27.2.2006

Ojja-lauta(nen)

Chakchouka on tunisialainen vihanneshöystö, johon tulee tomaattia, valkosipulia ja siis erilaisia vihanneksia. Siitä hieman kehittyneempi versio on ojja, johon laitetaan edellisten lisäksi kananmunaa ja harissalla maustettuja lampaanlihamakkaroita. Ojjaa tuli syötyä kuumana alkuruokana erittäin idyllisessä Escargot-ravintolassa; etanoita ei kyllä ollut saatavilla, vaikka nimi hieman lupailikin. Joka tapauksessa ojja oli herkkua. Merguez-makkarat valmistetaan yleensä lampaan- tai naudanlihasta. Tarjoilija tiesi kertoa, että joskus saatetaan käyttää myös lampaan aivoja tai keuhkoja, mutta heillä on aina lampaanlihaa. Vaikea sanoa, mitä tuli syötyä, "Well, Clarice, have the lambs stopped screaming...?" Ojjassa makkara korvataan joskus myös katkaravuilla. Ensimmäisenä tulisi mieleen, että merguezit voisi korvata täällä vaikkapa chorizoilla.



Ojja

Chorizo-makkaraa
3 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
purkki tomaattimurskaa
1 tomaatti
1 vihreä paprika
1/2 tl kuminaa
harissaa maun mukaan
2 kananmunaa
suolaa ja pippuria

Leikkaa makkarat mieltymystesi mukaan ja paista pannulla. Lisää pieneksi viipaloidut valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetken aikaa. Lisää oliiviöljy ja sauvasekottimella tasaiseksi ajettu tomaattimurska. Kuutioi tomaatit ja leikkaa paprika pienemmiksi paloiksi. Viskaa sekaan. Lisää harissa ja mausteet. Anna paprikoiden hautua kypsiksi. Jos tarvii voit lisätä hieman vettä. Paista lopuksi kananmunista häränsilmät ja aseta lautaselle. Kaada höystö lautaselle munien seuraksi. Tarjoa vaikka patongin ja oliivien kanssa. Hei muuten, oliivitkin maistuivat jo ihan kohtalaisilta tai sitten Tunisialaiset ovat Oliivikäsisafwaneita.

Hieman huono puoli Ojjassa oli, että joutui popsimaan lähes raakaa keltuaista. Tunisia on kuitenkin salmonellan luvattu maa. Sitä en tiennytkään ennen tämän päiväistä tartuntatautien valvonnassa käyntiä. Hiulihei.

- Valitettavasti labratuloksenne osoittavat, että teillä on salmonella.
- Eihän meillä syödä edes kanaa!
- Se voi tulla myös vanhasta munasta.

Ja muuten käykäähän katsomassa uutta Mustekalan ruokablogia.

Levylautasella Meijun Pure mua. JES.

4 kommenttia:

  1. Mmmm, rakastan harissaa, pitääkin palauttaa aktiiviruokavalioon. Mulla oli sitä peltituubeissa, mutta on päässyt loppumaan.

    Löysin itse viikonvaihtessa tosi eksoottisen Mini-Senegalin Etelä-Harlemista ihan parin korttelin päästä kotoani (afrikka-kaapuja, halal-vuohta, koko katu tuoksuu neilikalle), joten oli kiva lukea basaarikokemuksistasi.

    VastaaPoista
  2. BTW, otan osaa: kärsin kaksi viikkoa giardiasta vuodenvaihteen Meksikon-reissun jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Tuskinpa tässä mitään tautia on tulossa. Alkaa jo salmonellan itämisaikakin olla ohi.

    Taidat matkustella Anna paljon...ei ihme jos giardia ja pullataikinan makuiset röyhtäisyt iskee tulta. No niin, luotan kyllä siihen, että harissa on tappanut kaikki pöpöt elimistöstäni ;)

    VastaaPoista
  4. Ojja on minullekin tuttu herkku Tunisiasta. Erityisesti Ojja sea food on miellyttänyt, vaikka makkaraversiokin ok ihan kiva. Kommentteihin kommenttina, että olen Tunisian tuliaisena tuonut pari kertaa kampylobakteerin elimistössäni, mutta se on lähtenyt mukaan vain murto-osalla matkoistani kyseiseen maahan. En anna hidastaa vauhtiani, heh. Ja siis, tänään Mama kokkailee meille Ojjaa!

    VastaaPoista