levotonta on lupa kehitellä aina jouluksi. Jotain sellaista, jota ei ole ikinä nähnyt saati sitten maistanut. Taannoin käivänöin läpi artikkelia, jossa kerrottiin skottien juomakulttuurista. Viskiä, viskiä, olutta, jaffaa, viskiä ja vielä viskiä. Kerrottiin myös hauskasta viskipohjaisesta juomasekoituksesta, johon tuli kaurahiutaleita, vettä ja hunajaa. Määristä ei ollut isompia mainintoja, joten ajattelin, että huitaisenpa hatusta, maistelen väsäystäni ja sitten kaivan reseptin.

Ja näin valmistui...


Atholl Brose

2 rkl kaurahiutaleita
vettä (ehkä n. 1½ rkl)
½ rkl hunajaa
2½ dl viskiä

Sekoita kaurahiutaleiden sekaan vettä siten, että hiutaleet turpoavat tahnaksi. Anna imeytyä puoli tuntia. Painele seoksesta nesteet lusikalla hieroen siivilän läpi ja heitä kaurat pois. Sekoita kauranesteeseen hunaja ja kaada viski mukaan. Anna tekeytyä päivä.

Ei ole aavistustakaan, pitäisikö juoma nasuttaa kylmänä, kuumana, hiilikaivoksessa, huhuillen vai istuen päivänkakkaralla. Minä heitin nesteen kylmästi jääkaappiin viilenemään ja menin itse perässä.
___________

Ja näin, nyt on maistettu ja juomasta tuli hauska. Oikea reseptikin on kaivettu esiin ja eipä tuossa näköjään isoja eroja ollut. Viskin määrästä ei ole vieläkään aavistusta, muttei anneta kiusata. Juomasta tuli yllättävän kermainen puristetun kauran ansiosta. Seuraavalla kerralla jalostan rikkomalla joukkoon raa'an keltuaisen. Pian menen ovelle kukkumaan.

___________

Nyt kun juon toista lasillista, on pakko tulla huutelemaan, että tää on HELMIHYVÄÄ!

24.12.2008

Raskaan ruokailun jälkeinen joulukevennys



- Eilen illalla minut oli kutsuttu viettämään kaveriporukassa iltaa. Lupasin vaimolleni, että olen takaisin puoleenyöhön mennessä.

- No, tunnit kuluivat ja kalja meni alas liiankin hyvin. Kolmelta aamuyöstä, kännissä kuin käki, suuntasin kotiin päin. Juuri kun pääsin ovesta sisään niin eteisen käkikello kukkui kolmesti. Tajusin nopeasti, että vaimo varmaan heräsi, joten keksin nerokkaana äijänä kukkua yhdeksän kertaa lisää.

- Olin oikein ylpeä itsestäni, kun keksin niin nerokkaan ajatuksen ja vielä aivan tukka täynnä. Mahdollinen yhteenotto oli näin vältetty.

- Seuraavana aamuna vaimoni tiedusteli kotiintuloaikaani. Kerroin hänelle, että tulin kahdeltatoista, eikä vaimoni vaikuttanut lainkaan epäilevältä. Voi noita naisia.

Vaimo kertoi seuraavaa:

- Tiedätkö missä myydään käkikelloja? Me tarvitsemme uuden."

- Viimeyönä se kukkui kolmesti. Sen jälkeen se sanoi että 'voi v*t*u' ja kukkui kuusi kertaa lisää. Sitten se selvitti kurkkuaan ja kukkui sen jälkeen kolme kertaa lisää, kikatti ja lopuksi pieraisi.

22.12.2008

Haluaako joku varata tanssin?

Kannat Kattoon blogin Rauna haluaisi tietää, mitä soittaisin

1) juhlien aloittamiseen
2) tanssimiseen
3) kaulailuun
4) keskustelun taustalle
5) vikaksi biisiksi

juhlissani? Mietin hetken kysymystä, kunnes päätin sen olevan mahdoton. Ensin pitäisi selvästi määritellä porukka, joka juhliin saapuu. Otankin tässä vaiheessa vapauden muuttaa meemiä ja päätän, että kekkereissäni on ruokabloggaajia, tuttuja ja tuntemattomia. Kyllä nekin juhlat vielä Turkuun järjestetään.


