1.2.2006

Väkhisin ruphee joikhaamaa!

Opiskeluprojektina on tällä hetkellä lappilainen ruokakulttuuri. Hauska aihe, joka antaa paljon mahdollisuuksia. Ideana olisi tehdä muutamalle hengelle kunnon perinnepöperöt, kuitenkin ideoituna tämän hetken ravintolamaailmaan. Sopii possuillekin. Päässäni soi kappale, jota en ole kuullut sitten ehkä jääkauden ja en ole varma, olenko silloinkaan:

Juskan joiku riemuisasti,
kuuluu matkain päähän asti,
nun nun nun nuu.
.
.
Nousee edessä Pallas majassa kaikki nukkuvat kai.
Juskan iloinen joiku hereille heidät kuitenkin sai.


Yritin vielä googlettaa tätä, mutta tuloksia zierou. Aika pelottavaa, koska muistan vielä sanatkin. Tosin ei olisi lainkaan mahdotonta, että olen kehittänyt kappaleen unissani ja alkanut uskoa sen olemassaoloon. Ei olisi eka kerta, kun jotain vastaavaa tapahtuu, muuta siitä ehkä joskus kun tekee mieli avautua.

Menu on oikeastaan jo päätetty: alkuruoaksi lappilainen teemalautanen savuporoineen ja leipäjuustoinen, pääruoaksi nauriskalaa ja jälkkäriksi kuusenkerkkäparfait lakka- ja mustikkakastikkeella. Hauskaa värien suihkintaa. Tänään tehtiin pientä harjoittelua, jälleen kokkikitaristiystäväni J. Dawsonin kanssa, ja kivaa oli. Naurista kuitenkin niin harvoin tulee käytettyä, että ajattelin tähän tuoda nauriskalan ohjeen. Erittäin helppo ohje, mutta näyttävä. Nauris kun on niin loistava lisäke. Se ei vaadi kasvaakseen mitään lämpimiä mantuja, siksipä se on Lapissakin toiminut. Ei siellä sitten paljon kukaan muu viihdykään paitsi ehkä kolme riekkoa jos vaadinkin. Ja Grönlannissa naurista viljellään myös - ihan oikeasti. Kuka muuten tietää, mikä on ruotsin nauris? Ihan googlettamatta. Euroopassa nauris oli yleinen juures 1700-luvulle asti, kunnes peruna tuli ja teki Aleksandr Karelinit. Jos muuten joku haluaa kostaa tämän pottumaisen nöyryytyksen, niin kostakoon kaalille. Tai Xenalle :)Vaikka eihän kaali syypää ollutkaan.


Nauriskala
(2 annosta)

2 naurista
300 g lohifilettä
pestokastiketta (verde)
majoneesia
(smetanaa)
rucolaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
karpaloita/puolukoita

Kuori nauriit ja leikkaa kuutioiksi. Yhdestä nauriista jää yksi hyvä valmis kuutio (nauriin alapuolelta, ymmärrät jos teet tämän), johon jää syvennys keskelle... siitä tulee koriste, johon laitetaan punaiset marjat. Keitä kuutiot kypsiksi. Nypi fileistä ruodot pois. Lähtee helposti vaikka pinseteillä. Tee kaksi 150 gramman annospalaa ja laita uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita keskenään pari lusikallista smetanaa, hieman majoneesia ja ihan pikkusen pestoa ja laita se fileiden päälle kuorrutteeksi. Heitä lohi uuniin ja paista kypsäksi. Ehkä n. 15 minuuttia 180 asteessa. Kun lohi alkaa olla ylikypsää se alkaa päästää reunoilta valkoista nestettä pihalle.

Aseta kypsät nauriit lautasen keskelle. Laita lohifile nauriiden päälle. Ota rucolat ja käsiisi öljyä, kovilla käsillä pyörittele rucolanippu palloksi ja aseta lohifileen päälle. Kiitos vihjeestä kokki-isä Paspartout'lle. Saadaan kiva ilmava torni. Lautasen reunoille voi laittaa hieman öljyllä jatkettua pestoa kastikkeeksi. Ja se koristekuutio johonkin hyvältä näyttävään kohtaan lautaselle, niin tulee vähän mukavaa punaista väriä.

Ai juu. Koska olen cool musamies, niin kerronkin teille aina tästä lähtien, mitä musaa soittolistani kirjoitukseni julkaisuhetkellä pyörittää. Jos muistan. Phoenix: Everything is everything.
Xena.

4 kommenttia:

 1. Ainoo hyvä mitä on Lapissa on poronkäristys. Piste.

  VastaaPoista
 2. Lappilaisia reseptejä, kivaa! Toivottavasti jatkoa seuraa jossain vaiheessa. Pohjoisin Suomi tarjoaa uskomattoman maittavia raaka-aineita. Riekkoa en tosin ole koskaan kai päässyt maistamaan (riekkoannosten ravintolahinta tahtoo ylittää kipukynnyksen), mutta eiköpähän sekin menisi alas ongelmitta.

  Juskan joiku ei ole ainakaan minulle asti tuttu, joten on hyvinkin mahdollista, että olet sanoittanut sen unissasi. :)

  VastaaPoista
 3. Joku kyllä jo tiesi privaatisti kertoa, että Juska on joikaillut ihan oikeasti. Kappaleen nimi ei silti vielä selvillä :)= Ja Hermu... Shame shame on you.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihanan näköinen annos. Pisteet sinne.

  VastaaPoista