7.4.2019

Pyhäpöytään munakoisovuoka ja Piqueras-punaviini

Pääsiäinen on tuloillaan. Miten olisi ruuaksi tällainen hauska munakoisovuoka, jossa on käytetty karitsanjauhelihaa? Kasvissyöjä voi helposti korvata karitsan vaikka soijarouheella tai Muru kaurajauhiksella.  Alkuperäinen ohje mainitsee tämän reseptin yhteydessä moussakan, mutta eihän tämä sitä varsinaisesti ole, joten laitetaan mukaan myös moussakan ohje. 

Luvassa on mainioita makuja: reseptissä on mukana mm. fenkolia, selleriä, fetaa, minttua, munakoisoa, oreganoa, basilikaa, rosmariinia. Jotenkin tulee sellainen olo, että luettelin juuri lempparilistaani.

Homman taputtelee makoisa punaviini, siitä lisää lopuksi.


Kuvituskuva: Taken Pixabay
Munakoisoivuoka

2 munakoisoa ohuina viipaleina
400 g karitsanjauhelihaa
2 rkl öljyä
3 tl kuivattua minttua
2 tl kuivattua yrttiseosta esim. oregano, basilika ja rosmariini seosta
2 punasipulia
6 valkosipulinkynttä
1 fenkoli
2 vartta selleriä
2 rkl öljyä
2 prk (n. 800 g) laadukasta tomaattimurskaa tai pilkottuja tomaatteja
2 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
½ dl kreikkalaista oliiviöljyä
300 g fetajuustoa



Paista munakoisoviipaleet molemmilta puolilta ruskeiksi kuivalla pannulla. Nosta sivuun.
Ruskista jauheliha ja yrttiseokset öljyssä. Mausta pippurilla ja suolalla. Nosta sivuun odottamaan. Kuullota hienonnetut punasipulit, valkosipulit, hienonnettu  fenkoli ja selleri pehmeiksi. Lisää tomaattimurska, sokeri ja suola. Anna kiehua noin 20 min. miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon runsaasti oliiviöljyä. Kokoa vuoka paistetuista aineksista latoen niitä vuorotellen vuokaan. Murustele väleihin fetajuustoa. Paista 170-asteisessa uunissa noin 45 min.
Valmistusaika: 1 t 30 min.
Neljä annosta.
Moussaka (kreikkalainen munakoisovuoka)
2 pientä munakoisoa
4 perunaa

Leikkaa munakoisot pitkittäissuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Kuori perunat, viipaloi pitkittäissuunnassa ja keitä 10 minuuttia.

Valmista tomaattikastike ja valkokastike. Lirauta uunivuoan pohjalle oliiviöljyä, sen päälle hiukan soijakastiketta, sitten munakoisoviipaleita, soijakastiketta, perunaviipaleita, soijakastiketta, munakoisoviipaleita, soijakastiketta, munakoisoviipaleita, soijakastiketta, valkokastiketta. Paista 175 asteisessa uunissa vajaa tunti. Kun päälle on tullut kauniin ruskea pinta, peitä foliolla. 


Soijarouhe-tomaattikastike

oliiviöljyä
3 dl tummaa soijarouhetta tai karitsanjauhelihaa
3 dl kasvislientä
2 rkl soijakastiketta
1 keltasipuli 
4 valkosipulinkynttä 
400 tomaattimurskaa
1 dl valkoviiniä
kuivattua oreganoa
suolaa
pippuria
kanelia
persiljaa
basilikaa
sokeria

Lisää pannulle öljyä, perään soijarouhe, ja pyörittele siinä. Lisää kasvisliemi ja soijakastike. Kun liemi on imeytynyt soijarouheeseen, lisää pilkotut sipulit ja freesaa pikaisesti. Kaada joukkoon tomaattimurska ja viini ja hauduttele hetki. Mausta suolalla ja pippurilla ja vielä ripauksella kanelia. Lisää hakatut persiljat ja basilikat ja poista kirpeyttä haluamallasi määrällä sokeria.

Valkokastikkeen ohje on täällä, tee tuplasatsi ja lisää siihen 100 g mozzarellaa ja hieman jäähtyneeseen lujaa sekoittaen kaksi keltuaista. 

Juomasuositus: Kevyesti paahteinen Piqueras Old Wines Garnacha 9,89€ Alko (7.4.2019)


Kirjoitus on tehty yhteistyössä Cisa Drinks Oy:n kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti