1.7.2008

Jäätävä tomaattikeitto

Ennakoidaan vähän tulevia säitä. Ainakin Turkuun on vielä näillä näkymin luvattu perjantaiksi lämpötilaa yli hellerajan. Tuskin tulee pitämään kutiaan mutta väliäkös hällä, sillä Tampereella on Hällä lällällää. Mikä siis maistuu kuumana kesäpäivänä, muu kuin mojito? No gaspa tietty, sehän on selvä kuin pläkki.
Hippocampuksessani asuva nanoetymologi heräsi heti, kun sormeni olivat saaneet kirjoitettua sanan pläkki. Mikä hiivatin pläkki? Miten niin selvä? Voin kertoa tähän pienen tarinan. Turussa on nimittäin kaupunginosa, jonka nimi on Pläkkikaupunki (kyllä, on täällä myös Pallivaha ja Hepokulta). Siellä valmistettiin joskus ennen Relanderia peltiä, jota käytettiin kahvipannuissa. Tuota peltiä kutsuttiin pläkkipelliksi ja siitä paikka myös myöhemmin sai nimensä. Kahvipannua kun sitten kiilloteltiin, voitiin lopuksi todeta että selvä kuin pläkki. Olettaen, että siitä tuli kiiltävä. So true, mutta ehdotan vielä tutustumaan Mari Koon tekstiin.
Välikommenttina vielä, että jos joku haluaa tietää enemmän Pallivahan etymologiasta, niin täältä pesee.

Gazpacho
5 kypsää tomaattia
4 viipaletta paahtoleipää
3 valkosipulinkynttä
½ dl + ¼ dl oliiviöljyä
1 kurkku
1 varsi varsiselleriä
1 paprika
pieni sipuli
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
(vettä)

Tee tomaattien yläosiin pieni ristikkäisviilto ja upota kiehuvaan veteen 10 sekunniksi. Kuori tomaatit, poista kannat ja leikkaa lohkoiksi. Laita kuppiin ½ dl oliiviöljyä ja purista siihen valkosipulinkynnet. Poista leipäviipaleista reunat ja pilko jäljelle jäänyt osa valkosipulioliiviöljyn sekaan. Kuori kurkku, leikkaa se pitkittäissuunnassa puoliksi ja vedä lusikalla siemenet pois. Pilko varsiselleri, paprika ja sipuli hieman pienemmiksi. Laita sen jälkeen kaikki ainekset suolaa ja pippuria lukuunottamatta blenderiin ja aja tasaiseksi. Lisää loput oliiviöljystä, mausta suolalla ja pippurilla ja liikuta vielä kerran blenderissä. Jos keitto vaikuttaa liian paksulta, jatka sitä vedellä. Voit laittaa annosten pinnalle paprikapaloja ja pilkottua varsiselleriä.
Jos olet oikein rohkea, voit heittää sekaan vaikka muutaman jääkuution.
Gaspa toimii muuten myös hauskana tapaksena. Joskus olen niitannut sen pöytään shottilaseihin annosteltuna.

7 kommenttia:

 1. Eivätkö rohkeimmat tee tämän keittojääksi?

  Ja antaa palaa vaan, Pallivaha on saanut nimensä syystä että? Taipuisko toi Kangasalan Lihasulakin?

  VastaaPoista
 2. Minua ovat aina kiinnostaneet epärelevantit asiat. Niin kuin se, että miksi kurkusta otetaan pois siemenet? Nehän siellä blenderissä rouhiintuisivat aivan sooshiksi.

  Vai onko se jotain ruokasnopismia? ;-D

  Nimimerkillä "Pakkoko se on joka plokissa suutaan aukoa?"

  VastaaPoista
 3. Jams, ehkä voisivat tehdä, minä en olisi ihan niin rohkea. Heh, Pallivaha saa vielä odottaa, Lihasulan olemassaolon jo lähes unohtanut, sen verran kauan on tullut asuttua pois Kangasalta.

  Satujatar, epärelevanttisuus on oikein. Mitä siemeniin tulee, niin yleensä jos käsketään poistamaan siemenet, niin käsketään poistamaan kuorikin. Toimenpiteellä haetaan sitä raikasta makunautintoa, joka saadaan kurkun lihaosasta. Yleensä nämä poistettavat osat ovat hieman kitkerämpiä varsinkin ylisuuriksi kasvaneissa kurkuissa. Siis mitä pienempi kurkku sen parempi maku. Sen varmaan moni on huomannutkin. Voin sanoa, että puhun kokemuksella: vartuin kurkkupuutarhalla ja voit arvata, että muutama tuhat on tullut syötyä.

  Mutta snobbailuahan se on silti :D Minä ainakin ostan aina mahdollisimman pieniä kurkkuja, eikä niitä siis tarvi enää rusikoida.

  VastaaPoista
 4. Epäkuranttia tämäkin. Turus on kans Patterihaka, Pahaniemi, Vasaramäki, Kakskerta (vaik tuliks vaa yks?)... ööö... noi niinku äkkiste tull miäle *virn*. Enkä mä poista kurkuista (enkä kesäkurmitsasta) siemeniä, en piruuttanikaan! Nih kerta!

  VastaaPoista
 5. Polgara, tää o gumma gylä. Mutta en mäkään oikeesti poista siemeniä, kunhan lätisen ajankuluksi.

  Välkkäri, hih ja Kristiinankaupungissa on kissanpiiskaajankuja.

  VastaaPoista
 6. Oottakos ikinä uineet Siitinselässä siitin selässä? Nih kerta.

  VastaaPoista