1) Kekkerit käyntiin ja kannat kattoon: Good Charlotten I just wanna live.

2) Tanssimiseen Beastie Boysin Intergalactic, Pipettesin Your kisses are wasted on me. Ei bileitä ilman Rick Astleya eikä Killersin Mr Brightsidea.

3) Kaulailla voisin vaikka Pimpin ja Sarah McLahlanin Ice Creamin tahdissa. Nopeammin voisin kaulailla Molokon Time is nown tahdissa. Se on kuitenkin maailmanhistorian hienoin kappale - saa karvani pystyyyn, vaikka kuinka olisi seivattu (<- salaperäinen kalan ja marjan risteytys).

4) Keskustelun taustalle voisi heitellä vähän vaikka mitä, mutta ainakin sieltä löytyisi Matisyahun King without a crown, Phoenixin Long distance call. Portisheadin Glory box on vaikea ohittaa ja varmaan Coldplayn uusinta voisin soitella. Erikoisnumerona soittaisin Kaima-Matti Loirin Itkevän huilun, jossa hän kertoo laulun lopussa kauniisti: "Soi soiseli lahjojaan jaanut, mä kaikille huilua näytin." VAT?

5) Vimppa viisu. Valinta on yksinkertaisen helppo: Brigitten ja Sergen heittämä Je t'aime. Biisihän on kaikkien loppubiisien äiti, pikkuserkku ja napalanko.

Ja nyt pitäisi sitten haastaa jotain porukkaa. Haastan mukaan Nor-Dean, Neither-Jamesin ja Osuuspankin 50o eurolla per laaki. Rahat voi laittaa tililleni.

19.12.2008

Savuinen avokado-mangopasta


Hieman leveämpi kuin fettuccini, kevyesti kapeampi kuin pappardelle. Rakenteeltaan kuohkean huokoinen mutta ei kuitenkaan löysän tylsä. Imee sopivasti makuja, muttei kuitenkaan huku niihin.

Tagliatellen keksijäksi mainitaan Maestro Zafirano Bentivoglion kylästä. Kaveri meni häissä ruokaa tehdessään niin pahasti sekaisin morsiamen hiuksista, että halusi kehittää jotain taivaanviljaista, joka hapsia muistuttaisi. Tuloksena ohutsuoruvainen tagliatelli, jonka 522-vuotisjuhlaa vietän Aurajoen rannalla järjestettävässä kahden miehen paraatissa ensi vuonna.

Rakenteensa vuoksi tagliatellen väitetään olevan otollista temmellyskenttää hieman tanakammille kastikkeille, joissa lihana pomppii jänisläinen, lehmikäs tai vaikka possulainen. Eipä tuo kuitenkaan välttämätöntä ole. Kyllä tagliatellea voi syödä vaikka ihan ilman kastiakin.

Tällä kertaa jätin itsekin kastikepuolen selkäni taakse ja keskityin muihin tagliatellen kumppaneihin.


Savuinen avokado-mangopasta

tagliatellea al dente
1 avokado
(sitruunamehua)
100 g savupalvattua hirveä
1 mango
3 rkl punaista pestoa
1 rkl oliiviöljyä
½ valkosipulinkynsi
rosmariinia
raastettua parmesaanijuustoa

Keitä pasta sopivan kypsäksi. Kuori avokado, leikkaa siivuiksi ja kaada siivujen päälle hieman sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Leikkaa hirvi ohuiksi kapeiksi levyiksi. Kuori mango ja leikkaa kapeiksi lohkoiksi. Paista avokadoja hetki pannulla ja lisää hirvi. Paista myös mangot pehmeiksi mutta ei mössöksi, ehkä eri pannulla jos avokadojen ja hirvien joukossa on liian vähän tilaa. Sekoita pestoon oliiviöljyä ja purista joukkoon valkosipulinkynsi ja ripauta joukkoon kevyesti rosmariinia. Kaada pastan joukkoon ja lisää myös avokado ja hirvi. Sekoita hyvin. Laita annoksen päälle muutama mangoviipale ja vielä raskaalla kädellä parmesaanijuustoa.

