3.12.2008

Jehna mitä kauraa!

Pitkään olen unelmoinut sitruunatahnasta (lemon curd), se kun on kengännumeroanikin suurempi juttu. Pyörittelin hetken naurettavan vakavamielisiä ajatuksia siitä, mitä kylkiäisenä tehtäisiin. Jotain hyvin helppoa ja vähän työllistävää.

Kaurakeksejä. No pentele, kaurakeksejä. Taikinan tekoon menee 2 minuuttia, eikä paistaminenkaan kauaa vie. Ja mikä parasta en ole ennen tehnyt/havainnut täytettyjä kaurakeksejä. En oikein muista, mitä heitin kaurakeksireseptiin, mutta niitä on netti pullollaan. Luulisin sulatettua margariinia, kaurahiutaleita, sokeria, tipan vaniljaesanssia, 1 rkl maitoa. Vehnäjauhoja en muistaakseni laittanut ja tuskin munaakaan. Haluan nimittäin keksini rapeina ja muna ei edesauta rapeutta. Höttöjauhot taas jätin ihan mielenkiinnosta pois. Mutta googlettakaa jostain hyvä ohje.

Ongelmaksi tulee vaan pian se, että sitruunatahnahan valuu huokoisten kaurakeksien väleistä pois. Hmm...jos sulattaisi hieman suklaata joukkoon, se kovettuisi kivasti täytteeksi!


Näin homma siis etenee:


Lemon curdilla ja suklaalla täytetyt kaurakeksit

Tee kaurakeksitaikina, levitä se pellille levyksi (se sitten leviää), paista hetki, leikkaa tummuneet reunat pois ja anna kovettua.

Sitten täyte eli lemon curd so. sitruunatahna ja suklaa

3 keltuaista
1 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu

12 suklaakonvehtia (70% Fazer)

Erottele munista keltuaiset ja sekoita sokerin kanssa. Kypsennä hiljalleen vesihauteessa vatkaten, kunnes seos muuttuu vaalean samettiseksi ja kuohkeaksi. Keltuainen kypsyy n. 70 asteessa, joten ole varovainen, ettet päästä seosta kokkeliksi. Lisää sitruunan kuori sekä mehu hiljaa sekoitellen.

Tässä vaiheessa voi joko heittää sekaan suklaakonvehdit ja jatkaa täytteen tekoa, tai ottaa varman päälle ja laittaa sitruunatahna-astian kylmään veteen ja jäähdyttää pikaisesti. Joka tapauksessa suklaapalat laitetaan itse valitsemassasi vaiheessa mukaan ja sulatetaan vesihauteessa. Varovasti.

Leikkaa kaurakeksilevy puoliksi ja levitä toiselle levylle täyte. Täytettä ei tarvi olla paksua kerrosta, jotta kaurakin vielä maistuu. Käännä toinen levy täytteen päälle. Leikkaa haluamasi muotoisiksi paloiksi. Laita jääkaappiin kovettumaan.

6 kommenttia:

  1. Olen Kööpenhaminan ihanasta Tante T -teesalongista kuskannut mukaani melkein joka käynnin jälkeen ihanaa Cottage Delightin lemon cheese -nimellä myytävää tuotetta. Maku on pehmeämpi kuin lemon curdissa, onhan mukana aitoa voita.

    Jos sitä Suomesta löytäisin tai vastaavan reseptin saisin, voisin tanssia polkkaa päivät pitkät. Se on vain niin herkkua. Ei sitä kerralla kovin paljon syö, mutta mieltä lämmittää, kun tietää, että sitä on kaapissa.

    VastaaPoista
  2. Ihanan houkuttelevia keksejä. Pitäisiköhän uskaltautua koittamaan vesihaudetta!?

    VastaaPoista
  3. Tosi hieno idea. Kaurakeksit on kyllä tosi hyviä muutenkin. En ole ennen edes ajatellut, että niitä voisi jalosta, mutta miksei. To-do listalle.

    VastaaPoista
  4. Tämähän on hyvää, ainakin kuulostaa siltä luetun perusteella.
    Pitää klikata ohhje talteen.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa hurjan hyvältä, lemon curd oli aikoinaan sellaista mitä söin suoraan purkista...

    VastaaPoista
  6. Kannat; Ei taida taidot riittää niin pitkälle, että kehittäisi reseptin tuosta vaan :D Tai jos riittäisi, olisin varmaan Cottagella töissä.

    Pinja, Pitäisi. Pari kertaa kun kokeilee, huomaa olevansa jo vanha kehäkettu.

    Venla, Kaikkea voi tuunata, eikös?!

    Arleena, Luetun perusteella myös silakkasuklaa kuulostaa hyvältä. Onhan ne kummatkin jaloja aineita. Tarkemmin ajatellen, ei kuulostakaan.

    Yaelian, Purkitettuna en ole ikinä maistanut, olen aina tehnyt itse. Mutta jos se on yhtä hyvää kuin itsetehty, niin sitä voi taatusti syödä purkista.

    VastaaPoista