4.12.2008

Elämysmatka Mordvaan


Mordvalainen sosekeitto

1½-2 l kasvislientä
8 keskikokoista perunaa
1 iso sipuli
4 porkkanaa
1 tomaatti
4 etikkapunajuurta
10 paprikalla täytettyä oliivia
50 g voita
100 g smetanaa
(suolaa)
valkopippuria ripaus
oreganoa
muskottipähkinää
(sokeria)

Kuori perunat, sipuli ja porkkanat ja laita kiehumaan kasvisliemeen. Heitä sekaan myös tomaatti. Lisää 20 minuutin kuluttua punajuuret ja oliivit. Keitä kaikki ainekset kypsiksi ja poraa sauvalla sileäksi. Lisää voi ja smetana ja poraa taas. Tarkista vielä suola ja mausta valkopippurilla, oreganolla ja muskottipähkinällä. Saattaa vaatia myös kevyesti sokeria.

Sosekeitothan on loistavia, sillä ylijäämästä voi tuunata pienellä vaivalla rieskoja.


Polkkapossu-Mordvaseuran soserieskat

5 dl sosekeittoa
1 kananmuna
n. 2½ dl vehnäjauhoja


Sekoita hyvin. Nosta lusikalla leivinpaperille reilun kokoisisa knöllejä ja tasoita vajaan puolen sentin paksuisiksi. Paista 200-asteiesessa uunissa n. 10-15 minuuttia. Rieskat voit kääriä vaikka rulliksi ja heitellä sisään, mitä kaapista löytyy.

4 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa keittosi.
    Ja mikä sopivinta, että laitoit jämäkeitolle uuden elämän, leipäsinä maistuvat seuraavana päivänä.

    VastaaPoista
  2. Hih, tätä minä vähän pelkäsinkin, että Possulasta alkaa uuden perheenjäsenen myötä tippua soseruokaohjeita ;o) Vähän laskelmiani aikaisemmin alkoi... Mutta vakavammalla kirjoitussormella: Onnea uudelle perheenjäsenelle ja -pomolle vähän jälkijunassa!!! Sosekeitot ovat hyvää ruokaa ja jos niitä sattuu jäämään jäljelle, ne voi kierrättää. Vain mielikuvutus on rajana. Kysy vaikka uudelta pomoltasi ;o)

    VastaaPoista
  3. Ja on tutkittua tietoa, etta sosekeitosta imeytyvat ravintoaineet paremmin ja se pitaa nalantunteen pitempaan poissa kuin liemikeitto (siis keitto, joissa kasvikset on jatetty paloiksi)

    VastaaPoista
  4. Arleene, juu sosekeittoa on kyllä hyvin harvoin mennyt tässä taloudessa roskiin. Paitsi silloin kun olen täysin muninut keiton omilla kokeiluillani.

    Sari, Vai sellaista pelkäsit. No kiitos vaan onnitteluista. Tosiasiahan on, että jäppinen veti jo ensimmäisenä päivänä mediumin pihvin nasukkaansa. Sen verran tuli mahanpuruja, että päätimme siirtyä hieman keveämpiin kuten sosekeittoihin ja graaviloheen :D

    Tei, onko tosiaan noin? Enpä ole kuullut ennen moisesta, mutta uskon kyllä, kun niin hyvällä pokerinaamalla tuon heitit.

    VastaaPoista