17.12.2008

Pignapping

Tämän hetken hittiresepti on Malwarebyte's antimalware. Kävi nimittäin ilmi, että nettiselaimeni oli kaapattu ja hakutuloksiani ohjailtiin uudelleen aivan kummallisille sivustoille. Googlettelin asiaa ja huomasin, että sitä on tällä hetkellä hyvinkin paljon liikkeellä. En ole vielä selvittänyt, mitä kaikkea se on minulle/koneelleni aiheuttanut, mutta tuskin mitään hyvää kuitenkaan. Firefox käyttäytyi kummallisesti ja google-hauissani pari ensimmäistä tulosta veivät minut aina sivuille, joista sain varoituksen mahdollisina uhkasivuina.

Malwarebytesin ohjelman ohella haitta on poistettavissa myös Combofixilla. Sitä en kuitenkaan suosittele käyttämään, mikäli asiasta ei ole parempaa ymmärrystä. F-secure ja AVG eivät löytäneet skannauksessa mitään asiaan liittyviä ongelmia, eivät myöskään Lavasoftin Adaware, Xoftspy, Spysptot tai Spyware Terminator. En nyt sitten muista oliko Malwaren ohjelma software, shareware vai freeware, vai jouduinko kenties hmmm...laillistamaan sen toiminnan muilla hieman kyseenalaisilla keinoilla. Olenhan kiero kuin saparo parhaimmillaan.

Toivottavasti tästä on jollekin apua.

14.12.2008

Tuijotuskisa kuolleiden kalojen kanssa


Olen makrillirutinisti: lähes aina kun ostan sitä, ostan pippurimakrillia. No mikäs siinä, se maistuu. Tajuntaa voi ja pitääkin joskus kultivoida savumakrillilla. Vaan olisi kiva nähdä kalatiskeissä joskus ihan tuorettakin tavaraa. Pippuri ja savustus kun taatusti peittävät makrillin omat maut. Pahus, nyt vasta ymmärsin, että olen täysin tietämätön sen omasta mausta. Ehkä en ole vain ollut tarpeeksi tarkkaavainen, nyt alan tuijotuskisan kalatiskien kanssa.


Savumakrillitahna
600 g savumakrillia
2 keitettyä kananmunaa
voita
(suolaa)
tilliä

Poista makrillista ruodot. Muusaa kananmunat haarukalla. Hakkaa tilli, sekoita kala, munat, voi ja suola. Muokkaa palloiksi ja pyörittele tillissä. Laita jääkaappiin. Tarjoa joulupöydässä mukavana pikku lisukkeena tai vaikka karjalanpiirakan päällä.

12.12.2008

Tavataan pimeällä kujalla!

Olenkohan ikinä hehkutellut kirveliä!? Se on monen vuoden takaisen reseptini tärkein ainesosa, jos jätetään kaikki muut ainekset pois. Joka tapauksessa se on eräs lempiyrteistäni. Suomessa harmillisen vähän käytetty, en tiedä miksi.

Sen lehdet muistuttavat hieman porkkanan vihreitä osia tai persiljaa. Ne tuoksuvat kevyesti anikselta ja lämmöltä. Miten niin lämmöltä? Nuuhkaisepa kerran lehtiä, vedä syvään sieraimeen ja huomaa, kuinka lämpöaistimukset rävähtää tuulilasiin.

Kirvelistä muuten sanotaan, että se on ihan turha yrtti kuivattuna. Paskapuhetta! Tavataan pimeällä kujalla.



