21.3.2019

Vanhan ajan kermainen maksakastike

Lapsuuteni maksamuistot nivoutuvat Kangasalle Huutijärven ala-asteen kouluruokalaan, jossa harrastettiin hervottomia maksapaloja, jotka olisivat takuulla pompanneet lattiasta kuin aikansa superpallot. Täysin kumimaista kaameutta, anteeksi Kangasala. Rehtori Tane oli kuitenkin niin kova äijä, ettei superpallottelu käynyt mielessäkään. Yleisesti ottaen kouluruokamuistoni tuolta ovat kuitenkin erinomaisia, kiitos Kangasala. 

Maksa ei tosiaankaan ole kaikkien lemppari, mutta on maistunut omaan suuhuni varsin mukavasti. Laatikko on aina ollut herkkuani, tosin Saarioisten rusinallinen ainoana. Itse tehdyn olen kokenut liian voimakkaasti maksan makuisena. Maksoissakin on eroja: sian on erittäin voimakasta, siksi ostan useimmiten nautaa. Broilerin maksa on ehkä hieman makeampaa ja hirven/poron maksasta paistuu parhaat pihvit. 

No, makuasioita, mutta tärkeintä on, ettei maksaa kypsennä liikaa. Jos leikkaat maksan pihveiksi, paras paksuus on hieman alle sentti ja nopea paisto molemmin puolin pannulla, jolloin sisus jää ja mukavasti roseeksi. Maustamispuolella ei kannata kikkailla liikaa, koska ominaismaku on jo itsessään vahva. Usein suola ja pippurit toimivat parhaiten. Yrteistä salvia ja basilika sopivat hyvin. Sitruunasta saa oivan vastaparin maksan makeudelle.

Maksakastikkeen voi tehdä usealla tavalla. Toiset paistavat maksapalat pikaisesti pannulla, ottavat palat odottamaan ja lisäävät vasta lopuksi kastikkeeseen. Tässä oleva soosi valmistuu kuitenkin hiljalleen hauduttamalla. Herkkyydellä ja rakastaen. Ilman kumista lopputulosta. Alkuperäinen ohje on täällä, hieman lyhensin haudutusaikaa. Ja lisäsin myös jälkkäriviiniä, koska eräs hyvin iäkäs naishenkilö joskus minua ohjeisti näin kuuluvan meneteltämän maksakastikkeen kanssa. Siksi tämä ohje muuttui myös vanhanaikaiseksi. Vähän sama juttu kuin lehmä muuttuu häräksi parilalla.



Vanhan ajan kermainen maksakastike 
3-4 annosta

500 g naudan maksaa
1 sipuli pilkottuna
1 porkkana pilkottuna ohuiksi kolikoiksi
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria
chilijauhetta
suolaa
1 dl kermaa
5 dl vettä
voita
Persiljaa koristeluun
(sherryä)

Poista maksasta kalvo. Hyvä keino on työntää terävä veitsi maksan ja kalvon väliin, ottaa veitsi pois ja tunkea peukku siitä reiästä. Peukkua voi hiljalleen liu'uttaa kalvon toista reunaa kohti. Välillä voi tulla olo, että kalvo lähtee helposti repäisemällä. Älä sorru tähän, sillä myös maksa lähtee repeämään helposti. Paloittele itsellesi sopiviksi  kappaleiksi ja poista samalla erityisen isot suonet. 
Ruskista ensin maksapaloja kevyesti pannulla voissa. Lisää vielä voita ja pari ruokalusikallista jauhoja. Lisää pannulle vesi, sipuli, porkkana ja mausteet.
Anna hautua noin 20 minuuttia hyvin miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi kerma ja anna hiljalleen kypsyä vielä noin 5 minuuttia. Pieni tilkka sherryä, madeiraa tai malagaa kruunaa maun. 
Tarjoa perunamuusin ja puolukkahillon kera! Murusteltu pekoni annoksen päälle ei ole täysin paska idea.

JuomaksiMommessin Morgon Côte du Py, ehdoton valinta. My new best friend. Alko 18,98€.


Kirjoitus on tehty yhteistyössä Cisa Drinks Oy:n kanssa

10 kommenttia:

  1. Kyllä jäi huonot muistot Sahalahden Sariolankoulun maksakastikkesta pitkäksi aikaa silloin nuoruudessa. Myöskin hernekeitto ja pinaattikeitto aiheuttivat painajaisia. Nykyään maksakastike ja hernesoppa ovat lemppareita mutta pinaattikeitto ei oikeen vieläkään maistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri haaveilin pinaattikeitosta. Ja kohta saa jo nokkoskeittoakin.

      Poista
  2. On kyllä hyvä tuo punaviini. Hyvältä näyttää myös ruoka! Kiitos kirjoituksesta!

    VastaaPoista
  3. Punaviini sopii kaikki ruokiin, kiva kirjoitus jatka samaan tapaan :)

    VastaaPoista
  4. Ihmettelin jauhojen vähäistä määrää, seurasin kuitenkin ohjetta , ja aikamoista liruahan siitä tuli. Seuraavalla kerralla vähintään tuplaan jauhomäärän. Muuten hyvä ohje :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina noissa resepteissä on niin vähän jauhoja,minä tykkään että kastike on sakeaa että pysyy perunoiden päällä eikä litkua lautasella.

      Poista
    2. Ehkä jauhojen määrä hieman voisi nostaa. Mutta perunamuusin kanssa tykkään juoksevammasta, enkä muutenkaan haluaa muhennosta.

      Poista
  5. Hyvää tuli, laitoin vettä 3 dl ja kermaa 2 dl.

    VastaaPoista
  6. Kiitos ohjeesta. Hyvä, ettei jauhoja ole ohjeessa enempää. Muuten teen ohjeesi mukaan, mutta vähemmän vettä ja enemmän kermaa. Kerma tekee paksummaksi, ei tarvitse vehnää.

    VastaaPoista