20.5.2008

Cream of balsamic vinegar


Joku voisi luulla, että katson hyvinkin tarkkaan, mitä pullon sisään on laitettu. No tottahan se onkin, taas syynäsin mikroskoopilla, että varmasti löytyy ksantaanikumia ja sulfiittiketjuja. Ettei tule turhia pettymyksiä.

Ehdoton kuukauden tähtituote siis: modenalainen balsamiviinietikkakastike. Tai no, voidaan puhua ennemminkin balsamicosiirapista. Ei sen tekeminen itsekään ole kovin vaikeaa, mutta valmiina pullona sitä saa mm. stokkalta. Tytöt kävivät päivänä eräänä syömässä Konttorissa; haki jokainen vuorollansa päivänä seuraavana stokkalta kyseisen putelin.

Kastike sopii "kalan, lihan tai juustojen kanssa tai mansikoiden ja vaniljajäätelön kastikkeeksi". Kehottaisin epäileväisiä koittamaan jäätelön kanssa. Ruokailuhan on pitkälti uusien makuelämyksien hakemista. Ai mutta oikeastihan ruokailu on tiettyjen perustarpeiden tyydyttämistä, mutta ei kerrota sitä muille herkkupepuille tai ainakaan MC Maslow'lle. Hyvältä kastike maistui myös pähkinäisen perussalaatin kanssa, johon oli päälle vuoleskeltu parmesaanilastuja. Saattoi siinä olla muutama appelsiinilohkokin mukana.8 kommenttia:

 1. Sain Italiantuliaisena ihanaa Crema di Balsamico all`Arancia eli appelsiinilla maustettua balsamicosiirappia. Hyvää-mutta aika makeaa.
  100% italiano lukee ylpeästi pullon kyljessä, mitäpä sitä häpeilemään! :D

  Terkuin Zeta

  VastaaPoista
 2. Mun pahin balsamicosiirappihinku tuli ja meni jo vuosia sitten, kun keksin Grande Grillin vuohenjuustosalden, jossa siirappi on ihan ylivoimaista. Silloin kysyin ravintolan keittiöstä, kuinka sitä tehdään, mutten oikein onnistunut kotona, ylläri ;-)

  Mutta sen sallaadin kävin silloin popsimassa kyllä varmaan kymmenenkin kertaa, niin kiinnyin. Nyt siitä on aikaa... Vaan hyvää se on, siirappi, mansikoiden kanssa laitan nykyään joskus tavan balsamicoa ja silloin ajattelen siirappia kaiholla.

  Mitä se cream of tartar muuten on?

  VastaaPoista
 3. Ihan mahtava rentoutustarina sinulla. Siis tuo otsikon "Sluibailua" alla. Se on luettu jo moneen kertaan ja tullaan lukemaan yhä uudestaan. Ihanaa kirjoittamista!!

  VastaaPoista
 4. Zeta: Ei kuulosta lainkaan pahalta. Minunkin pullossani muuten lukee "Tillverkad i Italien". Hassua.

  Mukkeliukkeli: sitä ei kyl oo kauheen vaikee väntää ite. Balsamicoa ja sokeria vaan kattilaan ja menox. Ehkä teen joskus ja blogitan. Mansikoiden kanssa minä ja.

  Sini: *iitot*

  VastaaPoista
 5. Mä luulen että itsekin onnistuisin nykyään, ainakin ymmärrän jo, minkä virheen tein aikanaan :-D On se hurjaa, että kokkaustaidot ne hieman kehittyy vaikkei aina siltä tunnukaan.

  VastaaPoista
 6. Polkkis kirjoitti: ..blogitan. Mansikoiden ...

  Tuli assosiaatio-ahaa-elämys eli uusi drinksun nimi: BLOGITA !

  Saat Polkkis käyttää tuota nimeä tulevaisuudessa (toivottavasti) keksimällesi drinksulle. Kaino pyyntöni suurena nimi-innovoijana on, että drinkussa ei olisi giniä eikä viskiä, jotta sitä voisi juodakin.

  VastaaPoista
 7. Uncovered, BLOGITA! Ja se pitää tietysti lausua BLOGIIIITTAAA, GIIllä paino :D

  VastaaPoista
 8. Ahh, juu, siis siirappia saadaan lisäämällä sokeria balsamicoon ;D Eipä oo tullut mieleen lisäillä, kun tuo balsamico mitä on, on niin hitsin hyvää muutenkin joka paikkaan! Sillä on maustettu melkoisen yllättäviä kokoonpanoja erinäisten kastikeosioiden puuttuessa (tai mennessä kokin... köh... unohdetaan koko juttu).
  Hieno drinksu, saisko yks BLOGIIIIITTA ja äkkii, tsiitos?

  VastaaPoista