Kirvelillä tilkitty vuohenjuustopaistos

400 g jauhelihaa
8 suurehkoa perunaa
3 porkkanaa
3 ryvässipulia
3 valkosipulinkynttä
3 dl kermaa
1 dl kanalientä
1 kananmuna
pötkyläinen President-vuohenjuustoa
kirveliä
suolaa
pippuria

Kuori ja pilko sipulit ja freesaa pannulla. Lisää jauheliha ja paista. Kuori perunat ja viipaloi ne, kuori porkkanat ja leikkaa tikuiksi. Sekoita kerma, kanaliemi ja munat. Voitele vuoka ja kokoa kerroksittain perunaa, jauhelihaa, vuohenjuustoa, mausteita, porkkanaa, perunaa, jauhelihaa... Päällimmäiseksi vielä vuohenjuustoa ja sitten kerma-liemiseos. Paista 200-asteisessa uunissa ensin puoli tuntia, laita folio päälle ja paista vielä puolisentoista tuntia.

Tarjoa seuraksi mustaherukkahyytelöä. Riisu varusteesi.



10.12.2008

Piparipaneroitua briejuustoa, mustikkakastiketta ja kermavaahtoa


Jostain syystä piparkakku on viime aikoina ollut hitti hakusanana ja kävijöitä on eksynyt hurjasti eräälle sivulleni. Viime vuoden joulukuussa bloggasin piparipaneroidun briejuuston reseptin ja jos ei sitä vahingossa eksy katselemaan, niin laitanpa linkin vielä tähän. Kyseessä on hieman erilainen jouluruoka: takeet annan maistuvuudesta.

8.12.2008

Maagisia rasvoja


En osaa ennustaa sisäelimistä, enkä muutenkan hallitse muinaispersialaista magiikkaa. Tämän päiväisen perusteella olen silti lähes varma siitä, että olen mahtava maagi. Valmistin nimittäin juuri banaanimössöä, joka ei ole banaania nähnytkään, S. Wonderin sukulaissielu kun on.

Riipaisin korkeaan kuppiin aineksia, joista päätin valmistaa ihanan raikkaan dipin. Sitä voisi sitten homostella porkkanan, paprikan ja vaikka minkä kanssa iltapalana. Tai vaikka aamulla leivän päällä. Siitä tulikin jubileemaisen jouhevaa tavaraa, jonka makuun olen enemmän kuin tyytyväinen. Mikä parasta, tahnasta löytyy kasapäin hyviä rasvoja.


Banaanilta maistuva avokado-omenatahna


½ avokado
1 omena
½ limen mehu
1½ rkl kuorittuja pistaasipähkinöitä (suolattomia)
suolaa
inu valkopippuria

Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Poista omenasta siemenkota ja kuori. Laita kaikki aineet kulhoon ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Toimii porkkanan, paprikan, nachojen, leivän ja Anita Hirvosen kanssa.


7.12.2008

Che Guava Ra


Se ei ehkä tuoksu kaikkein parhaalta, sillä haju muistuttaa eittämättä oksennusta. Yleensä asiaa kaunistellaan kertomalla guavan tuoksuvan voimakkaalta. Yleisesti ottaen on kuitenkin ehkä niin, että jos joku kertoo minun tuoksuvan voimakkaalta, tulkitsen pesun olevan paikallaan. Paitsi jos nainen sanoo näin, hän varmasti tarkoittaa säkenöivää alfaurouttani ja otan sen tietysti kohteliaisuutena.

Jos jääkaapissasi on hieman jostain raolleen jäävä mehukannu, en todellakaan suosittele guavaa säilytettävän sen vieressä. Muutenkin sanotaan, että guavaa ei pitäisi säilyttää jääkaapissa, mutta kuitenkin +5-10 asteen lämpötilassa. Tilasinkin Venezuelasta tätä tarkoitusta varten suunnitellun kylmäkaapin. Kerrostaloissa kun harvemmin on muuta tuohon lämpötilahaitariin menevää säilytystilaa. Guava reagoi herkästi etyleeniin, kuten monet muutkin syötävät. Etyleenin vaikutuksesta hedelmät kypsyvät nopeammin ja varsinkin vihreät osat kellastuvat nopeasti. Taidanpa listata tähän muutaman raivoisan etyleenin tuottajan:
  • aprikoosi
  • avokado
  • banaani
  • luumu
  • mango
  • omena
  • persikka
  • päärynä
  • tomaatti

