4.5.2008

Salviaöljyä melkein itsestään


Salvia on kiehtova yrtti. Sen maku on hyvin monitahoinen, jopa vaikea: hieman karvautta, minttua, sitruunaa ja palsamointiainetta. Lehdet ovat hopeanvihreät ja pienen untuvaisen karvakerroksen peitossa. Niin on allekirjoittaneen naamavärkkikin.

Yrttien ongelma vaan tuppaa olemaan se, että puskasta loppuosa menee usein mädäntyneenä roskiin. Vai onkohan ongelma minulla eikä yrteillä, onko yrttejä mahdollisesti liikaa pöydillä lepäilemässä. Salvian kanssa ei kuitenkaan ongelmaa ole: sen lehdet voi laittaa oliiviöljyyn ja öljyn jääkaappiin. Siellä lehdet säilyvät muutaman viikon. Ja mikä parasta öljy imee itseensä makua salviasta. Kastike salaatille valmistuu lähes itsekseen, eikä tuo maustunut öljy pahaa ole paistamisessakaan.


Appelsiinimehussa keitetty salviariisi

sipuli
vettä
riisiä
salviaa
appelsiinimehua
kanalientä

Kuumenna tarvittava määrä nestettä, josta 1/3 on appelsiinimehua ja 2/3 kanalientä. Pilko sipuli ja freesaa hetki oliiviöljyssä. Lisää riisit ja freesaile niitäkin hetki. Lisää kuumaa nestettä siten, että riisit juuri peittyy. Sekoittele ja lisää nestettä aina, kun vanha neste alkaa loppua (niin kauan kuin riisi on kypsää). Lisää loppuvaiheessa myös salvia. Sen kanssa kannattaa olla varovainen: liika määrä pilaa ruoan.

3 kommenttia:

 1. No voi hitsin vitsi! just viime viikolla heitin salvian loput pois kun en oikein keksinyt käyttöä ja sitten se ehti nuupahtaa. Seuraavalla kerralla ollaankin sitten viisaampia, kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
 2. auttaiskohan toi salviaöljy tofuihin...:D

  ihanaa saada taas uutta vinkkiä risottokeittelyihin!

  VastaaPoista
 3. Oliivia, olishan sen jämän tietty voinut kuivattaa. Mulla on paha tapa kuivatella kaikkea, mm. 20€ seteleitä, sukkia ja oreganoa.

  Hyppis, ehkä se kaipais jo jotain muutakin kuin salviaa ja öljyä :D

  VastaaPoista