23.4.2009

Hyvä poljento


Polentaa pidetään italialaisten ruokana, mutta vastaavaa kurimusta syödään paljon muuallakin. Yllättyisitte, jos arvaisitte. Minä vielä enemmän, jos arvaus menisi oikeaan:
 • Dalmatiassa (Kroatiassa) pura
 • Unkarissa kuliszka
 • Serbiassa kacamak
 • Romaniassa mamaliga
 • Kroatiassa palenta
Kyseistä ruokaa natustetaan myös ei-välimerellisillä moreenialueilla kuten Haitissa, Perussa, Brasiliassa, Georgiassa, Pispalassa ja Meksikossa. Viimeisin ei oikeastaan hirveästi jaksa ihmetyttää, toisin kuin Turun uimaliiton kevätpäivät.

Polenta tunnetaan paremmin maissista tehtynä töhnänä, mutta sitä valmistetaan myös esimerkiksi tattarista tai perunoista. Tattari se vasta onkin esimerkillinen juttu. Polenta, tuo jalo töhnä, oli alunperin maalaisten ruokaa, mutta nykyään sen saattaa havaita monien huippuravintoloidenkin ruokalistoilta.

Pohjois-Italia tunnetaan polentan Mekkana, Medinana ja Turkuna ja sieltähän ne tutuimmat (ja herkullisimmat) polentaruoat lähtevätkin - polenta taranga, polenta concia ja polenta e gorgonzola. Uuh, viimeinen saa kuolasuoneni erittämään; turha kuivata sanoi Terhi Kokkonen kun viikkokausia oli satanut, meri alkoi nousta ja jos kaupunki tulvisi, vesireittejä pitkin pääsisi pakoon. Vaan minä en ole kala, vaikka Como-järveltä tuleekin mahtava polentaruoka, jossa on kalahässäkkäkimaraa mukana.

Seuraavaa polentaruokaa saa nauttia finnmatkojen lomalennolla allekirjoittaneen toimesta. Kyseessä on aika mukava alkuruoka ja ehkä vähän erilainenkin.


Pekoniin kiedottua polentaa ja hunajamelonia

polentaa
muutama salvian lehti
pekonia
muutama siivu kermaista juustoa
oliiviöljyä
rucolaa
pinaattia
punajuurikkaan lehtiä
hunajamelonia

Valmista 4 annosta polentaa pussissa olevan ohjeen mukaan ja anna vetäytyä hetki. Kauho polenta levyksi n. ½ cm paksuiseksi kerrokseksi ja anna jämähtää jääkaapissa. Leikkaa levystä pyöreällä muotilla ympyröitä. Laita polentaympyrän päälle salvian lehti, viipale juustoa ja kääri pekoniin. Paista pannulla oliiviöljyssä 2–3 minuuttia per puoli. Tarjoa rucolan, pinaatin, punajuurikkaan lehtien ja hunajamelonin kanssa.

5 kommenttia:

 1. Kuka nyt ei kacamakia ja mamaligaa tietäisi ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia uudesta polentareseptistä. Minä vasta hetki sitten keittelin ensimmäisen polentani, ja pussissa on vielä paaaaljon jauhoja jäljellä! Pekonia ehdinkin jo kaavailla polentan kaveriksi, joten eiköhän tässä nyt ole keltaisen keittiön seuraava polentaruoka. Eipähän tarvitse vaivata päätään enempää loppureseptiä pähkäillessä kun täältä Polkkapossulasta löytyy valmis ohje. Jesshh, laiskimus kiittää. :)

  VastaaPoista
 3. Rappiotäti: Uuh <- lempiäännähdykseni.

  Jams: öö, minä?

  Martina: En minäkään polentan seurassa tunne nimitystä Vanha Kehäkettu. Pekoni, pekoni on kaikkien kaveli.

  VastaaPoista
 4. Nam! Oikeaa ravintolaruokaa.. Herkkua siis.
  Unkarissa vieraillessani en tälläisiin törmännyt, mutta kaipa sielläkin näitä syödään.
  Pitäisi varmaan itekkin kokeilla :)

  VastaaPoista