Olin oikeastaan suunnitellut tekeväni guavamarmeladia, se on tajuttoman hyvää. Yhdistettynä erilaisiin juustoihin ja suolakeksiin siitä saa ehdottomasti parhaat puolet esiin. Joskus olen laittanut guavaa ankkakastikkeeseen, siihen se meni myös aika mukavasti. Varmaan sopisi myös munuaisiin, sillä niistä oksentaa jo ihan noin lähtökohtaisesti muutenkin. Citymarket näytti kuitenkin parhaat puolensa, kun kävin Chef Rautaneitsyeen kanssa lastentarvikeostoksilla: guavahyytelö (=marmeladi) jökötti hyllyssä odottavana kuin... Tapio Rautavaara. Mukaan vielä erilaisia juustoja ja kaikki olisi hyvin. Kokeilussa mm. leipäjuusto ja salaneuvoksen gouda, hyvin toimi.



Guava-juustokeksit

suolakeksejä
guavamarmeladia
erilaisia juustoja

4.12.2008

Elämysmatka Mordvaan


Mordvalainen sosekeitto

1½-2 l kasvislientä
8 keskikokoista perunaa
1 iso sipuli
4 porkkanaa
1 tomaatti
4 etikkapunajuurta
10 paprikalla täytettyä oliivia
50 g voita
100 g smetanaa
(suolaa)
valkopippuria ripaus
oreganoa
muskottipähkinää
(sokeria)

Kuori perunat, sipuli ja porkkanat ja laita kiehumaan kasvisliemeen. Heitä sekaan myös tomaatti. Lisää 20 minuutin kuluttua punajuuret ja oliivit. Keitä kaikki ainekset kypsiksi ja poraa sauvalla sileäksi. Lisää voi ja smetana ja poraa taas. Tarkista vielä suola ja mausta valkopippurilla, oreganolla ja muskottipähkinällä. Saattaa vaatia myös kevyesti sokeria.

Sosekeitothan on loistavia, sillä ylijäämästä voi tuunata pienellä vaivalla rieskoja.


Polkkapossu-Mordvaseuran soserieskat

5 dl sosekeittoa
1 kananmuna
n. 2½ dl vehnäjauhoja


Sekoita hyvin. Nosta lusikalla leivinpaperille reilun kokoisisa knöllejä ja tasoita vajaan puolen sentin paksuisiksi. Paista 200-asteiesessa uunissa n. 10-15 minuuttia. Rieskat voit kääriä vaikka rulliksi ja heitellä sisään, mitä kaapista löytyy.

3.12.2008

Jehna mitä kauraa!

Pitkään olen unelmoinut sitruunatahnasta (lemon curd), se kun on kengännumeroanikin suurempi juttu. Pyörittelin hetken naurettavan vakavamielisiä ajatuksia siitä, mitä kylkiäisenä tehtäisiin. Jotain hyvin helppoa ja vähän työllistävää.

Kaurakeksejä. No pentele, kaurakeksejä. Taikinan tekoon menee 2 minuuttia, eikä paistaminenkaan kauaa vie. Ja mikä parasta en ole ennen tehnyt/havainnut täytettyjä kaurakeksejä. En oikein muista, mitä heitin kaurakeksireseptiin, mutta niitä on netti pullollaan. Luulisin sulatettua margariinia, kaurahiutaleita, sokeria, tipan vaniljaesanssia, 1 rkl maitoa. Vehnäjauhoja en muistaakseni laittanut ja tuskin munaakaan. Haluan nimittäin keksini rapeina ja muna ei edesauta rapeutta. Höttöjauhot taas jätin ihan mielenkiinnosta pois. Mutta googlettakaa jostain hyvä ohje.

Ongelmaksi tulee vaan pian se, että sitruunatahnahan valuu huokoisten kaurakeksien väleistä pois. Hmm...jos sulattaisi hieman suklaata joukkoon, se kovettuisi kivasti täytteeksi!


Näin homma siis etenee:


Lemon curdilla ja suklaalla täytetyt kaurakeksit

Tee kaurakeksitaikina, levitä se pellille levyksi (se sitten leviää), paista hetki, leikkaa tummuneet reunat pois ja anna kovettua.

Sitten täyte eli lemon curd so. sitruunatahna ja suklaa

3 keltuaista
1 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu

12 suklaakonvehtia (70% Fazer)

Erottele munista keltuaiset ja sekoita sokerin kanssa. Kypsennä hiljalleen vesihauteessa vatkaten, kunnes seos muuttuu vaalean samettiseksi ja kuohkeaksi. Keltuainen kypsyy n. 70 asteessa, joten ole varovainen, ettet päästä seosta kokkeliksi. Lisää sitruunan kuori sekä mehu hiljaa sekoitellen.

Tässä vaiheessa voi joko heittää sekaan suklaakonvehdit ja jatkaa täytteen tekoa, tai ottaa varman päälle ja laittaa sitruunatahna-astian kylmään veteen ja jäähdyttää pikaisesti. Joka tapauksessa suklaapalat laitetaan itse valitsemassasi vaiheessa mukaan ja sulatetaan vesihauteessa. Varovasti.

Leikkaa kaurakeksilevy puoliksi ja levitä toiselle levylle täyte. Täytettä ei tarvi olla paksua kerrosta, jotta kaurakin vielä maistuu. Käännä toinen levy täytteen päälle. Leikkaa haluamasi muotoisiksi paloiksi. Laita jääkaappiin kovettumaan.

2.12.2008

Kiitos ymmärryksestä: Ylioppilasruusukaali


Meissä jokaisessa vaanii sisäinen ruusukaalirakastaja, se vain etsii sopivaa tilaisuutta tullakseen ulkolehdistään ulos. Osa onkin jo päästänyt auervaaransa julkisuuteen: Unelias kokki ruokki pastaansa ruusukaalilla ja vuohenjuustolla, Kulinaarimuru antoi ruusukaaleille paahteista sweet lovingia ja heitti joukkoon tahinia, Ituhippi palvoi seitania laittamalla aveciksi ruusukaalia, savoykaalia ja aurinkokuivattuja tomaatteja, Oulun jauhantakeittiössä paistettiin lammasta ja lisukkeeksi väännettiin ruusukaalia, siinä onkin oiva pariskunta.

On sitä joskus ylioppilaaksi pääsyn aikoihin itsekin blogattu ruusukaalista, brysseli höystettynä pekonilla ja pekaanipähkinöillä.

Nyt kuitenkin ruusukaalia laitettiin pastan seuraksi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan carbonara on loistava ruokalaji. Se on yksi niistä harvoista pastaruoista, joita en kastele joulun värisellä imeläkastikkeella. Ketsupin käyttö pitäisikin lailla kieltää, en varmasti muuten pääse ikinä eroon siitä. Khatistakin oli huomattavasti helpompi luopua. Waad ku mahadsan tahay wax fahamkaada. Kiitos ymmärryksestä.


Ruusukaali-kalkkunacarbonara

pastaa (esim. penne)
10 halkaistua esikeitettyä pakasteruusukaalia
muutama sokeriherne
1 sipuli pilkottuna
150 g kalkkunaleikkelettä pilkottuna
1 dl kermaa
2 keltuaista
raastettua pecorinoa tai parmesaanilastuja
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Keitä pasta al dente ja lisää loppuvaiheessa keitinveteen ruusukaalit ja sokeriherneet. Freesaa sipulia hetki öljyssä isolla paistinpannulla ja lisää kalkkunat. Sekoita kerma ja keltuaiset kipossa. Kaada pastasta vesi pois ja lisää vihreine osineen pannulle sipulin ja kalkkunan sekaan. Kaada sekaa kerma-keltuaissekoitus. Tämän on tarkoitus jäädä kermaiseksi kastikkeeksi ei rakeiseksi keltuaiskokkeliksi. Hetken sitä voi kuitenkin pyöritellä pannulla. Nakkaa joukkoon juusto ja rouhaise muutama kiepautus myllyllä.